لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۶ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۳۲

گزارش‌ها: دانشجوی افغان در ایران پس از تحقیق درباره مهاجران بازداشت و به مکان نامعلوم منتقل شد


عکس از آرشیف
عکس از آرشیف

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو می‌گوید بازداشت سارا گوهری دانشجوی افغان در رشته جامعه‌شناسی پوهنتون تهران ایران بخشی از سیاست هدفمند ایران برای خاموش‌سازی صداها و سرکوب روایت‌های مستقل از چگونگی برخورد با مهاجران افغان و وضعیت آنان است.

ژیلا مستاجر عضو هیئت مدیره این نهاد مستقل ایرانی مستقر در ناروی روز چهارشنبه ۱۶ جولای در صحبت با رادیو آزادی گفت این مسئله مرتبط به انجام تحقیقی دانسته می شود که قرار بود سارا گوهری در مورد وضعیت مهاجران افغان در مرز تایباد تهیه کند.

او همچنان گفت که برعلاوه این قضیه، اخیرا گزارش های متعددی از بازداشت های خودسرانه مهاجران افغان در ایران به آنان رسیده که اطلاع از وضعیت این افغان ها در دست نیست.

با چه وحشتی این پناهندگان را به صورت غیرقانونی و بسیار گسترده و با خشونت به افغانستان رد مرز و اخراج می کند

«صد در صد در راستای سرکوب سازمان یافته مهاجر افغانستانی است که مشخص نشود ایران با چه وحشتی این پناهندگان را به صورت غیرقانونی و بسیار گسترده و با خشونت به افغانستان رد مرز و اخراج می کند و چه جنایتی در این مرز ها و اردوگاه های که برای نگهداری موقت این افراد و رد مرز شان به افغانستان انجام می شود ،چه جنایتی در آنجا ها صورت می گیرد. »

بانو مستاجر از ناپدید شدن گل النساء ۱۵ ساله ، دختر دیگر مهاجر افغان در ایران نیز خبرداده گفت که اطلاع از سرنوشت او در دست نیست و تحقیقات هه نگاو در این مورد ادامه دارد.

در اعلامیه ای که در ۱۶ جولای از سوی سازمان حقوق بشری هه نگاو منتشر شده آمده که سارا گوهری که ۲۹ ساله است در ۶ جولای از سوی نیروهای وزارت اطلاعات ایران بازداشت شده و تاکنون تلاش‌های خانواده او برای دریافت اطلاعاتی درباره وضعیت او یا محل نگهداری‌اش نتیجه‌ای نداشته است.

در ادامه آمده که سارا گوهری پیش از بازداشت اش در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرده بود که قصد دارد برای انجام یک تحقیق مستقل درباره وضعیت مهاجران افغان به منطقه مرزی تایباد سفر کند.

مقام‌های ایران تاکنون در مورد بازداشت سارا گوهری اظهار نظر نکرده‌اند.

بازداشت این دانشجو در شرایط صورت گرفته که به گفته نهادهای حقوق بشری، فشارها از سوی حکومت ایران و نگرش های منفی مردمی در برابر افغان های مهاجر در آن کشور به طور گسترده مشاهده می شود.

برخی از افغان‌هایی که به‌تازگی از ایران اخراج شده‌اند، از بدرفتاری و خشونت نیروهای امنیتی ایران شکایت دارند.

آنان می گویند که در اردوگاه ها در آن کشور مورد لت وکوب و توهین و تحقیر های شدید قرار گرفته اند

پاینده یکی از افغان ها که از تهران اخراج شده در مورد به رادیو آزادی گفت:

همه بدن من سیاه و کمبود است،دست مرا سرباز«ایرانی»دندان گرفته است

«همه بدن من سیاه و کمبود است،دست مرا سرباز«ایرانی»دندان گرفته است،برایم من گفتند که گوشت های شما را باید با دندان ام بکِنم و بخورم،خدا شاهد است همین حالا دست من پاره و زخم است،آدم را خیلی اذیت می کنند،اصلا وقتی حرف میزنی با دنده بر سرت یا هرجایت می زند نمی گوید که میمیری یا زنده می مانی،در داخل اردوگاه یک نفر از ما از دست زدن زیاد خدا شاهد است در پیش چشم خود مُرد. »

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان«یو ان اچ سی آر»نیز اخیرا گفته که افغان های که از ایران و پاکستان به کشور شان برگشته اند در جریان بازداشت‌ها ، پول نقد و وسایل‌شان گرفته شده و در توقیف‌خانه‌ها با بدرفتاری مواجه بوده‌اند.

«یو ان اچ سی آر» موج اخراج افغان ها را بی سابقه خوانده گفته که در شش ماه اول سال جاری میلادی حدود ۱.۳ میلیون افغان از ایران به افغانستان برگشته اند.

XS
SM
MD
LG