رسانه های پاکستانی روز دوشنبه ششم حوت گزارش دادند که حکومت این کشور قصد دارد برای ارزیابی توسعه وسیع دریاهای چترال، صوات و کابل، ارزیابی سنجشی انجام دهد که شامل تغییر مسیر دریای چترال قبل از ورود آب آن به خاک افغانستان است.
روزنامۀ "نیشن" پاکستان میگوید که یک منبع رسمی به این روزنامه گفته است که این تحقیق توسط وزارت منابع آبی تأمین مالی خواهد شد.
منبع افزوده، هدف از انتقال آب، تنظیم جریان دریاهای چترال، صوات و کابل و تولید ۲۴۵۳ میگاوات برق است.
نظیم سمون یک تن از کارشناسان مدیریت آب در افغانستان است، او می گوید؛ بر اساس کنوانسیون سال ۱۹۹۷، دریاهای بینالمللی یا دریاهایی که آب از یک کشور به کشور دیگر جریان پیدا میکند، به عنوان بخشی از شبکه های آبی یا سیستمهای آبی تعریف شده اند. زیرا خصوصیات دریا ها قسمی است که به طور جداگانه یک دریا نیستند، بلکه مجموعهای از دریاهای مختلف هستند که یک حوزه دریایی را تشکیل میدهند. بنابراین، اگر یک کشور بخشی از این حوزه را مسدود یا مسیر آن را تغییر دهد، این نقض آشکار قوانین بینالمللی است.
«چترال یکی از شاخههای مهم حوزۀ دریای کابل است؛ اگر پاکستان مسیر آب این دریا را تغییر میدهد و آن را با دریای داخلی خود یکجا می کند، این عمل مخالف قراردادهای بینالمللی آب است و بعید به نظر میرسد که پاکستان بتواند چنین کاری را انجام دهد. »
دریای کنر از منطقۀ مستوج در خیبر پښتونخوا سرچشمه میگیرد، که در غرب چترال با دریای مستوج و در جنوب با دریای چترال یکجا می شود. دریای چترال از منطقۀ ارندو چترال وارد ولایت کونر در افغانستان میشود.
پس از آن، دریای کنر در منطقۀ جلالآباد با دریای کابل یکجا می شود، که نامش به دریای کابل تبدیل میشود، سپس دریای کابل از طریق ولسوالی مومند به خاک خیبرپښتونخوا سرازیر میشود.