اطفال معتاد به مواد مخدر در افغانستان در وضعیت ذهنی و صحی نادرستی قرار دارند و میگوند که والدین شان به جای مهر و نوازش مواد مخدر را برای شان دادهاند.
بشیر شش ساله که به گونه درست صحبت کرده نمیتواند، میگوید که پدرش به وی تریاک میداد:
"پدرم تریاک میزد، در چای به مه و خواهرانم هم میداد. ما نشه میشدیم و خواب ما میبرد."
یاسمین که یک دختر ده ساله است، میگوید که پدرش از هیرویین استفاده میکرد و برای وی نیز با چای پودر هیرویین را یک جا میکرد.
وی گفت:
"پدرم برای ما در چای پودر میانداخت و میخوردیم، روز دو بار برای ما میدادند، سرم زیاد درد میکرد و مریض میشدم."
این اطفال معتاد به مواد مخدر حالا در مرکز صحی به نام څانگه آماج تحت درمان قرار دارند.
از سوی هم مسئولان در مرکز تداوی چهل بستره اطفال میگویند که همه روزه تا سه طفل را از شهر کابل جمع آوری میکنند و برای تداوی به این شفاخانه میآورند.
به اساس معلومات وزارت صحت، در حال حاضر حدود یک صد هزار طفل افغانستان به مواد مخدر معتاد هستند که از این جمع هفت فیصد آنان را دختران تشکیل میدهد.
مادران این کودکان معتاد میگویند که فقر و بیکاری سبب شده که آنان مواد مخدر استفاده کرده و به اطفال شان نیز مواد مخدر بدهند.
فریبا مادر معتاد بشیر شش ساله، میگوید که سه اولاد دارد و تریاک استفاده میکند.
وی گفت:
"شوهرم دوازده سال میشود که تریاک استفاده میکند، دو یا سه سال میشود که بیکار است و در خانه است مه سه اولاد دارم و وقتی خودم یا اولاد هایم گشنه میشدند برای شان همراه چای تریاک میدادم."
عزیز گل مادر یاسیمن است و میگوید که شوهرش در خانه مواد مخدر استفاده میکرد وی هم معتاد شد.
وی گفت:
"مه همراه دو دختر و یک پسر ام معتاد شدیم چیزی که ما می کشیدم آنها نیز می کشیدند، شوهرم از او پیش کراچی رانی می کرد و بعد از معتاد شدن کار را ترک کرد."
سلامت عظیمی وزیر مبارزه با مواد مخدر نیز به تازگی از افزایش کشت مواد مخدر در کشور ابراز نگرانی کردهاست.
از سوی هم مسئولان کمیسیون حقوق بشر میگویند، آنعده از کودکانی که عملاً در کشت و تولید کوکنار دخیل اند، معتاد به مواد مخدر شدهاند.
فقر و بیکاری عامل معتاد شدن جوانان و کودکان در کشور گفته شدهاست.
در همین حال داکتر فواد عثمانی رئیس بخش کاهش تقاضای مواد مخدر وزارت صحت عامه به رادیو آزادی گفت که هر سال نزدیک به ۴۰ هزار معتاد را تداوی میکنند که کودکان نیز شامل آن میباشد.
وی گفت:
"در حدود یک صد هزار معتاد داریم، ما به شکل منظم تداوی میکنیم سالانه حدود ۴۰ هزار را تحت مداوا قرار میدهیم."
آقای عثمانی میگوید که برای تداوی معتادین در کشور یکصد و شانزده مرکز وجود دارد که سی فیصد آن تداوی زنان و اطفال را می کند.
در همین حال کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از افزایش تعداد اطفال معتاد ابراز نگرانی میکند.
نجیب الله ببرک زی مسئول بخش حمایت از اطفال این کمیسیون به رادیوآزادی گفت که تعداد اطفال معتاد در افغانستان به یک صد و پنجاه هزار تن میرسد.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان میگوید که کودکان معتاد از حقوق اساسی شان مانند صحت و تعلیم محروم اند و باید برای بهتر شدن دوباره زندگی شان توجه لازم صورت گیرد.
گزارش: نورالله شایان