سخنگویان برخی وزارت خانهها میگویند، با وجود نا امنی در ولایات توانستهاند در سال ۱۳۹۵ هجری شمسی پروژههای انکشافی متعددی را تکمیل کنند.
آنها میگویند، نسبت به سالهای گذشته امسال کار کردهای این وزارتها موفق بوده و توانسته اند پروژههای انکشافی را در تمام افغانستان عملی کنند.
اکبر رستمی سخنگوی وزارت احیا و انکشاف دهات روز یک شنبه هنگام ارایه گزارش یک ساله نهادهای حکومتی در یک نشست خبری مشترک گفت، در جریان سال جاری در ۳۴ ولایت توانستهاند بیش از ۹ هزار پروژه انکشافی را عملی کنند.
رستمی گفت، هرچند سال جاری یک سال پرچالش برای این وزارت بود اما آنان در این سال دست آوردهای هم داشتهاند.
او افزود:
"به تعداد نه هزار و هفتاد و هفت پروژه انکشافی را در سکتورهای تهیه آب آشامیدنی، آبیاری، زراعت، معیشت، انکشاف محل، صحت، تعلیم و تربیه و سرکسازی در سه صد و بیست و شش ولسوالی و شش هزار و سه صد و بیست و شش قریه در سی و چهار ولایت افغانستان تکمیل کردیم و ارزش مجموعی این پروژهها دو صد و چهل و پنج اعشاریه دو میلیون دالر امریکایی است."
آقای رستمی گفت، از طریق این پروژهها برای حدود ۷۵۰ هزار تن زمینههای کاری کوتاه مدت نیز فراهم شدهاست.
در جریان این کنفرانس مطبوعاتی، نیلوفر لنگر سخنگوی وزارت شهر سازی هنگام ارایه گزارش یک ساله این وزارت گفت، ۴۴۶ پروژه را به ارزش ۷۱ اعشاریه ۶ میلیون دالر از ادارات مختلف دولتی به دست آوردهاند که کار حدود ۳۰۰ پروژه در پروسه تدارکات در جریان است.
به گفته وی کار ساخت تعمیر هفت وزارت خانه در سال ۱۳۹۶ آغاز خواهد شد.
در این نشست خبری همچنان لطف الله راشد سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری گفت، سال ۱۳۹۵ سال انکشاف زراعت بود و آنان توانستند در این سال بسیاری از پروژهها را عملی کنند.
در همین حال مهدی روحانی سخنگوی وزارت فواید عامه گفت، در زمستان سال روان این وزارت با مدیریت خوب توانست از افزایش خسارات مالی و تلفات جانی جلوگیری کند و راههای مسدود شده به اثر برف باریها را به زودترین فرصت باز کند.
به گفته آقای روحانی، این وزارت در سال ۱۳۹۵، ۷۳ پروژه داشت که تعدادی از این پروژهها عملی شده و تعداد دیگر این پروژهها زیر کار است.
سخنگوی وزارت فواید عامه میگوید، این وزارت در سال آینده حدود ۹۰ پروژه را در نظر گرفته تا عملی کند.
در همین حال شماری از کارشناسان میگویند، وزارت خانهها به خاطر اینکه مورد استیضاح ولسی جرگه قرار نگیرند، تلاش میکنند تا بودجه انکشافی شان را به مصرف برسانند که این کار به گفته آنان به کیفیت پروژهها زیان میرساند.
مطیع الله خروتی کارشناس مسایل امور ساختمانی میگوید، به جای عملی شدن پروژههای بی کیفیت، بهتر بود تا این پروژهها عملی نمیشد.
وی افزود:
"پروژه تطبیق شده و پول مصرف شده اما نتیجه پروژه آنچنان که باید میبود نیست، عمر که برای پروژهها در نظر گرفته شده من به اطمینان کامل میگویم که از نیم عمر هم کمتر است، یعنی هدف من این است که این گونه پروژهها به جای نیمه تطبیق کردن هیچ تطبیق نمیشد بهتر بود."
آقای خروتی میگوید، وزارت خانهها باید با توجه به اولویت و شرایط، پروژهها را عملی کنند تا بر زندگی روزمره و اقتصاد مردم تاثیر مثبت وارد کند.
به گفته وی، لازم است تا وزارت خانهها صرف مصرف بودجه را در نظر نگیرند بلکه به کیفیت و موثریت پروژهها نیز توجه نمایند.
نصرت پارسا