توبی لینزر: حل چالش‌های عودت کنندگان افغان به اقدامات عاجل نیاز دارد

معاون نماینده خاص سازمان ملل متحد برای افغانستان در ننگرهار وضعیت مهاجران افغان برگشته به کشور را بررسی کرد.

توبی لینزر گفت، او از این پناهجویان دیدن نمود و به گفته وی در برابر آن‌ها چالش‌های عمده قرار دارند.

معاون نماینده خاص سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت، در شرایط کنونی فرصت‌های کاری برای مهاجران، زمینه برای شمولیت کودکان‌شان به مکتب و آشنایی آن‌ها به محل بود و باش از جمله چالش‌های اند که نیاز به حل عاجل دارد.

وی افزود:

"برای این مهاجران، برگشت به وطن یک تصمیم بزرگی بود و برای آن‌ها این هم خیلی دشوار بود تا در آنجا به زندگی خود دوام دهند. بالاخره آن‌ها تصمیم گرفتند که به کشور برگردند. من علاقه دارم که در این مورد با مقام‌های افغان از نزدیک کار کنم تا این مردم سرپناه یابند، کار پیدا کنند و کودکان‌شان به مکتب بروند. اما باید به آن‌ها اطمینان دهیم که افغانستان نه تنها از لحاظ امنیت، بلکه از لحاظ زندگی کردن، نیز مناسب است."

معاون نماینده خاص سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت، برای فراهم سازی سهولت‌های بیشتر به این مهاجران با مقام‌های محلی ننگرهار نیز صحبت کرده‌است.

یک مهاجر افغان که از پاکستان به وطن برگشته است.

این مهاجران با دو صد دالر کمک، بدون سرپناه، بدون محل بود و باش در هوای آزاد در ننگرهار به سر می‌برند. آن‌ها می‌گویند:

" ما یک مشکل داریم که پول است، آن‌هم کم شده‌است. ما که اینجا آمدیم محل بود و باش و خانه نداریم، کار نداریم، خانه کی رویم. پولی را که به ما می‌دهند، باید زیاد سازند و به ما سرپناه جور کنند."

"نه کارت ما را دیدن و نه هیچ. نا حق بیرو و بار و سرو صدا بود. اصلاً دیروز ما اول کوچ خود را آوردیم. بعد از آن، پولیس آمد. ما ترسیدم که ما را چیزی نگوید. اما خوب بود که بخیر تیر شد. ما مردم بی‌بضاعت هستیم. در موتر فرزندان معیوب من هستند . خودم هم بیوه هستم. ما را کمک کنید و از ما حمایت نماید."

برگشت داوطلبانۀ مهاجران افغان از پاکستان روز دوشنبه رسماً آغار شد.

دنیا اسلم خان سخنگوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در پاکستان به رادیو آزادی گفت، سال پیش برای هر مهاجر برگشت کننده ۴۰۰ دالر کمک می‌شد،

اما امسال این مقدر به دوصد دالر کاهش یافته است.

عبدالحمید جلیلی مسئول امور مهاجران در قونسلگری افغانستان در شهر پشاور می‌گوید، در نشست سه گانه به اشتراک نمایندگان افغانستان، پاکستان و اداره کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در ماه فبروری به قاطعیت گفته شد که باید کمک نقدی به مهاجران افغان کاهش داده نشود.

ادارۀ کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور مهاجران در پاکستان می‌گوید، در حال حاضر یک میلیون و سه صد هزار مهاجر ثبت نام شده و حدود شش صد هزار مهاجر غیر ثبت نام شدۀ افغان در پاکستان زندگی می‌کنند.