وزارت سرحدات: پاکستان برای اثبات رسمیت خط دیورند اسنادی ندارد

در حالی که پاکستان کار حصار کشی را در امتداد خط دیورند آغاز کرده‎است، در افغانستان تلاش‎ها برای ایجاد یک موقف واحد و اجماع ملی در خصوص این خط شدت گرفته‎است.

وزارت سرحدات اقوام و قبایل افغانستان می‎گوید که پاکستان اسنادی در اختیار ندارد که نشان دهد خط دیورند به اساس فیصله محکمه و یا مجامع بین المللی یک خط رسمی رسمی است.

عبدالغفور لیوال معین این وزارت روز یکشنبه «۲۱عقرب۱۳۹۶» در سیمینار تحقیقی زیر نام (خط ناپذیرفته شده دیورند) برگزار شده بود گفت خط دیورند در حال حاضر بخاطری قابل بحث است که فرصت‎های جدید در منطقه به وجود آمده‎است.

لیوال گفت که پاکستان این خط را حتی در محکمه و ملل متحد بدست آورده نمی‎تواند و باید در برابر آن اجماع ملی تمام مردم افغانستان وجود داشته باشد.

عبدالغفور لیوال

او افزود:

"خاک تاریخی افغانستان به زور گرفته شده‎است و اگر گرفته می‎شود به زور گرفته شود، این در محکمه گرفته نمی‎شود، در ملل متحد گرفته نمی‎شود در هیچ مراجع قانونی در جهان گرفته نمی‎شود، اگر کسی آن را از خود می‎سازد فقط از راه قدرت، ملت افغانستان باید به این قدرت برسد."

این سیمینار از سوی تحریک موسوم به لوی افغانستان برگزار شده بود که به باور این تحریک در حال حاضر فرصت‎های جدید در منطقه به میان آمده و برای استفاده از این فرصت‎ها آنان نشست‎های را در مناطق مختلف برگزار کرده‎اند.

آقای لیوال با توجه به این فرصت‎ها می‎گوید که امکانات یک تجزیه دیگر در منطقه وجود دارد.

وی می‎گوید که به اساس تقسیم منابع اقتصادی و علاقه مندی قدرت‎های تولیدی و صنعتی غربی یک خط کشی جدید در منطقه مد نظر است، به گفته وی هرگاه افغانستان از این فرصت استفاده درست نماید زمان به نفع این کشور حرکت می‎کند.

از موضوع جنجالی خط دیورند ۱۲۴ سال سپری می‎شود که پاکستان تلاش رسمی شدن آن را دارد اما جانب افغانستان می‎گوید که تنها ملت‎ها در این مورد تصمیم گرفته می‎توانند.

در این حال محققین و مورخین افغان می‎گویند که جنگ‎های طولانی سبب شده تا پاکستان آنسوی خط دیورند را بخود نسبت دهد ورنه به باور آنان آن کشور هیچ اسناد حقوقی را در دست ندارد.

از این میان سلیمان لایق در این سیمنیار تحقیقی پاکستان را کشوری خواند که هر زمان امکان تجزیه آن وجود دارد.

لایق: سرحد افغانستان دیورند نیست.

او افزود:

"کدام خطی وجود ندارد سرحد افغانستان دیورند نیست بلکه سرحد افغانستان اباسین است و در میان آن یک ملت زنده‎گی می‎کند این یک بخش مهم از افغانستان است و آن را هیچ کس به دست نشانده‎ها رها نمی‎کند."

اخیرا حساسیت‎ها و نشست‎ها در مورد دیورند در حالی بیشتر شده‎است که پاکستان در امتداد این خط کار حصار کشی را آغاز کرد و در هفته گذشته سفیر انگلستان در کابل این خط را رسمی خواند.

اما معاون اتحادیه اروپا این خط را جعلی خوانده‎است.

وزارت سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان می‎گوید که بحث‎ها در این مورد نشان می‎دهند که زمان تغییر کرده و دیپلوماسی فعال تلاش‎های اقتصادی افغانسان حالت جاری را به نفع خود چرخانده می‎تواند.

گزارش: جاوید حسن زاده