وزارت صحت عامه: شیوع ویروس "اچ آی وی" در افغانستان در حال گسترش است

وزارت صحت عامه افغانستان می‎گوید، شیوع ویروس "اچ آی وی" در این کشور در حال گسترش است.

این وزارت ویروس مذکور را یک سونامی خطرناک و کشنده در این کشور می‎داند و به مبارزه جدی علیه این ویروس تاکید می‎کند.

فدا محمد پیکان معین خدمات این وزارت روز یکشنبه «۱۲قوس۱۳۹۶» در مراسم تجلیل از روز جهانی مبارزه علیه ویروس آچ آی وی ایدز گفت، در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۳۲ واقعه مثبت این بیماری در افغانستان ثبت گردیده‎اند.

مقامات: ۷۵ در صد مردها، ۲۵ در صد زنان و ۵۴ کودک شامل افراد مبتلا به ویروس آچ آی وی هستند.

پیکان گفت:

"ارقام ۲۰۱۶ حدود ۲۰۴ واقعه داشتیم اما امسال این ارقام به ۲۳۲ واقعه بالا رفته‎است از سال ۱۹۸۹ یعنی اولین ارقام که در سطح کشور ثبت شده‎است و تا اخیر سال ۱۳۹۶ خورشیدی ۲۵۲۲ واقعه مثبت در وزارت صحت عامه ثبت گردید."

وی همچنان گفت، ۷۵ در صد مردها، ۲۵ در صد زنان و ۵۴ کودک شامل افراد مبتلا به ویروس آچ آی وی هستند.

کشت کوکنار، تولید وقاچاق مواد مخدر، بیکاری، مشکلات اقتصادی، نا امنی‎ها، مهاجرت و برخی مسایل دیگر از عوامل گسترش این ویروس در کشوی خوانده می‎شوند.

به اساس معلومات وزارت صحت عامه، ویروس اچ آی وی بیشتر از طریق روابط نامشروع جنسی، استفاده از سورنج و انتقال خون از یک فرد به فرد دیگر سرایت می‎کند.

اول دسمبر روز جهانی مبارزه علیه ویروس آچ ای وی می‎باشد و این روز همه ساله در افغانستان تجلیل می‎شود.

اما افراد مبتلا به ویروس آچ ای وی در کشور از نبود امکانات لازم برای تداوی شان شکایت می‎کنند.

اول دسمبر روز جهانی مبارزه علیه ویروس آچ ای وی است.

در این نشست شماری افراد مبتلا به ویروس آچ آی وی نیز اشتراک کرده بودند.

محمد ادریس یکی از آنان به رادیو آزادی چنین گفت:

"مشکل اساسی ما اینست زمانی‎که از یک شفاخانه به شفاخانه دیگر فرستاده می‎شویم ما را قبول نمی‎کنند و زمانی‎که نتیجه معاینات مثبت باشد و اچ ای وی تثبیت شود و بدانند که وضعیت مریض وخیم است پول بسیار زیاد می‎خواهند هفت الی هشت تن افراد مبتلا به این ویروس بخاطر نبود خدمات صحی جان‎های شان را از دست دادند یک دو رفیق ما اپندیکس شده بودند اما بخاطر این‎که ویروس اچ آی وی داشتند عملیات نکردند به همین دلیل از بین رفتند."

از سوی هم داکتر محمد ایاز نیازی استاد شرعیات پوهنتون کابل که در این نشست حضور داشت گفت، بخاطر مبارزه با این ویروس باید علمای دین در همکاری با وزارت حج و اوقاف کار کنند.

از سوی هم شماری کارشناسان می‎گویند، اگر حکومت بخاطر بلند بردن آگهی عامه در مورد ویروس آچ آی وی اقدامات جدی نکند این بیماری در افغانستان بیشتر شیوع خواهند یافت.

گزارش: فرشته ندا