اظهارات دیروز اعضای ائتلاف نجات افغانستان با واکنش شماری از اعضای ولسی جرگه این کشور روبهرو شدهاست.
برخی اعضای این جرگه میگویند، نظامالدین قیصاری بیموجب بازداشت نشده، بلکه بر اساس اتهاماتی که بر وی وارد بوده، بازداشت شدهاست.
عبدالستار خواصی یکی از اعضای این جرگه روز دوشنبه «۱۸ سرطان ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی هرچند خواستار وضاحت حکومت در باره عدم بازگشت جنرال دوستم به کشور شد، اما گفت اظهارات روز گذشته والی پیشین بلخ و معاون دوم ریاست اجرائیه بحرانزا است.
وی گفت:
"اظهاراتشان خلاف منافع ملی و خلاف صلح و ثبات کشور است و این یک نوع تهدید است و نباید سیاسیون افغانستان حکومت را تهدید کنند، خوب است که از راه مذاکره و مفاهمه پیش بروند."
روز گذشته محمد محقق معاون دوم ریاست اجرائیه، عطا محمد نور والی پیشین بلخ و رئیس اجرائیه حزب جمعیت و عنایتالله بابر فرهمند رئیس دفتر معاونیت اول ریاست جمهوری در یک کنفرانس خبری گفتند، مطابق قانون اساسی هیچکس بهشمول دولت صلاحیت تبعید کسی را ندارد.
بهگفته آنان عدم برگشت عبدالرشید دوستم معاون اول رئیس جمهور به کشور سؤال برانگیز است.
محمد محقق گفتهاست:
"تا هنوز ما تقاضا کردهایم که جنرال صاحب دوستم بیاید بعد از این میگویم که جنرال صاحب دوستم را به کشور میآوریم. گوش دنیا و حکومت هم باز شود، بعد از او اگر در افغانستان بحران شود مربوط کسانی میشود که این بحران را خلق میکنند."
از سوی دیگر عطا محمد نور گفتهاست، نظامالدین قیصاری بهگونه دیکتاتورانه و غیر اخلاقی بازداشت شدهاست.
این در حالیست که هفته گذشته نظامالدین قیصاری سرپرست قوماندانی امنیه ولسوالی قیصار ولایت فاریاب و نماینده عبدالرشید دوستم در امور خیزشهای مردمی از سوی نیروهای اردوی ملی بازداشت و به کابل انتقال شد.
ریاست جمهوری گفتهاست قیصاری به دنبال شکایات مردم و برخورد نادرست با مقامهای حکومتی بازداشت شدهاست.
به دنبال این بازداشت، طرفداران قیصاری در ولایتهای شمالی از جمله فاریاب، جوزجان، بغلان، تخار و سرپل دست به تظاهرات زدند.
Your browser doesn’t support HTML5
این تظاهرات در ولایت فاریاب به خشونت گرائید و در آن شماری از تظاهر کنندهگان کشته و زخمی شدند و همچنان معترضین بخشی از ساختمان ولایت را به آتش کشیدند.
شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور در باره اظهارات یک روز پیش محقق و نور چیزی نگفت، اما عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه در نشست عمومی روز دوشنبه این جرگه گفت، آنان آمادهاند برای حل مشکلات به میان آمده میانجیگری کنند.
وی افزود:
"ولسی جرگه شورای ملی در رابطه به مدیریت بحران و حرکتهای مدنی که در شمال کشور صورت گرفته حاضر است تا خواستهای آنان را بگیرد و با حکومت پا در میانی کند."
آقای ابراهیمی وضعیت فعلی در شمال کشور را نگران کننده خوانده میگوید، باید از راه گفتگو و مفاهمه به این وضعیت نقطه پایان گذاشته شود.
بهگفته وی، در شرایط کنونی ضرورت جدی این است تا همه برای مبارزه با گروههای مسلح مخالف دولت بسیج شوند.
گزارش: نصرت پارسا