برای مقامها و سیاسیون افغانستان امروز چهارشنبه «۲۱ حمل ۱۳۹۸» خیلی یک روز مشغول است.
انتظار میرود آنها به دنبال بحثهای طولانی، ترکیب شورای رهبری مصالحه برای گفتگو با طالبان را تکمیل و اعلام کنند.
رأیزنیها جهت ایجاد این شورا به دنبال آنکه زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان به کابل سفر کرد، سریعتر شد.
شورای رهبری مصالحه، ترکیبی متشکل از مقامهای حکومتی و چهرههای سیاسی دارد و انتظار میرود آنها مسئولیت پیشبرد گفتگوهای صلح با طالبان را داشته باشند.
نشست نخست این شورا روز یکشنبه در ارگ برگزار شد و رئیس جمهور اشرف غنی آنرا رهبری کرد.
فریدون خوزون معاون سخنگوی ریاست اجرائیه شام سهشنبه «۲۰ حمل ۱۳۹۸» به رادیو آزادی گفت، به روز چهارشنبه نشست مهم شورای رهبری مصالحه برگزار میشود تا در نتیجه ترکیب مکمل، مسئولیت و صلاحیتهای اعضا واضح شود.
وی افزود:
"در این نشست ترکیب و اینکه چه تعداد در شورا اشتراک خواهند داشت، نهایی میشود. همچنان آقای سیاف رهبر جهادی، خط سرخ را در پروسه صلح ارائه میکند تا از سوی شورا تصویب شود. قاضیالقضات افغانستان و معاون دوم ریاست جمهوری صلاحیتهای کاری تیم مذاکره کننده را به صورت کتبی ارائه خواهند کرد."
معاون سخنگوی ریاست اجرائیه افزود، برای هر دو رئیس مجلسهای شورای ملی وظیفه داده شده تا شماری از سیاسیون را که مؤثریت دارند و تا حالا در شورای رهبری مصالحه نقشی نداشته اند، شامل شورا سازند.
فریدون خوزون افزود، حبیبه سرابی معاون شورای عالی صلح برای اطمینان از حضور زنان در شورا یک فهرست را در نشست دوم شورای رهبری مصالحه خواهد سپرد.
بهگفته مقامهای افغان، علاوه بر ترکیب این شورا شاید یک تیم مذاکراتی هم امروز اعلام شود که برای شورای رهبری مصالحه پاسخگو باشد.
فریدون خوزون معاون سخنگوی ریاست اجرائیه میگوید، در تیم مذاکراتی هم علاوه بر مقامهای حکومتی، اعضای گروههای سیاسی و جامعه مدنی شامل خواهند بود.
در این میان، انتظار خادم یکی از فعالان میگوید با آنکه حکومت افغانستان برای ایجاد چنین شورا تلاشها را به کُندی پیش برد، اما حالا تشکیل شورا که به نمایندهگی از همه شهروندان افغانستان باشد، یک پیشرفت مثبت است.
بهگفته آقای خادم، در شورای عالی صلح و تیم مذاکرات کسانی باید شامل باشند که از اقشار مختلف افغانستان نمایندهگی حقیقی کنند و در تلاشهای صلح صادق باشند.
وی گفت:
"شامل ساختن اعضای واقعی مردم در هر دو تیم، سیاسی و ابزار سیاسی نساختن، در نظر نگرفتن منافع شخصی و پیشبرد منافع ملی، ایجاد میکانیزم کاری برای هر دو طرف، ارائه تعریف از نظام و ارزشهای نظام، همه مواردی اند که هر دو تیم آنرا و مذاکرات را موفق ساخته میتوانند."
انتظار میرود تیم مذاکره کننده که امروز چهارشنبه در کابل مشخص خواهد شد، روزهای یکشنبه و دوشنبه آینده در دوحه پایتخت قطر با طالبان جهت پیشبرد مذاکرات بینالافغانی اشتراک کند.
مقامها این را یک نشست مشورتی دانسته و گفتهاند که در قطر مذاکرات رسمی برگزار نمیشود، بلکه تمامی جوانب روی آینده و چگونگی صلح، نظرهایشان را ارائه میکنند.
گزارش: جاوید نعیمی