انتظار میرود زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحدۀ امریکا برای صلح افغانستان و نمایندههای طالبان گفتگوهایشان به هدف پایان جنگ ۱۸ ساله در افغانستان را امروز سهشنبه در شهر دوحۀ قطر از سر گیرند.
درین گفتگوها بهخاطر ماه مبارک رمضان به روز دوشنبه وقفه آمد.
ریاست اجرائیۀ افغانستان به نتیجۀ گفتگوهای زلمی خلیلزاد و نمایندههای طالبان چشم دوخته است.
امید میثم، معاون سخنگوی این ریاست میگوید، انتظار دارند تا تلاشهای زلمی خلیلزاد جهت تشویق طالبان برای اجرای گفتگوهای بینالافغانی موفق از آب درآید.
آقای میثم میافزاید:
"همکاران بینالمللی ما نقش تسهیل کننده را دارند و تلاش میکنند تا زمینۀ گفتگوی مستقیم فراهم شود. طوریکه آقای خلیلزاد اعلام کرد که چهار موضوع به شمول دیالوگ بینالافغانی در اجندای گفتگو با طالبان در قطر قرار دارد. انتظار ما از ایالات متحدۀ امریکا اینست که با تلاشهایش ما را وارد مرحلۀ حساس گفتگو سازد که آغاز دیالوگ بینالافغانی است."
آقای میثم دیشب به رادیو آزادی همچنان گفت، کار حکومت روی گزینش هیئت همه شمول برای انجام گفتگوهای بینالافغانی نیز ادامه دارد.
آقای میثم میگوید:
"هیئتی را که هم از دولت افغانستان و هم از تمامی جریانهای تأثیرگذار سیاسی، مدنی و نهادهای حقوق زن که بتواند نمایندهگی کند معرفی خواهیم کرد تا این هیئت وارد مرحلۀ گفتگو با طالبان شود."
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر دیشب به رادیو آزادی گفت، گفتگوهای زلمی خلیلزاد و نمایندههای طالبان از ساعت ۱۰ تا ۳ امروز به وقت محل روی خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان و اینکه از افغانستان تهدیدی متوجه کشورهای دیگر نشود، متمرکز خواهد بود.
اما زلمی خلیلزاد در نخستین روز آغاز دور ششم گفتگوها به روز پنجشنبه، دوم می در حساب تویتر خود نوشت، برای دست یافتن به صلح باید روی چهار موضوع مرتبط به هم توافق حاصل کنند.
بهگفتۀ او، این موضوعات خروج نیروها از افغانستان، تضمینها در مورد مبارزه علیه تروریزم، گفتگوهای بینالافغانی و کاهش خشونت که منجر به آتشبس همه جانبه شود، است.
او نوشته است، تا زمانی که روی تمامی این چهار مورد توافق نکنند، هیچ چیز نهایی نخواهد بود.
بر اساس گزارشها، امریکا و طالبان روی تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان و برقراری آتشبس درین کشور اختلاف دارند.
طالبان گفته اند، تا زمانی که امریکا این جدول را اعلام نکرده، هیچ اقدام نخواهند کرد.
سید اکبر آغا، یک عضو پیشین گروه طالبان به رادیو آزادی گفت، متمرکز بودن گفتگوهای طالبان و خلیلزاد روی خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان برای گروه طالبان بسیار مهم است.
آرشیف، سید اکبر آغا عضو سابق گروه طالبان حین مصاحبه با رادیو آزادی در ولایت بلخ. 08May2018
سید اکبر آغا افزود:
"طالبان ورود خارجیها به افغانستان را عامل جنگ درین کشور میدانند، بنابرین بحث روی عامل ضروری است و زمینه را برای آتشبس نیز فراهم میسازد. طالبان میگویند که اگر ابتدا آتشبس کنند و عامل جنگ بماند، توجه را به جانب دیگر جلب کرده میتواند."
برقراری آتشبس در افغانستان تنها خواست خلیلزاد نیست.
حدود ۳۲۰۰ اشتراک کنندۀ لویه جرگه مشورتی صلح نیز در بخشی از قطعنامۀشان روی برقراری آتشبس در ماه مبارک رمضان تأکید کردهاند.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته، آمادهاست این قطعنامه را با جدیت عملی کند.
اما گروه طالبان، نهتنها به خواست آتشبس لبیک نگفتند، بلکه همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان جنگجویان این گروه در چند ولایت به شمول بغلان با نیروهای افغان درگیر شدند.