بعد از حدود هژده ماه گفتگو بین هیئت امریکایی و نمایندگان سیاسی طالبان، دیروز (بیست نهم فبروری) توافقنامۀ صلح بین ایالات متحدۀ امریکا و طالبان در شهر دوحه پایتخت قطر، امضا شد.
امضای این توافقنامه واکنشهایی را در خارج و داخل افغانستان در قبال داشت.
زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص ایالات متحدۀ امریکا برای صلح افغانستان که این توافقنامه را به نمایندگی از امریکا با ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان، در شهر دوحه پایتخت قطر امضا کرد، شام دیروز از طریق توییتر نوشت: "بعد از سالها منازعه، ما با طالبان توافقنامۀ را امضا کردیم که هدف امریکا را حاصل میکند و زمینه را برای تامین صلح در افغانستان مساعد میسازد".
دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده نیز از امضای توافقنامه بین امریکا و طالبان به حیث یک اقدام برای ختم طولانیترین جنگ این کشور و خروج سربازان امریكایی از افغانستان، ستایش کرده است.
در اعلامیۀ دیروز قصر سفید از دونالد ترمپ نقل قول شده که گفته است: "ما در تلاش ختم طولانیترین جنگ امریکا هستیم، تا سربازان ما به خانه بازگردند."
ینس ستولتنبرگ سر منشی پیمان ناتو در کابل گفت: "طالبان باید همۀ روابط شان را با گروههای تروریستی قطع کرده، تضمین کنند که آنها (گروههای تروریستی) در مناطق تحت کنترول آنها فعالیت نخواهند کرد."
آقای ستولتنبرگ افزود: "ما افغانستان را ترک نخواهیم کرد، در صورتیکه مطمئن نشویم که افغانستان دوباره بهبستر فعالیت سازمانهای تروریستی تبدیل نخواهد شد."
در توافقنامۀ صلح بین ایالات متحده و طالبان گفته شده، امریکا متعهد است، فوراً با همه اطراف ذیربط روی برنامۀ آزادی زندانیان نظامی و سیاسی بهحیث یک اقدام محکم اعتماد سازی کار کند که در هماهنگی و تصویب اطراف ذیربط تا پنج هزار زندانی طالب و تا یک هزار زندانی طرفهای دیگر، آزاد شوند.
مایک پامپیو وزیر خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا نیز دیروز در شهر دوحه پایتخت قطر گفت: "برای ایالات متحده پیروزی صرف در شرایطی حاصل خواهد شد كه امریكاییها و متحدین ما دیگر از تهدید تروریستی از افغانستان هراس نداشته باشند، ما هركار ممکن را برای حفاظت از مردم خود انجام خواهیم داد."
انتونیو گوتیرش سرمنشی سازمان ملل متحد نیز از تلاشها بهخاطر تامین صلح دایمی در افغانستان استقبال نموده، بر اهمیت تداوم کاهش خشونتها در این کشور تاکید کرده است. سازمان ملل متحد از پروسۀ صلح افغانستان ابراز حمایت کرده که زنان، جوانان و اقلیتها در آن نقش داشته باشند.
عمران خان صدراعظم پاکستان با استقبال از توافقنامه صلح بین امریکا و طالبان گفته است: "این آغاز روند صلح و آشتی برای ختم چندین دهه جنگ و رنج مردم افغانستان است. من همیشه معتقد بودهام که یک راه حل قطعی، هر قدر پیچیده هم باشد، تنها راه پُرمعنی، برای صلح است."
محمداشرف غنی رئیس جمهور افغانستان، تطبیق موافقتنامه بین امریکا و طالبان را مشروط خوانده در یک کنفرانس مشترک خبری با وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا و سر منشی پیمان ناتو گفته است: "مواد این موافقتنامه زمانی قابل تطبیق است که طالبان همه تعهدات مندرج آنرا عملی سازند".
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیۀ افغانستان نیز با اشاره به این توافقنامه گفته است: "این موافقتنامه مشروط است، به عملی شدن سایر بخش ها."
در اعلامیه طالبان که دیروز از طریق ویبسایت آنها نشر شد، از قول ملا هبتالله رهبر این گروه، توافقنامه بین ایالات متحدۀ امریکا و طالبان، پیروزی مشترک همۀ برادران و خواهران ملت مسلمان و مجاهد خوانده شده که براساس اعلامیه حدود دو دهه قربانیهای سنگین تاریخی، جانی و مالی داده اند."
در اعلامیه از قول ملا هبتالله همچنان گفته شده"توافق بر خروج همۀ نیروهای خارجی از افغانستان و عدم هیچگونه مداخله در آینده، کامیابی بزرگ است".