سازمان نظارت حقوق بشر روز دوشنبه (۶ اپریل) از ایالات متحده امریکا خواست که تحریمهای اقتصادی خود بر ایران و چند کشور دیگر را کاهش دهد، و مجوز اقلام معاف شده از این تحریمها را وسیعتر سازد تا ایران بهمنابع اساسی بشری دسترسی پیدا کند.
مللمتحد و شماری از اعضای کانگرس امریکا نیز خواستهای مشابه را مطرح کردهاند.
تحریمهای امریکا، ایران را از عواید نفت محروم و ضربه محکمی بر اقتصاد این کشور وارد کردهاست.
رئیس جمهور امریکا کمکهای بشر دوستانه به ایران را پیشنهاد کرده؛ ولی مقامهای این کشور این پیشنهاد را رد کرده، گفتند که واشنگتن بهجای چنین پیشنهاد باید تحریمهایی به گفته آنها "غیرعادلانه و غیرقانونی" خود را دور کند. دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا بعد از این که در سال ۲۰۱۸ از توافقنامهی اتومی با ایران خارج شده، تحریمها علیه این کشور را از سرگرفت.
این تحریمها وضعیت ایران- کشوری که از انتشار ویروس کرونا در جهان سخت آسیب دیده را، دشوارتر کردهاست.
ارقام رسمی نشان میدهد که بیش از ۶۰ هزار نفر در ایران به این ویروس مبتلا شده و ۳۷۰۰ تن جان باختهاند. ولی منتقدان رژیم ایران میگویند که ارقام واقعی شاید خیلی بلندتر از این باشد.
سازمان نظارت حقوق بشر در اعلامیهای خود گفت: "درحالی که سکتور صحت عامه ایران زیر بار سنگین قرار گرفته، تحریمهای وسیع امریکا که بر معاملات بانکی این کشور قیودات وضع کرده، توانایی ایران در تمویل واردات دوا و تجهیزات طبی را محدود میکند."
کینیث روت مدیر اجرائی این سازمان از رژیم ایران نیز انتقاد کرده میگوید که زمامداران بی رحم و مستبد ایران هنوز هم کسانی را که به ناحق بازداشت شدهاند، و با وجود خطر انتشار ویروس کرونا در زندانهای مزدحم محبوس اند، رها نمیکنند.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجۀ ایران یک بار دیگر روز دوشنبه گفت که این کشور کمکهای امریکا را نمیپذیرد.
عباس موسوی افزود که ایران برای مقابله با شیوع ویروس کرونا هرگز از امریکا کمک نخواسته و نخواهد خواست.
از حکومت ایران بهخاطر واکنش اولی کُند، در برابر انتشار این ویروس انتقاد شدهاست.
رئیس جمهور حسن روحانی روز (یکشنبه، ۵ اپریل) اعلام کرد که فعالیتهای اقتصادی ای که بهخطر نسبتاً کمتر روبهرو میباشند، امکان دارد روز شنبه آینده از سرگرفته شود.