انتونی بلینکن وزیر خارجۀ ایالات متحده میگوید که با رئیس جمهور محمد اشرف غنی در مورد تعهد امریکا در زمینۀ مشارکت پایدار با افغانستان صحبت کرده است.
آقای بلینکن در تویتی دیشب گفت که این آرزوی ایالات متحده را که تمام رهبران افغان از این فرصت تاریخی برای صلح با حفظ پیشرفت حاصل شده در ۲۰ سال گذشته حمایت کنند، تکرار کرده است.
نید پرایس سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا در بیانیۀ گفته که وزیر خارجۀ این کشور روی حمایت قاطع دیپلماتیک از روند صلح برای دستیابی به یک توافق سیاسی پایدار و عادلانه و آتشبس دایمی و جامع که به نفع همه افغانها باشد تأکید کرده است.
به اساس بیانیه، آقای بلینکن گفته که ایالات متحده موافقتنامۀ امریکا و طالبان را به این هدف بازنگری میکند که آیا طالبان به تعهدات خود در زمینۀ قطع روابط با گروههای تروریستی، کاهش خشونت در افغانستان و انجام مذاکرات معنادار با دولت این کشور و دیگر ذینفعان عمل میکنند یا خیر.
پیش از این، جک سالیوان مشاور امنیت ملی جوبایدن رئیس جمهور ایالات متحده گفته بود که واشنگتن قصد دارد موافقتنامۀ امریکا و طالبان را بازنگری کند.
در این حال یک هیئت طالبان به رهبری شیرمحمد عباس ستانکزی با ضمیر کابلوف نمایندۀ ویژه روسیه برای افغانستان در مسکو به روز پنجشنبه دیدار کرده است.
محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر به رادیو آزادی گفت که در این دیدار در بارۀ وضعیت کنونی گفتوگوهای بینالافغانی و تطبیق کامل موافقتنامۀ دوحه بحث شده است.
یک هیئت دیگر این گروه به رهبری ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر سیاسی طالبان و معاون این گروه به روز چهارشنبه با شماری از مقامهای ایران از جمله علی شمعخانی منشی شورای عالی امنیت ملی آن کشور در تهران دیدار کرد.
گروه طالبان با این سفرها به دنبال چیست؟
از دید اسحق اتمر کارشناس سیاسی و استاد پوهنتون در برلین، گروه طالبان برای جلب حمایت بیشتر کشورهای منطقه تلاش می ورزد: "سفر طالبان به ایران نشان دهندۀ این است که طالبان فکر میکنند که مذاکرات قطر به نفع شان نیست و گمان برده میشود که آنها درصدد حمایتهای منطقهای اند و سفر شان به ایران به این معنی خواهد بود که به امریکاییان تلویحاً بگویند که ما در منطقه دوستان دیگر داریم که ما را کمک میکنند، سفر طالبان به مسکو هم به همین بنیاد است."
نصرالله ستانکزی یکی از کارشناسان مسائل سیاسی دیگر با آقای اتمر هم نظر است.
او در عین حال میگوید که عدم هماهنگی میان کشورها در بارۀ روند صلح افغانستان به این روند آسیب میرساند: "متأسفانه تا حالا یک هماهنگی در ارتباط به روند صلح و مذاکرات افغانستان بین کشورهای بزرگ دنیا و کشورهای منطقه وجود نداشته و تشدید این فعالیتها طبیعتاً بر روند صلح تاثیرات منفی خواهد داشت."
آنسو عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان به روز پنجشنبه گفت که کشورهای منطقه و جهان از موضعگیری و تلاشهای حکومت افغانستان برای دستیابی به صلح و قطع جنگ پشتیبانی میکنند.
از آغاز دَور دوم مذاکرات هیئتهای دولت افغانستان و طالبان در دوحۀ قطر اضافه از سه هفته سپری میشود اما به نظر میرسد که مذاکرات با بنبست رو به رو شده زیرا از چند روز به این طرف میان این دو هیئت نشستی برگزار نشده است.