سوندر سینگ ۵۵ ساله که همه عمرش را در ولایتهای کابل و غزنی افغانستان سپری کرده بود، روز شنبه در حمله بر درمسالی در کابل قربانی شد.
ارجیت سینگ، خسربره (برادر خانم) سوندر سینگ میگوید، خانوادهٔ او بنابر تهدید امنیتی به هند سفر کرده است و او در کابل تنها زندگی میکرد: "یازنه من در درمسال زندگی میکرد، دیروز حمام میکرد که مهاجمان بالایش حمله کردند و به قلبش شلیک کردند، او از ولایت غزنی بود و حکیم در کوتهٔ سنگی بود، دیروز زمانی که این رویداد رخ داد، جسدش بالای سرک بود، من خواهرم را اطلاع دادم و در تماس ویدیویی برایشان نشان دادم، بعداً در قلاچه برای هندوسوزان جسدش را بردیم و مراسم خود را انجام دادیم، طیاره نیست، اگر نی به هر قیمتی که میشد جنازهاش را برای خواهر و فرزندانش میبردم، اما چه کنیم چیزی از دست ما ساخته نیست."
ارجیت سینگ میگوید، سوندر سینگ را عشق به افغانستان وادار به ماندن ساخته بود، اما بیخبر از آن که این گونه بیرحمانه کشته خواهد شد.
روز شنبه ۲۸ جوزا درمسال هندوها و سیکها در کارتهٔ پروان کابل مورد حمله قرار گرفت که واکنشهای گستردهٔ داخلی و خارجی را به همراه داشت.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر افغانستان میگوید، برای جلوگیزی از چنین حملاتی به شمول بررسی و حساب دهی نیاز به اقدام عملی است.
او در صفحهٔ توییترش نوشته است: "هرکسی حق دارد تا در صلح زندگی و عبادت کند و حملات بر سیکها و صوفیها در کابل و کندز را شدیداً نکوهش میکنم."
او در ادامه افزوده که توقف حملات سیستماتیک بر اقلیتهای مذهبی در افغانستان مستلزم اقداماتی از جمله مستندسازی ، تحقیق و پاسگویی است.
وزارت داخلهٔ طالبان میگوید، در این حمله ۲ تن کشته و ۷ تن دیگر زخمی شدند.
در میان کشته شدهها یک تن از نظامیان طالبان نیز شامل است.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است، مسئولیت این حمله را گروه داعش به عهده گرفته است.
انارکلی هنریار: ما افغانستان هستیم مهر هندی را به ما نزنند
این خبرگزاری گزارش داده که این گروه در شبکهٔ تلگرامش نوشته است، این حمله در پاسخ به بیحرمتی به پیامبر اسلام بوده است که در اظهارات سخنگوی حکومت هند صورت گرفته بود.
اما پس از این حمله، انارکلی هنریار، نمایندهٔ هندوها و سیکها در ولسی جرگهٔ حکومت پیشین جمهوریت در افغانستان در صفحهٔ توییترش نوشته است که آنان افغان هستند و مهر هندیها را بر آنان نزنند.
در همین حال نمایندهٔ افغانستان در جینوا از سازمان ملل متحد و دیوان بینالمللی دادگستری خواسته است که در مورد چنین حملات بررسیهای بیطرفانه را انجام دهند.
این سیکهای افغان در حالی نگرانیهای خود را مطرح میکنند که از سال ۲۰۱۸ به اینسو دهها زن، کودک و مردشان در حملات خونین مختلف به درمسال و سایر اماکن مقدس هدف قرار گرفته و کشته شده اند.
هرچند حکومت هند رسماً این خبر را تأیید نکرده است، اما شماری از رسانههای هندی صبح امروز یکشنبه به نقل از منابع وزارت امور داخلهٔ هند گزارش دادهاند که حکومت این کشور برای بیش از صد افغان سیک ویزای الکترونیکی صادر کرده است.
بر اساس آمار رسمی، به دلیل تهدید و حمله به هندوها و سیکهای شهروند افغانستان، اکنون تنها دوصد سیک و هندو در افغانستان زندگی میکنند و صدها خانوادۀ دیگرشان به کشورهای مختلف مهاجرت کرده اند.