انستیتیوت تحقیقات صلح اسلو (PRIO)) میگوید، محبوبه سراج فعال حقوق زنان بر اساس تلاشهایش برای بهبود حقوق زنان در افغانستان از نامزدهای بسیار شایسته برای دریافت جایزۀ صلح نوبل ۲۰۲۳ است.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی نیز به گونۀ مشترک با خانم سراج نامزد این جایزه شده است.
هنریک اوردال، رئیس این انستییتوت هنگام نشر این فهرست به تاریخ اول فبروری گفته که رژیمهای سرکوبگر در افغانستان و ایران در سال گذشته حقوق بشر را به دلیل اعتراض به نابرابری جنسیتی و تا ممنوعیت حضور زنان افغان در پوهنتونها به شدت نقض کرده اند.
در اعلاامیۀ نشر شده از سوی انستییتوت صلح ناروی به نقل از آقای اوردال آمده که کمیتۀ نوبل، نرگس محمدی و محبوبه سراج را بخاطر توجهشان به مبارزۀ بدون خشونت برای حقوق بشر به عنوان کمک به صلح، نامزدهای شایستۀ جایزۀ نوبل میداند.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی نیز به گونۀ مشترک با خانم سراج نامزد این جایزه شده است.
شماری از فعالان حقوق بشر میگویند، زنانی که در شرایط دشوار فعلی در داخل افغانستان برای تأمین حقوق زنان فعالیت میکنند، میتوانند نامزدان خوبی برای دریافت چنین جایزهها باشند.
سمیرا یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت:
"محبوبه سراج یک زن خوب و توانمند است که در افغانستان کار کرده و حال هم در این شرایط دشوار در این کشور کار میکند، بسیار کار خوبی شده نسبت به کسانی که در خارج هستند و هنوزهم جایزه میگیرند، باید چنین خانمها که در شرایط دشوار افغانستان کار میکنند، برای نامزدی برای جایزۀ نوبل انتخاب شوند."
انستییتوت صلح ناروی گفته که محبوبه سراج از فعالان برجستۀ حقوق زنان است که هنوز در افغانستان است و در ۲۰ سال گذشته در بخشهای مختلف برای تأمین حقوق زنان و توانمندسازی آنها تلاش کرده است.
پنج نفر و سه نهاد در فهرست نهایی دریافت جایزۀ صلح نوبل۲۰۲۳ جاداده شده اند.
جایزۀ صلح نوبل به شخصی اعطا میشود که بیشترین یا بهترین کار ها را برای ایجاد برابری، کاهش خشونتها و حفظ صلح انجام داده باشد.