میزان علاقمندی خارجی برای سرمایه گذاری در معادن افغانستان افزایش یافته است

تصویر آرشیف: معدن سنگ های قیمتی افغانستان

در حالی که حکومت طالبان قانون و یا لایحه ای مشخصی در مورد استخراج معادن ندارد، علاقه کشورهای همسایه به استخراج معادن افغانستان، افزایش یافته است.

اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می گوید که اخیراً علاقمندی چین پس از پاکستان و ایران افزایش یافته، اما این به نفع افغانستان نیست.

آذرخش حافظی یکی از اعضای هیئت مدیره این اتاق به روز جمعه به رادیو آزادی،گفت که این مسئله مایه نگرانی است.

«من این را بعید می دانم که در شرایط موجود که ما برای حراست از دارایی های خود از توان کافی برخوردار نیستیم و همچنان تا حالا هیچ کشور افغانستان به رسمیت نشناخته . از لحاط حقوق بین دول و مرودات اقتصاد جهانی ، از سیستم مالی جهانی حذف هستیم. مشکل است که در این چنین قرار دادها از حق مردم دفاع صورت گرفته بتواند.»

آذرخش حافظی

اما عده ای دیگر از کارشناسان معتقد اند که استفاده از معادن افغانستان در شرایط کنونی به نفع کشور نیست، زیرا حکومت طالبان در مورد معادن، نه قانون اساسی دارد و نه لوایح .

چین٬ ایران و روسیه برای سرمایه گذاری در سکتور معادن افغانستان ابراز علاقمندی کرده اند

قدیر مطفی، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم جمهوری پیشین می گوید:

« تعهداتی که در قرار داد های بین دو حکومت درج می گردید ،باید بر اساسی یک ارزیابی صورت گیرد تا مشخص شود چه تعهداتی داده شده و در چه سطحی انجام شده است. در حال حاضر بیشتر منابع ما از طریق پاکستان به کشور های دیگر منتقل می شود که تاثیر منفی بر اقتصاد ما دارد و سود اصلی به کشورهایی می رسد که این منابع را به عنوان مواد اولیه از ما دریافت می کنند و پس از پروسس آن به نام اقلام صادراتی خود آن کشور صادر می شود.»

در این میان، حسن کاظمی قمی سفیر ایران در افغانستان سه شنبه گذشته در دیدار با شهاب الدین دلاور سرپرست وزارت معادن و پترولیم طالبان گفت که ایران علاقمند سرمایه گذاری در سکتور معادن افغانستان است.

در عین حال، انتقادهایی در مورد انتقال غیرقانونی زغال سنگ از افغانستان به پاکستان، هم مطرح است.

روزنامه لاس انجلس تایمز در ماه نوامبر/ عقرب گزارش داد که منابع طبیعی عظیم افغانستان، قدرت های خارجی مانند چین، روسیه و ایران را تشویق به بهره برداری از این منابع کرده است.

بر اساس سروی که از سوی امریکا صورت گرفته، میزان منابع طبیعی افغانستان از یک تریلیون تا سه تریلیون دالر، یعنی سه هزار میلیارد دالر تخمین زده می شود و می تواند فقیرترین کشور جهان را به کشوری ثروتمند تبدیل کند.