ریچارد بنت در دیدار با سهیل شاهین خواستار رهایی مدافعان حقوق بشر از زندان‌های طالبان شد

ریچارد بنت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان

ریچارد بنت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان می‌گوید که در دیدار با سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر در بارۀ حقوق زنان از جمله حق آموزش‌شان، حقوق کودکان و رهایی مدافعان حقوق بشر از زندان‌های طالبان بحث کرده اند.

ریچارد بنت روز دوشنبه در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته است، او در این دیدار که روز دوشنبه صورت گرفته، همچنان به احترام به عفو عمومی تأکید کرده است.

اما سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر بدون اشاره به موردهای یاد شده از سوی ریچارد بنت، در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که در این دیدار تأکید هر دو طرف بر این بود که گزارش‌های حقوق بشری منعکس‌کنندۀ واقعیت‌های موجود در افغانستان و بی‌طرفانه باشد.

او گفته که همچنان در بارۀ اقدامات حکومت‌شان در پیوند به زنان بیوه، کودکان یتیم و معلولان به گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان جزئیات داده است.

این در حالی است که در حال حاضر شماری از مدافعان حقوق بشر و حقوق زنان از جمله ندا پروانی، ژولیا پارسی، منیژه صدیقی و پریسا آزاده در زندان‌های طالبان بسر می‌برند.

جنبش اعتراضی خودجوش زنان افغانستان به آنچه که آنان خاموشی ملل متحد و سازمان‌های حقوق بشری در پیوند به زندانی بودن زنان معترض عنوان می‌کنند، اعتراض کرده اند.

در ویدیوی این اعتراض که در رسانه‌های اجتماعی نشر شده، اعضای این جنبش مدعی اند که این سازمان‌ها به جز صدور بیانیه کاری برای آزادی فعالان زن از زندان‌‎های حکومت طالبان نکرده اند.

آنها خواستار آزادی فوری فعالان زن افغان بازداشت شده توسط طالبان هستند.

بیشتر در این باره: یوناما خواهان فراهم شدن زمینه ملاقات خانواده ها و دسترسی وکیل مدافع به زنان فعال زندانی شد


گلچهره یفتلی، مسئول نهاد همیاری زنان افغانستان به رادیو آزادی گفت:
"ما می‌بینیم که زنان معترض در پشت پنجرۀ اسارت و ظلم، زندان و تحت شکنجه قرار دارند و هیچ اطلاعی از وضعیت آنها در دسترس نیست. جامعۀ جهانی جز اعلامیه و دادخواهی گام‌های عملی را برای آزادی این زنان نگذاشته اند."

وژمه توخی، یک تن از فعالان حقوق زنان می‌گوید که سازمان ملل متحد و دیگر نهادها باید طالبان را وادار کند که زنان فعال را از زندان آزاد سازند:
"در تمام دنیا فعالان حقوق بشر و حقوق زن به دلیل فعالیت‌ها و دادخواهی‌هایشان مورد ستایش قرار می‌گیرند، اما امروز در افغانستان خشونتی که از سوی طالبان بر زنان جریان دارد این به هیچ فرهنگ و کشوری جای ندارند."

این در حالی است که شورای جهانی حقوق بشری به روز یک‌شنبه در اعلامیه‌ای در پیوند به روز جهانی حقوق بشر وضعیت حقوق بشر در افغانستان را نگران کننده خواند و از طالبان خواست که مسئولیت‌ شان را در برابر تأمین حقوق بشری افغانان بشناسند.

اما حکومت طالبان بدون تأیید و یا رد موضوع بازداشت زنان معترض بارها مدعی شده که حقوق بشری افغانان به ویژه زنان در چارچوب شریعت اسلام تأمین است.

با این وجود سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های حقوق بشری بارها خواستار تأمین حقوق بشری در افغانستان و آزادی زنان معترض، استادان پوهنتون، نظامیان پیشین و دیگر فعالان از سوی طالبان شدند.