در حالی که حکومت طالبان از ایجاد کمیسیون عالی به هدف مبارزه با مواد مخدر و مسکرات خبر داده است. نخستین نشست این کمیسیون که ریاست آنرا مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان به عهده داشت ،روز شنبه برگزار شده است.
شماری از کشاورزان افغان روی کمک در بخش کشت بدیل کوکنار تأکید کرده و میگویند که تا کنون هیچ همکاری با آنها صورت نگرفته است.
آنان میگویند در حالی که افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی با خشکسالی شدید، سیلابها و تهدیدات و بحران بشری روبهرو است، از بین بردن کشت کوکنار آنها را با فقر شدید روبهرو کرده است.
سید اکبر، یکی از کشاورزان در ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت:
"برای کشاورزان باید زمینهٔ کمک فراهم شود. همین حالا خشکسالی شدید وجود دارد، کشاورزان با زیانهای زیاد روبهرو هستند. همین حالا کود کیمیاوی دیپی بسیار قیمت بلند دارد که کشاورزان توان خرید آن را ندارند. باید در بخش کشت بدیل با کشاورزان کمک شود."
گل حکیم، کشاورز دیگر از ولایت بغلان، نیز خواهان کمک است:
"با کشاورزان باید در بخش کود کیمیاوی و تخمهای اصلاحشده کمک شود. کمک میشود اما بسیار ناچیز است. حرف دیگر این است که هر کمک باید مطابق به فصل باشد. مثلاً وقتی که وقت تخم تیر شده، برای مردم توزیع میکنند. وضعیت اقتصادی کشاورزانی که کوکنار کشت میکردند، خوب بود، اما حالا کشتشان از بین برده شده و مردم با مشکل روبهرو هستند."
این در حالیست که انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا در ماه جون سال روان میلادی گفت که وضع محدودیت از سوی طالبان بر کشتزارهای کوکنار در افغانستان، فقر میلیونها افغان را عمیقتر کرده که برای پیشبرد زندگی خود به همین کشت تکیه کرده بودند.
اما حکومت طالبان در نشست نخست کمیسیون عالی مبارزه با مواد مخدر، روی ایجاد کشت بدیل برای کشاورزان تأکید و ادعا کرده که میزان کشت مواد مخدر در افغانستان به صفر نزدیک شده است.
در این نشست که روز شنبه برگزار شد و جریان آن را تلویزیون ملی تحت کنترل حکومت طالبان نشر کرد، مولوی عبدالکبیر، رئیس این کمیسیون و معاون نخست ریاست الوزرای حکومت طالبان، هدف از ایجاد این کمیسیون را ایجاد هماهنگی و اقدامات هدفمند برای مبارزه با مواد مخدر و مسکرات خوانده و گفته است:
"خشکسالیهای اخیر، سیلابها و دیگر رویدادهای طبیعی در افغانستان سیستمهای زراعتی در این کشور را به شدت آسیب رسانده است و کشاورزان به کمکهای عاجل نیاز دارند. از جامعهٔ جهانی میخواهیم که مسئولیتهای خود را در قسمت از بین بردن کشت کوکنار و کشت بدیل ادا کند."
اما یک موسسهٔ بریتانوی به نام "السِیس" در ۲۶ جولای سال روان میلادی در یک گزارش خود ادعا کرد که از طریق یک سروی که توسط ماهواره انجام شده دریافته که در سال ۲۰۲۴ در بیشتر از سه و نیم هزار هکتار زمین در چهارده ولایت افغانستان کوکنار کشت شده است.
این موسسه گفته که هرچند حکومت طالبان تلاشهایی برای از بین بردن این کشتها انجام داده است، اما به گفتهٔ گزارش، به دلیل نداشتن امکانات، نتوانسته که کشت کوکنار را به پیمانهٔ وسیع از بین ببرد.
در نشست نخست کمیسیون عالی مبارزه با مواد مخدر هم از کمبود امکانات در بخش از بین بردن کشت کوکنار یاد شده است.
سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلهٔ حکومت طالبان، در این نشست گفته که برای جلوگیری از کشت کوکنار با کمبود امکانات و مواد روبهرو هستند و باید جامعهٔ جهانی این کمک را به آنها ارائه کند.
در این نشست، عبدالحق همکار، معاون مبارزه با مواد مخدر این وزارت حکومت طالبان، گفته که در سه سال گذشته ۷۸ هزار عملیات بر ضد مواد مخدر راهاندازی شده که در نتیجهٔ آن ۲۰ هزار متهم بازداشت شده و ۱۴۵۰ کارخانهٔ مختلف تولید مواد مخدر از بین برده شده، ۱۲۲ هزار فرد معتاد تحت تداوی قرار دارند و ۳۷ هزار هکتار زمین از کشت کوکنار پاکسازی شده است.
بیشتر در این باره:
گزارش ملل متحد: قاچاقبران بزرگ با حمایت مقامهای طالبان مواد مخدر را به جنوب آسیا قاچاق میکنندطالبان در یک سال ده هزار نفر را به اتهام قاچاق مواد مخدر دستگیر کرده اندشبکه تحلیلگران افغانستان: طالبان در کاهش تقاضای مواد مخدر ناکام بودهاندنرخ یک کیلوگرام هیرویین افغانستان در بریتانیا از پانزده هزار به سی هزار دالر افزایش یافته استیک هیئت ایرانی برای گفتگو با طالبان در مورد شیوه های مبارزه با مواد مخدر، به کابل سفر کرده استتحلیلگران: تصمیم منع کشت کوکنار یکجانبه بوده و به مشکلات دهقانان توجه نشده استپس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان، ملا هبتالله اخندزاده، رهبر طالبان، در یک فرمان بر کشت، قاچاق و استفادهٔ مواد مخدر محدودیت وضع کرد و پس از آن نیروهای طالبان در بخش از بین بردن کشتزارهای کوکنار اقدام کردند.
آنان از جمله در بدخشان چندین بار مانع کشت کوکنار شدند که در نتیجهٔ لت و کوب و درگیری مسلحانه به کشاورزان تلفات وارد شد.