شماری از افراد دارای معلولیت در افغانستان از چالش های مختلف از جمله کمبود شغل شکایت دارند از دولت میخواهند به آنان زمینه آموزش حرفه را مساعد بسازد.
شفیق که از ناحیه یک دست معلول است سرپرستی یک خانواده ۱۳ نفری در ولایت ننگرهار را به عهده دارد.
او روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت با آن که به درجه لیسانس از رشته اداره و دیپلوماسی فارغ شده است، اکنون شغلی ندارد و با مشکلات شدید اقتصادی دست و پنجه نرم میکند.
«درشرایط فعلی من یک خانواده ۱۳ نفری را سرپرستی میکنم، ۱۰ افغانی ندارم، فرزندان کوچک خود را از رفتن به مکتب منع کردیم و بالای شان کار میکنم مجبور هستم، خودم لیسانس هستم اگر برایم چوکی داری هم پیدا شود کار میکنم، خواست ما از دولت این است که برای معلولین که میتوانند یک حرفه را یاد بگیرند و از این طریق برای خانواده و کشور خود خدمت کنند، آنها را در بخش یک حرفه آموزش بدهد."
شاه آغا باشنده ولایت کندز که به اثر انفجار ماین از ناحیه پا معلول شده است، در مورد مشکلات اش به رادیوآزادی گفت:
"روده من از پنج جای قیچی شده است و کسی کمک هم برایم نکرده است، سرم هم زخمی و تکه و پرچه است، حالا از هر کسی قرض میگیرم و خرچ میکنم تعداد فامیل هم زیاد است روزگار هم خراب است یک موتر خراب چپه شدهگی دارم که توان ترمیم آن نیست و کسی دیگر هم موتر خود را نمیدهد که کار کنیم احتیاج و محتاج شدیم، توان اش نیست که یک موتر بخرم و روزگار خود را پیش ببرم."
این نگرانیها درحالی مطرح میشوند که تاریا واتردال، رئیس عمومی کمیته ناروی در افغانستان، روز پنجشنبه در یک نشست در کابل گفت که افراد دارای معلولیت در جامعه افغانستان اغلب در انزوا زندگی میکنند و رفع تبعیض و محرومیت آنان نیازمند تعهد جهانی است.
او گفته که این کمیته در یک سپوزیم راه اندازی شده در این خصوص متعهد به همکاری و حمایت از برنامههای آموزشی فنی و حرفه ای برای افراد دارای معلولیت در افغانستان شده است.
ریاست آموزش تخنیکی و مسلکی حکومت طالبان گفته که این اولین سمپوزیوم جنوب-شمال در مورد شمولیت و تنوع در تعلیم و تربیت معلولان هفته گذشته برگزار شد.
راضیه میرزایی یکی از فعالان بخش معلولین میگوید معلولین در شرایط فعلی با مشکلات زیاد روبرو هستند و ایجاد بخش آموزش و یاد گیری حرفه برای آنها بسیار ضروری است.
"دربخش آموزش همه مردم مشکل دارد ولی بر معلولین تاثیر زیاد وارد کرده استِ، در قسمت آموزش حرفه باید مراکز مشخصی برای معلولین وجود داشته باشد که حرفه و شغلهای را که میتوانند آنرا انجام بدهند بیاموزند، تا یک منبع عایداتی برای شان شود."
بیشتر در این باره:
طالبان: ۶۵۳ هزار بیوه، یتیم و معلول را ثبت کردیم؛ افراد دارای معلولیت: کمکهای نقدی طالبان ناچیز استمعلولان در افغانستان از عدم توجه و پرداخت نشدن معاش و امتیازات شان شکایت دارندشماری از معلولین در قندهار: مشکلات اقتصادی داریم باید برای ما زمینه کار فراهم شودافغانستان یکی از کشورهای آسیب پذیر از جنگ و خشونت است که در چندین دهه گذشته افغانها به شمول زنان، مردان و کودکان به اثر جنگهای چرکی و ماین گذاریها میان حکومتها و گروههای مخالف در مناطق مختلف این کشور کشته و یا معلول شده اند.
مسوولان شهدا و معلولین حکومت طالبان به تاریخ ۳۱ اسد سال جاری در نشست خبری زیر نام "حسابدهی حکومت به ملت"در کابل گفتند که نزدیک به ۲۰۰ هزار افراد دارای معلولیت شامل مرد و زن در افغانستان را ثبت کرده اند.
یش از این برخی افراد معلول مدعی شده که حکومت طالبان شماری از معلولان را از لیست حذف کردند و بیشتر افراد خود را که در نتیجه جنگها به نفع طالبان، معلول شدند، شامل لیست کرده اند.