با رسیدن فصل زمستان و استفاده از زغال بی کیفیت مرگ‌ و میر ناشی از گاز گرفته‌گی افزایش میابد

مواد سوخت تصفیه نشده سبب امراض و حتا مرگ شهروندان افغان می‌شود.

بسیاری از خانواده‌ها در افغانستان در فصل زمستان از گاز و زغال‌سنگ برای گرم کردن خانه‌های‌شان استفاده می‌کنند که هرازگاهی باعث حوادث مرگ‌بار ناشی از گازگرفته‌گی و زغال‌گرفته‌گی می‌شود.

ناداری، استفاده از مواد سوختِ بی‌کیفیت و تصفیه نشده و بی‌احتیاطی از دلایل افزایش گاز گرفته‌گی خوانده می‌شود.

بانو حیدری باشنده شهر کابل می‌گوید به دلیل فقر و ناداری، بسیاری از خانواده در فصل سرما برای گرم کردن شان با استفاده از زغال سنگ از صندلی که ابتدایی ترین وسیله گرم کننده است استفاده می‌کنند و عدم توجه به خطرات ناشی از گاز گرفته‌گی سبب حوادث مرگبار می‌شود.

او روز شنبه در صحبت به رادیو آزادی خواستار برنامه‌های آگاهی دهی از سوی حکومت طالبان شد.

بیشتر در این باره: یافته های یک گزارش تازه: ایران، روسیه، چین و برخی از شرکت ها از غارت معادن افغانستان سود میبرند

مردم توان اقتصادی بالایی را ندارند و استفاده از صندلی تازه نکردن و درست آماده نشدن ذغال سبب میشه که گاز گرفته‌ای زیاد شود و هر سال جان تعداد زیادی را بیگیره و باید برنامه‌های آگاهی دهی صورت بیگیرد.

از سوی دیگر برخی از بسته‌گان قربانیان که به دلیل بی‌احتیاطی و عدم توجه به نکات مهم ایمنی در استفاده گاز باعث روی‌دادهایی ناگواری رخ شده می‌گویند باید در استفاده وسایل گازی دقت بیشتر شود.

وحید احمد الکوزی باشنده ولایت هرات که پسر کاکایش را آتش سوزی ناشی از پخش شدن گاز در فضای اتاق از دست داده است به رادیو آزادی گفت.

بچه کاکای ما قبلن در یک شرکت کار می‌کرد و داخل شرکت آشپز بود و زمانی که‌ صبح میره به آشپزی شروع کند، گاز را دیگر همکاران‌اش باز گذاشته بوده و زمانی که میخواهد گاز را روشن کند دفعتا آتش میگیره، اول چشم هایش آسیب دیده و نتوانسته از اتاق بیرون شود متاسفانه در بین اتاق کاملا سوخته بود و جنازه اش را بیرون کشیدن از اتاق.

یاسین آژند باشنده ولایت غور در صحبت به رادیو آزادی ادعا می‌کند که به دلیل کیفیت پاین مواد سوخت و وسایل غیر معیاری، گاز گرفته‌گی در این ولایت سال گذشته قربانیان زیادی بر جا گذاشت.

زمستان سرد افغانستان و زنانی که مواد سوخت ندارند.

به باور او بی کیفیت بودن بخاری های گازی یکی از عوامل گاز گرفته‌گی در میان خانواده‌ها است .

پارسال از اثر گاز گرفتگی شاید احتمال میره بیش از ۱۰ تن جان شان را از دست دادند و شاید صد ها نفر به‌ شفا خانه بستری شده باشند.

نابلدی مردم و یکی دیگه بخاری های که می‌آید کیفیت بسیار پاین دارد و همچنان ذغال هم کیفیت پاین دارد.

چرا میزان مرگ و میر ناشی از مسمومیت با زغال سنگ و گاز در میان شهروندان افغان همه ساله با رسیدن فصل زمستان افزایش می یابد و جان بسیاری از مردم را می‌گیرد؟

خواستیم از شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان در مورد برنامه‌های آگاهی برای جلوگیری از خطرات ناشی از گاز‌گرفته‌گی سوالاتی داشته باشیم اما او به تماس‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

همچنان اداره ملی نورم و استندرد حکومت طالبان نیز به تماس‌های رادیو آزادی پاسخ نداد تا در مورد کارکرد‌‌های شان برای جلو‌گیری از وارد شدن گاز وبخاری‌های گازی غیر معیاری و بی‌کیفیت بپرسیم.

در همین حال داکتران توصیه می‌کنند که خانواده‌ها در فصل زمستان، باید به گونه جدی متوجه و مراقب وسایل گرم کننده مخصوصا بخاری‌های زغال سنگ و بخاری‌های گازی باشند تا از حوادث مرگبار گاز گرفته‌گی جلوگیری شود.

بیشتر در این باره:

افزایش موارد گازگرفتگی در افغانستان؛ یک زوج در بدخشان در اثر گازگرفتگی جان باختندبرخی افغان‌ها: توان خرید مواد سوخت زمستان را نداریمبرخی خانواده های فقیر در کابل: توان خرید مواد سوخت برای زمستان را نداریم

داکتر جمعه زاده متخصص داخله به رادیو آزادی گفت زغال گرفتگی و گاز گرفتگی هردو عوامل و پیامد مشابه دارند.

کسانی که در خانه سنگ ذغال می‌سوزاند گاز می‌سوزاند و باهم ذغال‌های بلوط میسوزاند باید در قدم اول خیلی خوب تازه شود بعد در هوای آزاد مانده شود تا گاز مونوکساید باعث بندش تنفس و کشنده‌گی در نزد مردم می‌شود بر طرف شود.

داکتران همچنان نوشیدن آب لیمو و بیرون کشیدن شخص گاز گرفته شده را به فضای باز از کمک‌های اولیه توصیه می‌کنند.

گفتنی‌است که گاز مونوکساید کاربن گازی بی‌بو، بی‌رنگ و بدون مشخصه خاص و کمی سبک‌تر از هواست و به دلیل قابلیت انتشار بسیار بالایی که دارد به‌سرعت تمام فضای محیط را انباشته کرده و خطر مرگ را رقم می‌زند و دیده می‌شود که هر سال در فصل زمستان گزارش‌های زیادی از مرگ خانواده‌ها در اثر مسمومیت با زغال سنگ یا گاز در ولایت‌های مختلف افغانستان به نشر می‌رسد.