فرماندهی امنیه طالبان در بدخشان، ورود سربازان پاکستان به منطقه‌ی «استراتیژیک» واخان را رد کرد

دهلیز واخان (عکس آرشیف)

قوماندانی امنیه حکومت طالبان در ولایت بدخشان گزارش‌ها مبنی بر ورود سربازان پاکستان به منطقه استراتژیک واخان را رد کرد.

مقام‌های ارشد حکومت طالبان در کابل و حکومت پاکستان تا هنوز در این مورد چیزی نگفته‌اند.

اما همزمان با همزمان با آوازه‌های حضور نیروهای نظامی پاکستان در واخان افغانستان،، سراج‌الدین حقانی، سرپرست داخله حکومت طالبان، در مورد واخان با ژائو شینگ، سفیر چین در کابل گفتگو کرد.

چین روابط خوبی با طالبان دارد و در پاکستان نیز نفوذ دارد.

واخان دهلیزی است که در شمال‌شرق افغانستان، میان چین، پاکستان و تاجیکستان موقعیت دارد.

دهلیز واخان

چندی پیش برخی سیاستمداران پاکستانی پیشنهاد کرده بودند که این منطقه را تصرف کنند تا راهی برای ارتباط مستقیم پاکستان با آسیای میانه باز شود.

وزارت داخله‌ی حکومت طالبان به روز دوشنبه، ۱۰ ماه جدی، در خبرنامه‌ای از دیدار سراج‌الدین حقانی و ژائو شینگ خبر داد و گفت که آن‌ها در مورد اهمیت استراتیژیک دهلیز واخان، روابط تجارتی دوجانبه و پروازهای مسافربری میان دو کشور گفتگو کرده‌اند.

در خبرنامه همچنان آمده است که دو طرف بر اهمیت گسترش همکاری‌های دوجانبه تأکید کرده و بر برداشتن گام‌های اساسی برای منافع دو کشور تأکید کردند.

وزارت داخله‌ی حکومت طالبان در خبرنامه‌اش جزئیات بیشتری درباره این دیدار ارائه نکرده است.

گفت‌وگوی سرپرست وزارت داخله‌ی حکومت طالبان و سفیر چین در افغانستان، در مورد اهمیت «استراتیژیک» دهلیز واخان

سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله‌ی حکومت طالبان و ژاو شینگ، سفیر چین در افغانستان، در مورد اهمیت «استراتیژیک» دهلیز واخان بحث کرده‌اند.

حکومت طالبان گفته است، ساخت‌وساز سرکی را که از دهلیز واخان می‌گذرد تکمیل کرده است.

این جاده به سرحد چین وصل می‌شود و حکومت طالبان می‌گوید قصد دارد از این مسیر تجارت مستقیم را با چین آغاز کند.

احسان‌الله کامگار، سخنگوی قوماندانی امنیه حکومت طالبان در بدخشان، به خبرگزاری باختر تحت کنترل حکومت طالبان گفته است که هیچ گزارشی از حضور سربازان پاکستانی در واخان دریافت نکرده است.

اگرچه در اظهارات کامگار چندان مشخص نیست که آیا اطلاعات دقیقی از منطقه دارد یا خیر، اما وی افزوده که نیروهای امنیتی طالبان در برابر هرگونه تهدید خارجی آمادگی کامل دارند.

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی که گفته می‌شود نزدیک به نیروهای پاکستانی‌اند، اخیراً نوشتند که پاکستان ممکن است دهلیز واخان را برای «راه‌حل دائمی درگیری» با افغانستان تصرف کند.

اگر چنین اتفاقی بیفتد، از یک طرف افغانستان مرز خود را با چین از دست می‌دهد و از طرف دیگر پاکستان با تاجیکستان، که یک کشور آسیای میانه است، هم‌مرز خواهد شد.

بیشتر در این باره: والی خیبر پختونخوا: پاکستان را از طریق افغانستان به واخان وصل می‌سازیم؛ کارشناسان: «این به سود افغانستان نیست»

اما آگاهان امور بین‌الملل بر این باورند پاکستان بدون در نظر داشت دیدگاه کشورهای منطقه خصوصاً چین نمی‌تواند چنین اقدامی را انجام دهد.

چین می‌خواهد یک جاده بسازد. بهترین راه برای واخان این است که در آنجا ترانزیت باشد.

طارق فرهادی، آگاه امور بین‌الملل، به رادیو آزادی گفت:

«این را ما باید قبول کنیم که چون حکومت فعلی به رسمیت شناخته نشده است، تمامیت ارضی آن در خطر است، اما دیگر کشورها وارد عمل نمی‌شوند چون باید با ابرقدرت‌ها روابط خود را خوب نگه دارند. در اینجا روابط چیز بسیار مهمی است، چون چین می‌خواهد یک جاده را بسازد. بهترین راه برای واخان این است که در آنجا ترانزیت باشد.»

بیشتر در این باره: چرا تحرکات چین در افغانستان تحت حاکمیت طالبان افزایش یافته؟
دیدار رئیس استخبارات پاکستان با رئیس‌جمهور تاجیکستان

جنرال عاصم مالک، رئیس استخبارات پاکستان و امام‌علی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان

در میان این شایعات، جنرال عاصم مالک، رئیس استخبارات پاکستان، به روز دوشنبه، ۱۰ ماه جدی، با امام‌علی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان، دیدار کرد.

دفتر ریاست‌جمهوری تاجیکستان در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد که آن‌ها در مورد صلح، امنیت و ثبات در منطقه گفت‌وگو کردند.

بر اساس بیانیه، رئیس‌جمهور تاجیکستان و رئیس آی‌اس‌آی پاکستان بر ضرورت مبارزه با تروریسم، افراط‌گرایی و قاچاق مواد مخدر تأکید کردند.

در بیانیه گفته نشده است که دهلیز واخان از مسائل مورد بحث میان دو طرف بوده است یا خیر.