مقامهای پاکستانی در مورد اخراج افغان ها از اسلام آباد و راولپندی طرحی را آماده کرده اند
روزنامهٔ دان پاکستان روز سه شنبه ۴ فبروری گزارش داده که مقامهای پاکستانی در این مورد یک طرح را آماده کرده اند که به گونهٔ تدریجی عملی خواهد شد.
در ادامه آمده که تصمیم عملی کردن این طرح، به رهبری شهباز شریف، صدراعظم پاکستان در یک نشستی که عاصم منیر لوی درستیز این کشور نیز در آن حضور داشت گرفته شده است.
در گزارش این روزنامه آمده که به اساس این طرح، در مرحلهٔ نخست مهاجران افغان که دارندهٔ کارتهای ای سی سی هستند از اسلامآباد و روالپندی اخراج شده و پس از آن به گونهٔ تدریجی با دیگر مهاجران فاقد اسناد مهاجرت یکجا به افغانستان بازگردانده خواهند شد.
گزارش افزوده که در مرحلهٔ دوم این طرح مهاجران افغانی که دارای کارتهای پی او آر هستند از اسلامآباد و روالپندی اخراج خواهند شد.
حکومت پاکستان پیش از این اعلام کرده بود که مهاجران افغان که کارتهای پی او آر دارند میتوانند تا ماه جون در پاکستان بمانند.
بیشتر در این باره: روایت های زندگی مهاجرین افغان در پاکستان؛ «از آزار و اذیت به ستوه آمده ایم»حکومت پاکستان به گونهٔ رسمی در مورد تصمیم خود تا اکنون چیزی نگفته است.
اما به اساس گزارش دان، مقام های حکومتی توصیه کرده اند که این طرح بدون آگاهی عمومی عملی شود.
پی او آر، کارتهایست که از سوی کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ برای حدود ۲،۱۵ میلیون مهاجر افغان داده شده است
مجیب، یک مهاجر افغان مقیم روالپندی که دارندهٔ کارت ای سی سی است میگوید، نزدیک به یک دهه میشود که در این شهر زندگی میکند و اکنون که از این ساحه اخراج میشود شدیدا نگران است:
«در اینجا ما کار و بار خود را داریم، اینجا خانهٔ ما است، زندگی ما اینجا است، در این مدت کم ممکن نیست که همه چیز را در دوماه جم کنیم، و به شهر دیگر برویم، این یک تصمیم نگران کننده است و مهاجران افغان را شدیدا نگران ساخته است.»
محمد ولی، یک افغان دیگر مقیم اسلامآباد که کارت پی او آر دارد میگوید، پس از این تصمیم حکومت پاکستان پولیس از پیش از عملی شدن این تصمیم آزار و اذیت مهاجران افغان را آغاز کرده است:
«پولیس اسلامآباد از همین حالا آزر و اذیت را آغاز کرده اند، دارندگان کارتهای پی او آر و ای سی سی را بازداشت میکنند، و از شان پول میگیرند، این زمانی که به دارندگان کارتها پی او آر داده شده است، بسیار کم است، باید وقت زیاد داده شود، و حد اقل حکومت پاکستان به پولیس بگوید که تا زمان تعین شده مهاجران افغان را آزار و اذیت نکنند.»
پی او آر، کارتهای اند که از سوی کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ برای نزدیک به ۲،۱۵ میلیون مهاجر افغان داده شده است.
ای سی سی کارتهای شناسایی مهاجران افغان است که به اساس یک توافقنامه در سال ۲۰۱۷ میان حکومتهای افغانستان و پاکستان نزدیک به ۸۴۰هزار مهاجر افغان آن را دریافت کرده اند.
ای سی سی، کارتهای شناسایی مهاجران افغان است که به اساس توافقنامه بین افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۷ به حدود ۸۴۰ هزار مهاجر افغان داده شد
روزنامهٔ دان تخمن کرده که درحال حاضر تعداد ۱،۳ میلیون مهاجر افغان دارای کارتهای پی او آر و ۷۰۰هزار دارندگان کارتهای ای سی سی در پاکستان به سر میبرند، اما گفته است که مشخص نیست که چه تعداد آنان در اسلامآباد و روالپندی مستقر اند.
بریالی میاخیل، رئیس شورای متحدهٔ عالی مهاجران افغان در خیبرپختونخواه میگوید که به روز چهارشنبه هم با مقامهای سازمان بینالمللی یو ان اچ سی آر نشست داشته و مشکلات مهاجران افغان را شریک کرده است.
«زندگی ۴۵ ساله را چگونه در ۴۵ روز جمع آوری شود، در این تصمیم حقوق بشر زیرپا میشود، کارمندان یو ان اچ سی آر به ما اطمینان دادند که ما خواستها و نگرانی شما را شریک میکنیم، و تلاش میکنیم که این وضعیت تغیر کند.»
این درحالیست که در چندین ماه اخیر در اسلامآباد و روالپندی روند آزار و اذیت، بازداشت و بازگردندان مهاجران افغان به افغانستان شدت گرفته است.
در این روند افغانها نیز شامل اند که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان به این کشور رفته اند و بیشتر شان پروندههای پناهندگی به کشورهای سوم دارند.
روزنامهٔ دان گفته است که حکومت پاکستان تصمیم گرفته است که افغانانی که ویزه ندارند را پس از ۳۱ ماه مارچ سال روان میلادی از اسلام آباد و راولپندی اخراج کند.
به اساس معلومات سازمان بینالمللی مهاجرت ملل متحد (آی او ام) از ۱۵م ماه سپتمبر ۲۰۲۳ تا اکنون نزدیک به ۸۵۰۰هزار و ۹۹۱ مهاجر افغان به گونهٔ دواطلبانه و اجباری به افغانستان بازگشته اند.