افندی سنگر، رییس انجمن متقاعدین افغانستان شام گذشته به رادیو آزادی گفت که در ۳ سال گذشته، متقاعدین در افغانستان برای حصول حقوق شان، مبارزه کرده اند و عکس العمل اخیر حکومت طالبان ارائۀ تقسیم اوقات پرداخت حقوق آنها بوده است:
"فعلاً از سوی امارت اسلامی تقسیم اوقات ساخته شده، محل توزیع هم تعیین شده که ریاست تقاعد است، برای متقاعدین هر وزارت وقت تعیین شده، در مرحلۀ اول تا ۲۵حوت برای کسانی اولویت داده شده که در سه سال اخیر به تقاعد سوق شده اند. کسانیکه در دور جمهوریت و قبل از آن تقاعد کرده اند، برای هر وزارت در جریان سال ۱۴۰۴ وقت تعیین شده که آخرین آن، متقاعدین وزارت دفاع است. دیده شود که توزیع خواهد شد، یاخیر؟"
افندی سنگر، رییس انجمن متقاعدین افغانستان
در حالیکه افندی سنگر و صدها متقاعد دیگر با تردید و امیدواری در انتظار عملی شدن این وعدۀ نوبتی حکومت طالبان و تطبیق تقسیم اوقات آن بسر می برند، روز شنبه(۱۵ مارچ) صدها متقاعد به رسم اعتراض در برابر ریاست تقاعد در شهر کابل گرد آمده، خواستار پرداخت حقوق شان شدند. متقاعدین قبل از این نیز بار ها در مقابل ریاست تقاعد تظاهرات کرده اند، اما حکومت طالبان تا هنوز یگانه خواست آنها، یعنی پرداخت حقوق شان را نپذیرفته است.
بیشتر در این باره: بر اساس دستور رهبر طالبان اخذ پول تقاعد از کارمندان ملکی و نظامی افغانستان متوقف میشودحکومت طالبان در سال گذشتۀ شمسی بدون دلایل مشخص سیستم تقاعد در افغانستان را لغو کرده گفت که بر اساس فرمان ملا هیبت الله اخندزاده رهبر این گروه، سر از اول سال ۱۴۰۳ شمسی، پول تقاعد از معاشات کارمندان ملکی و نظامی در افغانستان وضع نخواهد شد.
نپرداختن حقوق متقاعدین اففانستان در مغایرت با تمام ارزش های حقوقی و دین مبین اسلام و همچنان عملکرد رهبر اولی طالبان قرار دارد
این فرمان رهبر طالبان، سوالات زیادی را باعث شده و این پرسش اساسی مهم را بی پاسخ گذاشته که مسولیت حکومت طالبان در قبال افرادیکه قبل از سال ۱۴۰۳ شمسی بازنشسته شده اند، چیست؟
میر عبدالواحد سادات رئیس انجمن حقوقدانان افغانستان در اروپا در این مورد می گوید:
"نپرداختن حقوق متقاعدین اففانستان در مغایرت با تمام ارزش های حقوقی و دین مبین اسلام و همچنان عملکرد رهبر اولی طالبان قرار دارد. هیچ تصمیمی رهبری طالبان نمی تواند، به گذشته رجعت بکند. به این ارتباط انجمن سرتاسری حقوقدانان افغانستان یکجا با اتحادیۀ متقاعدین افغانستان، داد خواهی کرده و موضوع را تا سطح ملل متحد نیز مطرح ساخته است."
متقاعدین یکی از آسیب پذیرترین اقشار جامعۀ افغانستان محسوب می شوند که افراد مسن و بی بضاعت هستند، کار نمی کنند، یا نمی توانند و بیشتر آنها نیز مسئولیت خانواده هایشان را بر عهده دارند.
بر اساس معلومات انجمن متقاعدین افغانستان، تعداد بازنشسته گان ملکی و نظامی در افغانستان به حدود بیش از بیش از 170 هزار تن می رسد که با نظرداشت اوسط تعداد اعضای خانواده ها در افغانستان، تعداد افراد وابسته به حقوق تقاعد در این کشور، یک رقم درشت را تشکیل می دهد.