لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۷ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۸:۵۷

«امریکا شاید در مورد متحدین ستراتیژیک اش در جنگ افغانستان تجدید نظر کند»


U.S. -- An US flag is flown upside-down as a sign of distress during an anti-war rally near the US Capitol in washington, D.C., 29Sep2007
U.S. -- An US flag is flown upside-down as a sign of distress during an anti-war rally near the US Capitol in washington, D.C., 29Sep2007
در حالیکه مناسبات میان ایالات متحده امریکا و پاکستان رو به تیره گی است، شعایاتی افزایش یافته که ازبکستان به متحد جدید ایالات متحده در جنگ با ترور مبدل می شود.

یک مقام رسمی ایالات متحده امریکا روز پنجشنبه گفت: رییس جمهور بارک اوباما و اسلام کریموف رییس جمهور ازبکستان در مورد استفاده بیشتر از کشورهای آسیای میانه بحیث راه های تدارکاتی نیروهای امریکا و ناتو در افغانستان با هم گفتگو و ملاقات کردند.

قصر سفید روز چهارشنبه تایید کرد که رییس جمهور بارک اوباما با رهبر ازبکستان اسلام کریموف تماس تلیفونی گرفته 20 مین سالگرد استقلال آن کشور را مبارک گفته است و رهبران هر دو کشور علاقمندی شان را در رابطه به آیندهء مصوون افغانستان با هم شریک ساختند.

این گفتگوی تلیفونی تقریباً یک ماه بعد از تجلیل تاریج حقیقی 20 مین سالگرد استقلال ازبکستان که در آخر ماه اگست برگزار شد و پس از چند هفته از ارسال نامهء امریکا به این کشور صورت می گیرد.

بارک اوباما در این نامه گفته بود که او انتظار انکشاف روابط میان دو کشور می باشد.

علاوتاً این تماس تلیفونی نا به هنگام روز اتفاق می افتد که سازمان های بین المللی حقوق بشر بطور آشکارا از حکومت ایالات متحده امریکا تقاضا کردند که طرح کمک نظامی به اسلام کریموف را احیا نکند. زیرا اسلام کریموف رییس جمهورازبکستان به شکنجه رهبران سیاسی مخالف در آن کشور متهم بوده و به طور گسترده از کار کودکان در صنایع نساجی آن کشور چشم پوشی می کند.

این تحولات زمان اتفاق می افتند که جنجال ها و مناقشات زشت ایالات متحده امریکا با پاکستان، این کشور را مجبور ساخته تا روی متحدین ستراتژیک خود در جنگ افغانستان، تجدید نظر کند.

لیلی گیورگیان تحلیل گر امور روسیه و کشورهای «کامن ویلت» در گروه اطلاعات جیینس می گوید که امریکا بدون عبور از پاکستان و تعویض کامل راه جنوب، در تلاش اکمال نیروهای خود از طریق شمال افغانستان از طریق کشورهای آسیای میانه می باشد.
وی گفت:

« طبیعی است که ایالات متحده امریکا و ناتو با روبرو شدن به مشکلات از طریق پاکستان در پی جستجوی انتخاب راه بدیل آن می باشند. در سال های اخیر ما شاهد عدم مصوونیت و اطمینان از طریق خاک پاکستان هستیم و واضح است که این مشکل ایالات متحده و ناتو را وادار می سازد تا انتخاب دیگر یعنی راه آسیای میانه را در پیش گیرد.»

اما ایالات متحده امریکا پیش از این اقدام، برای فعال ساختن راه اکمالاتی ازبکستان، باید بعضی مشکلات را تحمل کند.

به این اساس کمیته تخصیص بودجه مجلس سنای امریکا هفتهء گذشته پیشنهادی را در مورد رفع محدودیت های حقوق بشر که در حال حاضر مانع پیشنهاد کمک های نظامی امریکا به ازبکستان می شود، تصویب نمود.

اما واضح و روشن نیست که ازبکستان با این کمک های نظامی امریکا چه کار را انجام خواهد داد. زیرا تاشکند بیشتر معاملات نظامی خود را با مسکو انجام می دهد.

این کشور در دهه گذشته به ارزش 300 ملیون دالر تجهیرات نظامی را از روسیه خریداری کرده است.

در این حال 20 سازمان بین المللی بشمول سازمان ناظران حقوق بشر، سازمان عفو بین المللی و سازمان بین المللی حقوق کارگر در یک اجلاسی روز چهارشنبه نامهء را به وزیر خارجه ایالات متحده امریکا نوشته و در پایان آن امضاء کرده اند.

در این نامه از هیلاری کلنتن خواسته شده است که حقوق بشر را بر نگرانی های نظامی مقدم بشمارد. این نامه از خانم کلنتن با جدیت خواسته است با تصویب این قانون مخالفت کرده و از آن چشم پوشی نکند.

علاوتاً در این روز در حدود 60 تن فعالان در خارج از این اجلاس گردهمآیی اعتراض آمیزی را به راه انداختند.
XS
SM
MD
LG