برخی از نهاد های جامعه مدنی و مسوولان رسانه ها قانون فعلی دسترسی به اطلاعات را ضعیف ترین قانون در جهان خوانده و خواستار توشیح طرح جدید این قانون از سوی رییس جمهور شدند.
دیده بان شفافیت افغانستان یکی از این نهاد ها می گوید که در طرح جدید این قانون تغییرات و تعدیلات اساسی به میان آمده است.
سید اکرام افضلی رییس این نهاد روز پنجشنبه در نشست خبری در کابل گفت که اگر طرح جدید قانون دسترسی به اطلاعات توشیح نشود آنها دست به اعتراضات مدنی خواهند زد:
" خواست ما از رییس جمهور افغانستان اینست که به زودترین فرصت طرح را که از سوی جامعه مدنی و رسانه ها آماد شده است، امضا کند. رییس جمهور طوریکه وعده کرده بود این قانون را باید در یک فرمان تقنینی توشیح کند. "
ساختار و وظایف کمیسیون اطلاعات، ممنوعیت های ارایه اطلاعات، فورم و روند تقاضای اطلاعات موارد اند که در طرح جدید قانون دسترسی به اطلاعات جا داده شده است.
قانون حق دسترسی به اطلاعات بعد از تصویب ولسی جرگه و تایید مشرانو جرگه در 6 فصل و 32 ماده دو ماه قبل از سوی رییس جمهور اشرف غنی توشیح شد.
در آن زمان نهاد های جامعه مدنی و رسانه ها از توشیح این قانون استقبال کردند اما خواستار یک سلسله تعدیلات و تغییرات درآن شده بودند.
خواستیم در مورد این تقاضا دیده بان شفافیت افغانستان دیدگاه مسوولان در ریاست جمهوری را داشته باشیم اما با وجود تماس های مکرر موفق نشدیم.
در این میان جلال نورانی مشاور وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید که هرنهاد مدنی حق ارایه چنین طرح را دارد:
" هر نهادی میتواند برای بهبود یک قانون طرحی داشته باشد آنها میتوانند نظریات شانرا داشته باشند که این ماده های قانون مشکل دارد و طرح های پیشنهادی شانرا بدهند. پس هر نهادی حق دارد که بگویند کدام ماده های قانون دسترسی به اطلاعات نارسا است. "
آقای نورانی گفت که وزارت اطلاعات وفرهنگ افغانستان تا حالا از چنین طرحی اطلاع ندارد.
نهاد های جامعه مدنی و برخی از مسوولان رسانه ها در حالی خواستار تعدیل وتغییرات در قانون حق دسترسی به اطلاعات اند که هنوز هم خبرنگاران افغان در جریان کار دسترسی کامل و به موقع به اطلاعات ندارند.
این نهاد ها بدین باور اند که با توشیح طرح جدید قانون دسترسی به اطلاعات سهولت های زیاد برای خبرنگاران فراهم خواهد شد و این قانون بهترین قانون دسترسی به اطلاعات در جهان خواهد بود.
فریبا واحدی