با آنکه وزارت صحت عامه افغانستان کمپاین اهدای خون را در مرکز و ولایات آغاز کرده است، اما شماری از مریضداران شکایت می کنند که به بهانه های مختلف در شفاخانه های دولتی برای مریضان نیازمند خون داده نمی شود.
آنها روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفتند، پدران برخی از کودکان حتی کرایه موتر را ندارند اما زمانیکه به شفاخانه های دولتی مراجعه می کنند برای مریضان آنان بر خلاف اصول بطور رایگان خون داده نمی شود.
عبدالله محمدی پدری که دو کودکش به بیماری تلسمیا مبتلا است می گوید: کودکانش در هر هفته به خون نیاز دارند:
"مریض ما را می بریم در شفاخانه میوند خون را می گویند از ده بجه بعد تر نیاورید که ما تزریق نمی کنیم از شش نفر بیشتر ورق خون نمی دهیم از ولایات کاپیسان، میدان وردک، غزنی مریض را می آوردند دیروز همینجا یک مریض از لوگر آمده بود دو پسرش به همین مرض گرفتار بود برای یکی آنها ورق خون داد برای دیگرش نداده بود دو کودک خودم به همین بیماری مبتلا هستند."
آقای محمدی همچنان گفت: یک هفته یک پسرش و هفته بعدی پسر دیگرش را بخاطر گرفتن خون به شفاخانه می آورد اما داکتران در شفاخانه های دولتی همواره از دادن خون آنان انکار می کنند.
از سوی هم حاجی محمد حسین خیل پدری دیگری که یک دختر و یک پسرش به بیماری کم خونی مبتلا اند، نیز این مشکل را در شفاخانه های دولتی تایید می کند.
وی در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"بسیار مریضان به خون منفی ضرورت دارند یک هفته اینجا می آیند خون پیدا کرده نمی توانند در پهلوی ما شفاخانه میوند است این کودکان ما تلسمیا است خون ساخته نمی توانند من از یازده سال به اینطرف به این مشکل گرفتار هستیم پدران بعضی اطفال کرایه ندارند که تا شفاخانه بیایند."
مردم در حالی این شکایات را مطرح می کنند که امروز 14 جون وزارت صحت عامه افغانستان از روز جهانی اهدای خون تجلیل به عمل آورد.
مسوولان بانک خون مرکزی می گویند که خون در همه شفاخانه های دولتی برای مردم به گونه رایگان توزیع می گردد.
احمد مسعود رحمانی رییس بانک خون مرکزی گفت: در صورتی که در شفاخانه ها برای بیماران نیازمند به گونه رایگان خون داده نشود مریضداران باید این موضوع را با آنان در میان گذارند:
"شفاخانه های خصوصی در بدل خون یک مقدار پول از مریض می گیرند اما خون های که در شفاخانه های دولتی توزیع می شود یک بار یکی باید بگویم که خون آ، بی و صفر است و خون قدرت نگهداش 35 روز را دارد در چنین یک حالت ایجاب می کند که بشکل دوامدار خون اهدا کنند 50 درصد خون از طریق رضاکاران است و 50 درصد را یکی از اقارب مریض می دهد."
آقای رحمانی همچنان گفت: با آنکه اهدا کننده گان خون نسبت به سال های گذشته در افغانستان افزایش یافته، اما هنوز هم نیاز است تا مردم در روند اهدای خون بیشتر سهم بگیرند.
به گفته آقای رحمانی خون که در جریان کمپاین ها از مردم گرفته می شود برای نیازمندان مانند اطفال زیر 5 سال، خانم های مصاب به خونریزی های شدید هنگام ولادت و مجروحین جنگ به گونه رایگان داده می شود.
به اساس معلومات بانک مرکزی خون، افغانستان در حال حاضر 27 هزار اهدا کننده منظم خون را ثبت کرده که 96 درصد آنان مردان و بقیه خانم ها می باشند.