لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۶ حمل ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۵۵

نقش اجماع منطقه یی در مبارزه با تروریزم!


سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی رییس جمهور افغانستان
سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی رییس جمهور افغانستان

تروریزم پدیده که برخاستگاهش پاکستان گفته می شود و بارها افغانستان از این کشور خواستار برچیدن بستر آن شده است، اما اکنون دیده می شود که کابل دیگر چشم انتظار از اسلام آباد بسته است و این بار تامین صلح و نابود سازی تروریزم را از راه اجماع منطقه یی مبارزه با تروریزم میجوید.

ریاست جمهوری می گوید که این اجماع مشمول کشورهای منطقه و فرا منطقه بوده و این کشورها به افغانستان تعهد کرده اند که در مبارزه با تروریزم و نابودی این پدیده همکاری های جدی و عملی خواهند داشت.

روسیه، چین، هند و امریکا کشورهای هستند که به گفته مقامات افغان در این اجماع شمولیت دارند.

اما این کشور ها چه زمانی برای نابود سازی پدیده هراس افگنی در افغانستان و منطقه اقدام می کنند؟

سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی رییس جمهور می گوید که کشور های مشمول این اجماع عملاً با افغانستان در این راستا همکاری می کند و این همکاری ها پس از سفر رئیس جمهور غنی به روسیه با افغانستان آغاز شده است:

"رئیس جمهور در سفری که به روسیه داشتند و گفتگو هایی که با کشور های منطقه و فرا منطقه داشتند به تمامی مقام های این کشور ها گفتند که گروه های تروریستی که از خاک پاکستان وارد افغانستان می شوند و می خواهند که قلمرو افغانستان را برای تخریب کنند و به نظام حکومت داری کشور های منطقه صدمه بزنند اهداف فراتر از منطقه دارند و کشور های منطقه باید برای مبارزه و نابودی چنین گروه ها بسیج شوند.

زمانی که ما از اجماع منطقه یی حرف می زنیم طبعاً کشورهای منطقه و فرا منطقه مشمول این اجماع هستند مثلاً هند، چنین، ایالات متحده، روسیه و دیگر کشور ها که این را درک کرده اند و پذیرفتند که مشکل تروریزم تنها مشکل افغانستان نیست بلکه فراتر از منطقه است."

رئیس جمهور غنی پس از مراسم تحلیف تعهد کرد که سیاست خارجی افغانستان را در پنج حلقه سیاسی تنظیم می کند تا بر اساس آن یک اجماع منطقه یی مبارزه با تروریزم بمیان آید.

اکنون معاون سخنگوی رئیس جمهور می گوید که این اجماع در نشست سازمان همکاری شانگهای که در شهر اوفا روسیه برگزار شده بود تشکیل شده است.

رئیس جمهور غنی روز سه شنبه بار دیگر از تشکیل این اجماع در منطقه سخن زد و گفت که مقام های کشور های مشمول آن به جز از پاکستان برای مبارزه با تروریزم با افغانستان همگام شده اند.

پاکستان نیز شمولیت این اجماع را دارد و دیده می شود که پای قدرت های رقیب در منطقه نیز در این اجماع کشانده شده است.

اما دید کارشناسان چه است که پس تشکیل این اجماع میدان جنگ در افغانستان چرا همچنان گرم است و حکومت افغانستان باید از این اجماع چگونه بهره گیری کند؟

سردار محمد رحیمی یکی از این آگاهان می گوید:

"شرایط به گونه یی است که می توانیم امیدوار باشیم و آن اینکه این اجماع می تواند فشاری باشد در برابر پاکستان و چون انتخابات امریکا نزدیک است و امریکایی ها در پی این هستند که دستآوردی داشته باشند چون انتخابات پیشرو است و اوباما در برابر رقیبی چون دیموکرات ها قرار دارد پس فشار امریکا می تواند یک فشار واقعی به این کشور باشد و همین گونه روسیه که در موضوع خاورمیانه و افغانستان می خواهند مداخله نظامی داشته باشند.

اینجاست که اگر افغانستان یک سیاست منظم و مشخص داشته باشد می تواند از شرایط به وجود آمده در وضعیت رقبای منطقه یی و فرا منطقه یی سود ببرد."

این آگاه امور سیاسی بر این باور است که افغانستان باید اعمال پاکستان را مستند سازی کند تا به جهانیان نشان دهد که این کشور در مبارزه با تروریزم مطابق تعهدات اش عمل نکرده است.

به باور این آگاهان، افغانستان می ‌تواند از طریق کشور های که شامل اجماع منطقه چون امریکا، چین، هند و ایران هستند، فشارهای بیشتری بر پاکستان وارد کند.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG