لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۵۲

شش جدی روز سیاه و فراموش نا شدنی در تاریخ افغانستان


شش جدی یا سی و ششمین سالروز تجاوز قشون سرخ شوروی سابق به افغانستان در کابل محکوم شد.

هر چند شش جدی روز سیاه و فراموش نا شدنی در تاریخ افغانستان خوانده می شود، اما برخی مسئولان نهاد های غیر دولتی انتقاد دارند که این روز از سوی مقامات افغان به باد فراموشی سپرده شده است.

عبدالصبور فخری رئیس بنیاد جمعیت اصلاح افغانستان روز یک شنبه در نشستی به مناسبت محکوم کردن شش جدی سی و ششمین سالروز تجاوز قشون سرخ شوروی سابق بر افغانستان در کابل گفت که هنوز هم درد و رنج این روز در اذهان مردم زنده است و فراموش نمی شود.

وی پیشنهاد کرد که مردم باید به فکر برنامه های باشند که دیگر مورد تجاوز قرار نگیرند.

آقای فخری گفت:
"ششم جدی و حوادث بعد از آن و مشکلات که بعد از آن آمد هنوز درد آن فراموش نشده است، زخم هایش هنوز هم در وجود ما تازه است. ولی چرا فراموش می کنیم؟ چرا ما به فکر برنامه های نیستیم که دیگر از این راه مورد تهاجم قرار نگیریم."

آقای فخری از مردم خواست تا به افراد که بالای افغانستان و دین اسلام معامله می کنند، فرصت ندهند.

36 سال پیش از امروز به تاریخ ششم جدی ۱۳۵۸ شمسی ۲۵ هزار سرباز شوروی سابق که با تجهیزات پیشرفتهء نظامی مجهز بودند به یکباره گی وارد افغانستان شدند. اما گفته شده که سپس تعداد این سربازان به بیشتر از یک صد هزار تن افزایش یافت.

با ورود سربازان قشون سرخ شوروی سابق بر افغانستان، حفیظ الله امین رئیس جمهور وقت به قتل رسید و ببرک کارمل به همکاری شوروی سابق به قدرت رسید.

اکثراً افغان ها به این باور اند که مشکلات موجود در افغانستان ناشی از تجاوز اتحاد شوروی سابق بر این کشور می باشد.

در این حال فضل الهادی مسلمیار رئیس مشرانو جرگه افغانستان نیز در نشست عمومی روز یک شنبه این جرگه حوادث شش جدی و تماس کنونی روسیه با طالبان مسلح را تقبیح کرد.

وی گفت:
"ششم جدی را تقبیح می کنیم تجاوز روس ها به افغانستان و برخورد و تماس روس ها با طالبان را نیز تقبیح می کنیم از حکومت می خواهیم که در مورد جدی باشد احتجاج خود را به روسیه پیش نموده و آرزو های مردم افغانستان را زیر پا نکند."

این در حالیست که اخیراً نماینده رئیس جمهور روسیه گفت که بخاطر جلوگیری از فعالیت های داعش، روسیه با طالبان روابط برقرار کرده است.

از سوی هم سید عمر اعزامی عضو اکادمی علوم افغانستان ضمن تقبیح تجاوز قشون سرخ شوروی سابق بر افغانستان کمک نظامی روسیه را در حال حاضر با این کشور یک نوع فریب و نیرنگ عنوان می کند.

وی گفت:
"در این اواخر شما شنیده باشید که روس ها علاقه گرفته اند که به افغانستان کمک کنند همهء اینها نیرنگ است شاید برخی از مردمان خوش باور و احساساتی ما که به این حرف ها فریب بخورند اما نتیجه این همان است که ما طی ۱۴ سال تجاوز قشون سرخ در افغانستان دیدیم آیا از آن درس نمی گیرند که باز هم به دامان کسانی رجوع می کنند که ملت ما از دست آنان تباه شد."

وازرت دفاع افغانستان نیز با نشر اعلامیه شش جدی را در تاریخ افغانستان یک روز خونین و شوم عنوان کرده است.

در نتیجه حضور بیش از نُه سالهء ارتش سرخ در افغانستان به اساس آمار ها، صدها هزار افغان کشته شده و میلیون ها تن دیگر معلول و مهاجر گردیدند.

قرار گزارش ها، شوروی سابق نیز در این جریان بر علاوه متحمل شدن خسارات هنگفت مالی نزدیک به ۱۵ هزار سرباز اش را از دست داد و صدها سربازش معلول و اسیر گردید.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG