احمد رشید خبرنگار معروف و تحلیلگر پاکستانی می گوید، تضاد بین طالبان پدیدهء جدید است و این مسئله می تواند کشانیدن این گروه را به میز مذاکره مشکل بسازد.
احمد رشید در مصاحبه با رادیو آزادی گفت، مشکل است فهمیده شود که در عقب صحنه چی می گذرد؟
اردوی پاکستان چگونه طالبان را ترغیب به مذاکره می کند و امریکا چی نقش را بازی می کند؟
درحالیکه قرار است دور بعدی نشست چهار جانبه افغانستان، پاکستان، امریکا و چین در هژدهم ماه جنوری در کابل برگزار گردد و در آن در مورد ایجاد یک نقشۀ راه برای رسیدن به صلح در افغانستان صحبت شود، تحلیلگران امور افغانستان و پاکستان می گویند درحال حاضر آوردن طالبان گرد میز مذاکرات صلح کار سادهء نیست.
رادیو آزادی در مصاحبهء با احمد رشید از وی پرسیده است که رییس جمهور افغانستان خواهان تضمین بین المللی برای آغاز مذاکرات صلح با طالبان شده است و این مسئله در نشست چهار جانبه دیروز در اسلام آباد عملی شد که در آن نماینده های چین و امریکا حضور داشتند، آیا این تلاشه ا ثمربخش خواهد بود؟
احمد رشید در پاسخ می گوید:
"این خیلی مشکل است بگویم، زیرا می دانید که حال یک اجماع بین المللی درمورد ایجاد صلح در افغانستان موجود است و این اجماع بین امریکا و چین هم وجود دارد، ولی متاسفانه درحال حاضر طالبان متفرق اند و تضمین وجود ندارد که طالبان اختلاف شان را خاتمه داده و گرد میز مذاکره بیایند. آنچه ما خواهیم دید این است که یک گروهء طالبان از پروسهء صلح حمایت خواهد کرد و گروهء دیگر مخالف آن خواهد بود، یا اینکه چندین گروه مخالف آن خواهد بود."
احمد رشید می گوید، همین مسئله مشکلات را ایجاد خواهد کرد، ولی با آن هم بعد از تلاش های ناکام در مری در تابستان سال گذشته، نشست دیروز اولین اقدام برای گردهم آمدن دو جانب بود، اما به نظر می رسد که نشست بعدی خیلی مشکل خواهد بود.
احمد رشید خبرنگار و تحلیلگر پاکستانی در سوال درمورد اینکه تضادهای داخلی طالبان چی تاثیر بالای مذاکرات صلح خواهد داشت؟ گفت:
"ما قبلاً شاهد تلاش قتل ملا اختر محمد منصور رهبر طالبان بوده ایم، قبل از آن ملا دادالله که رهبریء یک جبهه ضد منصور را به عهده داشت کشته شد، اعمال خشونت آمیز بین طالبان علیهء همدیگر صورت گرفته است که این مسئله می تواند مشکل آفرین باشد."
احمد رشید می افزاید:
"به یاد داشته باشید که طالبان از سال 1993 به بعد هرگز علیه همدیگر مبارزه نمی کردند، مشکلات و تضادهایی داشتند ولی همیشه سازش موجود بود، به جرگه ها اتکا داشتند و برای ادامه وحدت شان سازش می کردند. این خشونت های طالبان در مقابل همدیگر چیز نو است که نه ما، نه طالبان در گذشته دیده بودیم و این خطرناکتر شده می رود مخصوصاً زمانیکه می خواهید رهبر همدیگر را بکشید. پس حالات خطرناک است و تنش ها درپاکستان هم جاییکه اکثر این طالبان در آنجا زنده گی می کنند زیاد است."
احمد رشید گفته است، معلوم نیست که در عقب صحنه چی می گذرد و اردوی پاکستان چگونه خواهد توانست طالبان را به میز مذاکره ترغیب کند.
احمد رشید می گوید:
"ما واقعاً نمی دانیم عقب صحنه چی می گذرد؟ اردوی پاکستان به چی شکل تلاش ترغیب طالبان به میز مذاکره را دارد؟ کدام اقدامات از سوی خود طالبان به سمت صلح اتخاذ شده است؟ امریکا چی نقش را بازی می کند؟ همه چیز خیلی مرموز است و ما معلومات زیاد درمورد آنچه جریان دارد نداریم، ولی یقیناً چیزهای زیاد جریان دارد و تلاش های زیاد برای از میان برداشتن تضادها در حلقه طالبان در جریان است."
این بیانات در حالی ایراد شده است که معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان امروز گفت، حکومت حاضر است تا با تمام گروه های طالبان مسلح گفتگو کند و تا دو ماهء آینده مردم افغانستان شاهد تغییرات مثبت خواهند بود.