لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۹

رئیس اجرائیه: مرگ جلال‌الدین حقانی در وضعیت جنگی افغانستان بی‌تأثیر است


جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی
جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی

حکومت افغانستان به این باور است که مرگ جلال‌الدین حقانی مؤسس شبکه حقانی در وضعیت جنگی افغانستان بی‌تأثیر است، زیرا به‌گفته مقام‌های افغان این شبکه از دیر زمانی از سوی فرزندان جلال‌الدین حقانی رهبری می‌شد.

عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه در حاشیۀ یک نشست روز سه‌شنبه «۱۳ سنبله ۱۳۹۷» به خبرنگاران گفت، هرچند در بارۀ زمان دقیق مرگ حقانی معلومات ندارد، اما وی را عامل بیشترین جنایات در کشور خواند.

در حالی‌که آقای عبدالله، حقانی را عامل بدبختی در کشور می‌داند، اما در بخشی از سخنان‌اش وی را یک مجاهد موفق محسوب می‌کند.

عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان

وی افزود:

"من معلومات دقیق در بارۀ وفات جلال‌الدین حقانی ندارم، او در زمان جهاد نقش اساسی داشت، اما در دورۀ بعدی گروه تروریستی که تحت نام این شبکه تأسیس شد و در بیشترین جنایات که در افغانستان صورت گرفت، دخیل بوده‌است."

گروه طالبان در یک خبرنامه‌ تأیید کردند که جلال‌الدین حقانی بنیان‌گذار شبکه حقانی و عضو شورای رهبری طالبان به دلیل بیماری وفات کرده‌است.

در خبرنامه آمده‌است که او از چندین سال به این‌سو، سخت بیمار و بستری بود، برخی منابع به رادیو آزادی گفته‌اند که وی در منطقه فتح جنگ در نزدیکی اسلام‌آباد درگذشته‌است.

طالبان گفته‌اند که حقانی بعد از ایجاد طالبان و پس از وفات ملا محمد عمر رهبر این گروه در سال ۱۳۹۴ در کنار طالبان ایستاد و خدمات ارزشمندی برای این گروه انجام داد.

شبکه حقانی به باور مقام‌های امنیتی عامل خونین‌ترین و پیچیده‌ترین حملات انتحاری و انفجاری در افغانستان شناخته می‌شود.

حمله مرگبار چهارراه زنبق که حدود ۱۵۰ تن کشته و نزدیک به ۴۰۰ تن دیگر زخمی شدند، نیز کار این شبکه بود.

این بار نخست نیست که خبر مرگ جلال‌الدین حقانی نشر می‌شود، پیش از این در سال ۱۳۹۴ نیز به نقل از برخی منابع طالبان و شبکه حقانی گزارش‌های مبنی بر درگذشت جلال‌الدین به نشر رسید، اما بعداً این خبر از سوی اعضای خانواده وی رد شد.

حقانی در ولایت پکتیا زاده شده‌است و در زمان جهاد و حاکمیت طالبان نقش داشته‌است و پس از ایجاد نظام جدید در کشور وارد میدان نبرد علیه نیرو‌های امنیتی افغان و خارجی شد.

امریکا در سال ۲۰۱۲ شبکه حقانی را سازمان تروریستی خطرناک اعلام کرد و بار‌ها از پاکستان خواسته‌است تا در برابر این گروه اقدامات و مبارزه جدی را روی دست گیرد.

در حالی حکومت افغانستان مرگ حقانی را بی‌تأثیر می‌داند که از چندین سال به این‌سو رهبری شبکه حقانی، عملاً در دست سراج‌الدین حقانی، فرزند وی است.

رحمت‌الله نبیل رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان در صفحه تویتر اش نوشته است که مرگ جلال‌الدین حقانی بی‌تأثیر است و سازمان استخبارات "آی. اِس‌. آی" پاکستان سراج‌الدین حقانی فرزند او را تربیه کرده‌است.

به‌گفته وی بعد از جلال‌الدین حقانی فرزندان او سراج‌الدین حقانی، ابراهیم حقانی، خلیل حقانی، حمزه حقانی، یحیی حقانی، انس حقانی که اکنون در زندان دولت افغانستان است، ذبیح‌الله حقانی و احمد حقانی از سوی‌ "آی. اس‌. آی" آموزش دیده‌اند و جانشین‌های موفق این شبکه خواهند بود.

از سوی هم غفور احمد جاوید سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می‌گوید که راجع به مرگ جلال‌الدین حقانی اسناد در دست نیست و صحبت کردن در این باره را پیش از وقت می‌داند.

برخی از اعضای ولسی جرگه از جمله عبدالقادر زازی وطندوست مرگ حقانی را بازی تازۀ سازمان استخباراتی پاکستان می‌داند.

زازی وطندوست
زازی وطندوست

وی می‌گوید:

"دو بار پیش هم مرگ جلال‌الدین حقانی را اعلان کردند، این همه تاکتیک‌های استخباراتی‌ «آی. اِس. آی» است که می‌خواهد اذهان مردم عام را مغشوش بسازد."

آقای زازی نیز به این باور است، در حالی‌که پاکستان تحت فشار جدی امریکا و با قطع کمک‌های این کشور روبه‌روست تلاش دارد تا بار دیگر به امتیاز طلبی و تبلیغات منفی دست بزند.

گزارش: نورالله شایان

XS
SM
MD
LG