استفاده از تنباکو نزد جوانان در افغانستان رو به افزایش است.
مقامات وزارت صحت عامه با ابراز این مطلب میگویند، از تنباکو در افغانستان بیشتر به شکل سگرت و قلیان یا چلم استفاده میشود.
محب الله جوانی که از چندین سال قلیان میکشد می گوید، هفته سه بار به قلیان خانه میرود: "من در منطقه نوآباد کابل تانکر ساز هستم، همینجا همراه رفیقهایم آمدهام تا قلیان بکشم سه سال است که قلیان میکشم و هفته چهار بار میایم به قلیان خانه."
داکتران میگویند، دود کردن طولانی تنباکو سبب اختلالات قلبی، بینایی، حافظه، تپش قلب، سرطانهای جوف دهن، مری معده و کم خونی میگردد.
عبدالطیف ۶۰ ساله یکی از قربانیان تنباکو است، وی حالا مبتلا به سرطان مری شده و در شفاخانه جمهوریت کابل بستری است. وی میگوید: "من بخاطر ۴۰ سال سگرت کشیدن، حالا به سرطان مری مبتلا شدهام از زمانیکه به شفاخانه آمدهام ۷۵ هزار افغانی را قرض گرفته مصرف کردم."
داکتر حبیب اروال مسئول ملی برنامه کنترول تنباکو وزارت صحت عامه در صحبت با رادیو آزادی گفت، عامل ۳۰ درصد سرطانهای مری، معده و جوف دهن استفاده از محصولات تنباکو به طور دوامدار است.
داکتر ذبیح الله حیدری متخصص داخله عمومی در مورد اینکه دود کردن تنباکو بالای بدن چه تأثیرات دارد میگوید:
"البته بالای تمام سیستم بدن بخصوص بالای سیستم تنفسی، سیستم قلبی، سیستم تناسلی یعنی در سیستم تناسلی سبب سرطانهای مثانه میشود یکی از مشکلات اساسی دیگر که دود کردن تنباکو پیدا میکند امراض مزمن بندش ششها است که امروز واقعات آن بسیار زیاد شده است"
با آنکه تعدیل ماده بیست قانون کنترول تنباکو و دخانیات با وضع مالیه بیست درصد بر واردات سگرت از سوی ولسی جرگه افغانستان تصویب گردیده اما هنوز هم سگرت به قیمت ارزان در بازارهای این کشور به فروش میرسد.
وزارت مالیه افغانستان میگوید، با آنکه این تعرفه پس از تصویب در تمام گمرکات کشور عملی میشود اما واردات سگرت کاهش نیافته است.
شمعروزخان مسجدی سخنگوی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی در مورد واردات تنباکو گفت: "مقدار واردات تنباکوهای پروسس شده در سال مالی ۱۳۹۷ چهارده هزار تُن بود و ارزش گمرکی آن دو اعشاریه شش میلیارد افغانی بوده و حکومت افغانستان از این بابت حدود چهار صدو هشتاد و یک میلیون افغانی محصول گمرکی اخذ کردهاست"
در افغانستان از تنباکو بیشتر به شکل سگرت و قلیان یا چلم استفاده میشود.
به گفته داکتران، آشنایی با تنباکو نخست از خانواده و محیط شروع میشود.
آنان میگویند، گرچه تنباکو ماده مخدر نشه آور نیست اما زمینه را برای معتاد شدن به مواد مخدر فراهم میسازد.
فرشته ندا