- نیویارک تایمز
روزنامه نیویارک تایمز مقالۀ را تحت عنوان "نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان برای نخستین بار پس از قطع مذاکرات صلح با طالبان دیدار کرد" به نشر رسانده، در اشاره به دیدار زلمی خلیلزاد با شاه محمود قرشی وزیر خارجه پاکستان و نمایندگان طالبان در اسلام آباد مینویسد:
طالبان و نمایندۀ خاص وزارت خارجۀ امریکا برای صلح افغانستان برای اولین بار پس از قطع مذاکرات صلح از سوی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، با هم ملاقات کردند.
به نوشتۀ روزنامه، واشنگتن در مورد آیندۀ استراتژی امریکا برای افغانستان خاموشی اختیار کرده است.
روزنامه میافزاید، هر چند، طالبان در مورد این نشست چیزی نگفته اند، اما دو نمایندۀ آنها در این نشست که به خاطر حساسیت گفتوگو ها، از افشاء نامهای خود خودداری کردند، بدون ارایۀ جزئیات تأیید کردند که نشست آنها با نمایندۀ امریکا صورت گرفت.
روزنامه نیویارک تایمز در ادامۀ مقاله مینویسد، اگر تلاشهای صلح ازسرگرفته شوند، مشخص نیست که آیا دو طرف آنچه را که پیش از این نهایی ساخته و انتظار اعلام آن را داشتند، باز میگشایند، یا اینکه به گفته نویسندۀ مقاله بیشتر به آماده ساختن زمینه جهت اعلام این توافق، تمرکز خواهند کرد- توافقی که با مقاومت حکومت افغانستان روبهرو میباشد.
روزنامۀ نیویارک تایمز مینویسد، دیدار زلمی خلیلزاد با مذاکره کنندگان طالبان در پاکستان بعضی از مقامهای حکومت افغانستان را خشمگین ساخت. زیرا طالبان در مذاکرات صلح گفتوگوی مستقیم با حکومت افغانستان را رد کردهاند.
روزنامه نیویارک تایمز در پایان مقاله سخنان صدیق صدیقی سخنگوی رئیس جمهور افغانستان را که اندکی پس از رسیدن هیئت طالبان به اسلام آباد در حساب توییترش نوشت، نقل کرده است.
آقای صدیقی نوشته است: "اگر پروسۀ صلح به مالکیت و رهبری حکومت افغانستان نباشد، کدام پیشرفت نخواهد داشت."
- گروه بحران بینالمللی
نشریه گروه بحران بینالمللی هم در مقالۀ تحت عنوان "از سرگیری پروسۀ صلح افغانستان" به مذاکرات زلمی خلیلزاد و نمانیدگان طالبان در پاکستان اشاره کرده مینویسد:
تعلیق گفتوگوهای ایالات متحدۀ امریکا با طالبان از سوی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، پالیسی این کشور در ارتباط به افغانستان را بهم ریخت.
این گفتوگوها اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز شده بود.
نشریه مینویسد: ایالات متحده با این اقدام برای اولین بار مذاکرات برای حل سیاسی جنگ افغانستان را در صدر پالیسی خود قرار داد که شامل خروج نیروهای امریکایی از افغانستان بود.
نشریه گروه بحران بینالمللی در این مقاله مینویسد، لغو گفتوگوها از سوی ترمپ محدودیت گزینهها در افغانستان را بهتر نساخته است.
به نوشتۀ نشریه، ایالات متحده میخواست در این مذاکرات به طور یک جانبه نیروهای خود را بدون اینکه پیشرفت مذاکرات بینالافغانی را در نظر گیرد از افغانستنان خارج کند.
نشریه بحران بینالمللی میگوید: "اگر چنین میشد، با افزایش خشونتها از سوی طالبان، جنگ در افغانستان ادامه مییافت." زیرا، طالبان بر خروج نیروهای امریکا از افغانستان تمرکز بیشتر میکردند و نیروهای ضد طالبان درگیر یک نبرد حیاتی میشدند.