شانزدهم اکتوبر برابر با روز جهانی غذا. در آستانه این روز صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) اعلام کرد که سالانه دو میلیون کودک زیر پنج سال در افغانستان به دلیل عدم دسترسی به مواد خوراکی کافی و سالم به سوءتغذیه مبتلا شدهاند. به گزارش یونیسف، ۶۰۰ هزار نفر از این به سوءتغذیه شدید مبتلا هستند.
ذکیه معروفی، متخصص تغذیه دفتر یونیسف به رادیو آزادی گفت که سالانه حدود دو میلیون کودک زیر پنج سال به سوءتغذیه شدید مبتلا میشوند.
او افزود که حدود ۶۰۰ هزار نفر از این کودکان دچار سوءتغذیه بسیار شدید هستند که میتواند خطر مرگ را در پی داشته باشد.
دفتر یونیسف این اطلاعات را به مناسبت شانزدهم اکتوبر، روز جهانی غذا، به رادیو آزادی گفت.
یکی از این کودکان الیاس است؛ کودکی که از سوءتغذیه رنج میبرد و در یکی از شفاخانههای شهر کابل بستری است. سنگر بیبی، مادر او، میگوید که پسرش در روستایی در ولایت لغمان به دنیا آمده که ساکنان آن به دلیل ادامه جنگ در فقر به سر میبرند.
سنگر بیبی میگوید: "الیاس از زمان تولدش با چنین وضعیتی مواجه بود. زمانی که در لغمان نزد داکتر مراجعه کردیم، داکتر گفت که مادرش باید برایش شیر بدهد. حالا او را اینجا آوردهایم."
مادر الیاس میگوید که کودک دیگرش نیز با سوءتغذیه روبهرو است و مانند دیگر کودکان سلامت کامل ندارد.
در افغانستان این تنها الیاس نیست که از سوءتغذیه رنج میبرد، بلکه براساس آمار دفتر یونیسف، سالانه حدود دو میلیون کودک زیر سن ۵ سال در این کشور به دلیل عدم دسترسی به غذای مناسب با خطر جدی سوءتغذیه روبه رو میشوند.
ذکیه معروف، متخصص بخش تغذیه یونیسف در افغانستان میگوید که سوءتغذیه کودکان در این کشور باعث دفتر یونیسف شده است.
خانم معروف میگوید که اگر ادارات و نهادهای مرتبط به این موضوع رسیدگی نکنند، این کشور در آینده با "فاجعه بشری" روبهرو خواهد شد.
او به رادیو آزادی گفت: "دو میلیون کودک در افغانستان سالانه از تهدید سوءتغذیه رنج میبرند. در این دو میلیون کودک ۶۰۰ هزار آنان با خطر بسیار جدی و حتی مرگ روبهرو هستند که باید تداوی شوند. این موضوع مایه نگرانی جدی ما است."
اما همایون لودین، رئیس بخش تغذیه وزارت صحت افغانستان میگوید که مراکز درمان سوءتغذیه کودکان در این کشور حالا افزایش یافته است.
او به رادیو آزادی گفت: "بخاطری این که ما بتوانیم تمام واقعات سوءتغذیه را به موقع تشخیص و تداوی کنیم، مراکز آن را از ۹۰۰ به ۱۳۰۰افزایش دادهایم، این مراکز بگونه رایگان خدمات درمان سوء تغذیه کودکان زیر سن ۵ سال را انجام میدهند."
نگرانی از افزایش سوءتغذیه در میان کودکان افغان در حالی مطرح میشود که براساس آمار وزارت اقتصاد افغانستان ۵۵ درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر قرار دارند.
خط فقر به میزان درآمد اقتصادی اشاره دارد. براساس تعریف بانک جهانی، به جعیتی که افراد آن به طور متوسط روزانه کمتر از ۱.۲۵ دالر کمتر درآمد داشته باشند، زیر فقر هستند.
ادامه درگیریها، مشکلات اقتصادی، پائین بودن سطح دانش، فقر و عدم آگاهی خانوادهها از عوامل عمده سوءتغذیه کودکان در افغانستان دانسته میشود.
شانزدهم اکتوبر از جانب کشورهای عضو سازمان خوراک و زراعت سازمان ملل متحد (فائو) به منظور جلب توجه دولتها و مردم به نقش تغذیه در سلامتی افراد نامگذاری شده است.
این روز در سال ۱۹۷۹ به مناسبت تأسیس سازمان خوراک و زراعت سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۵ نامگذاری شد.