والی هرات در هنگام دیدار با بستگان کشته شدگان کارجویان افغان در رودخانه هریرود گفته است که حکومت افغانستان از خون شهروندان خود به هیچ عنوان نمیگذرد و باید تحقیقات در مورد چگونگی کشته شدن این کارجویان تکمیل شود.
او میگوید که در میان غرق شدگان سه کودک نیز شامل بودهاند و حکومت برای خانوادههای غرق شدگان و نجاتیافتگان افزون بر کمک نقدی، فرصتهای شغلی هم مساعد میسازد.
شماری از بستگان غرق شدگان در رودخانه هریرود و نجات یافتگان از این رودخانه به دفتر سید وحید قتالی والی هرات آمدهاند.
سید وحید قتالی والی هرات اطمینان میدهد که حکومت افغانستان در راستای تامین عدالت در مورد رویداد غرق شدن کارجویان افغان در رودخانه هریرود هیچ مصلحتی مد نظر نمیگیرد.
او افزود: "شما اگر باز میخواهید که نتیجه نهایی را به دست بیاوریم، باید بگذارید که تحقیقات به مرحله آخر خود برسد. امروز تنها پیام من برای شما این بود که ما دست یافتهایم، به موفقیت. شما از دولت خود یک چیز به دست بیاورد که آیا قرار است که از خون هموطنان بگذریم؟ یا این را قربانی مصلحتها بکنیم و چند اطمینان به شما میدهیم که هر نوع روابط با هر کشوری ما داشته باشیم، هر نوع تعاملی داشته باشیم، خون هموطنان ما به سوادی میز گذاشته نمیشود."
والی هرات تاکید دارد که دولت ایران باید بپذیرد که رویدادهای غرق شدن کارجویان افغان صورت گرفته است.
او هم چنین میگوید که در میان غرق شدگان سه کودک نیز شامل بودهاند.
او افزود: "حالا مصلحت برای من نتیجه است، نتیجه من خون هم وطنان من هست که بالاخره با استدال یک طرف قضیه بپذیرد که بانی این جنایت کیبوده؟"
شاهدان عینی رویداد دهانه ذوالفقار در ولسوالی مرزی گلران هرات مدعی هستند که روز جمعه، (۱۲ ماه ثور) سال جاری مرزبانان ایرانی پس از شکنجه کارجویان افغان، دهها تن آنان را مجبور ساختهاند که خودشان را در رودخانه پرتاب کنند.
به دنبال این رویداد ارگ ریاست جمهوری یک هیئت حقیقت یاب به هرات فرستاد. محمد طهماسی رئیس هیئت گفته بود که جسد ۱۴ نفر پیدا شده و ۱۷ نفر نیز نجات یافتهاند. اما اجساد شماری هم تاکنون ناپدید است.
محمد جان میرزایی، نماینده خانوادههای غرق شده در رودخانه هریرود خواستار تامین عدالت است.
او افزود: "ما از حکومت خود این خواسته داریم که فقط این کسانی که جنایت کردند به سویه جهانی محاکمه شوند و اگر محاکمه نشوند، هر چند که ما حرفی نمیتوانیم در مقابل حکومت بزنیم، ما فقط همان داد خود کشیدم و داد خود را میکشیم و انشاالله که به ما اطمینان دادهاند که به خواسته شما ما رسیدگی میکنیم."
غرق کردن کارجویان افغان با موجی از انتقاد شهروندان افغانستان مواجه شد. معترضان در کابل در مقابل سفارت ایران و در هرات در مقابل کنسولگری این کشور دست به تجمع اعتراضی زدند و خواستار مجازت عاملان غرق کردن کارجویان افغان شدهاند.
یکی از خواستههای اصلی بازماندگان غرق شدگان در رودخانه هریرود از حکومت افغانستان این هست که با پیگیری این رویداد، جلو مرزبانان ایرانی گرفته شود، تا مهاجرین افغان را مورد شکنجه و در برخی مواقع مورد شلیک قرار ندهند.
بارها گزارشهای مبنی بر بد رفتاری مرزبانان ایرانی با مهاجرین افغان گزارش شده است.