مسئولان ریاست حفاظت از محیط زیست هرات میگویند که هزاران هکتار جنگل به دلیل نبود بودجه و کاهش بارندگی تخریب شده است.
به گفته آنها، در هرات ۲۲۲ هزار هکتار جنگل وجود دارد، اما از آن به صورت درست حفاظت نمیشود.
درختان جنگل پل پشتون هرات، بیانگر وضعیت جنگل هرات است. درختان قطع میشوند و کسی تحت پیگیرد قرار نمیگیرد.
نصیراحمد فضلی رئیس اداره حفاظت از محیط زیست هرات میگوید افراد غیرمسئول در دیگر مناطق هرات هم درختان را قطع میکنند، اما کسی مانع نمیشود: "براساس آمار و ارقامی که داریم، حدود ۲۲۲ هزار هکتار جنگل طبیعی و مصنوعی در سطح شهر و ولسوالیها داریم. متأسفانه، به دلیل نبود بودجه کافی و عدم توجه جدی، تخریب شده. این نگرانی جدی برای محیط زیست است."
نبود جنگلبان، عدم آبیاری و قطع درختان، سه دلیل عمده تخریب جنگلهای هرات است. تا حالا مسئولان ادارههای حفاظت از محیط زیست و زراعت هرات فردی را به دلیل قطع درختان جنگلها به پولیس معرفی نکردهاند.
عبدالاحد ولیزاده، سخنگوی پولیس هرات به رادیو آزادی گفت که پولیس آمادگی بازداشت عاملان قطع درختان را دارد: "این که کسی را مستقیماً برای ما معرفی کرده باشند که فلان شخص و فرد برای از بین بردن محیط زیست و به خصوص قطع جنگلات دست داشته و دست دارد تا این که پولیس تحت تعقیب قرار دهد، چنین مسئلهای نزد پولیس به ثبت نرسیده است."
بیشتر جنگلات در ولسوالیهای هرات است و نگرانیها مبنی بر استفاده از جنگلات به عنوان مواد سوخت در مناطق ناامن و تحت تسلط گروههای مسلح وجود دارد.
سردار بهادری، عضو شورای ولایتی هرات حکومت را در راستای حفاطت از جنگلات به بیپروایی متهم میکند: "قطع بیرویه در شهر و ولسوالیها بیرویه انجام میشود و از طرف دولت هیچگونه اقدامی نشده و اگر قرار باشد که اقدام و جلوگیری نشود، متاسفانه ما شاید شاهد یک بحران محیط زیستی در هرات باشیم."
جنگلها برای جلوگیری از سرازیر شدن سیل، رانش زمین، آلودگی هوا و زیستگاه حیات وحش موثر شمرده میشود.
وکیلاحمد بارک، کارشناس محیط زیست در هرات از پیامدهای منفی قطع جنگلات هشدار میدهد: "قطع جنگلات و سوزاندن جنگلات معضلی عمده است و میتواند مشکلات محیط زیستی و صحت بشری را تهدید کند. توفانها و سیلابها را به وجود بیاورد و بالاخره کمبود آکسیجن و هوای که گوارا باشد، از انسانها بگیرد."
نگرانی از قطع درختان جنگلها در حالی مطرح میشود که همه ساله نهالهای زیادی در هرات غرس، اما پس از مدتی به دلیل عدم آبیاری و مواظبت خشک میشود.
آگاهان محیط زیستی میگویند با تخریب جنگلها و فضای سبز، هرات در آستانه بحران محیط زیستی قرار میگیرد.