بیشتر روزنامههای چاپ امروز کابل روند گفتوگوهای صلح را بررسی و تحلیل کردهاند.
- هشت صبح
روزنامه هشت صبح در سرمقالهاش تحت عنوان "با این روش به صلح نمیرسیم"، نوشته که پس از برگزاری لویهجرگه باید ۲۴ یا ۴۸ ساعت بعد ۴۰۰ زندانی طالبان رها میشدند و سه روز بعد از رهایی این زندانیان، دور نخست مذاکرات صلح بینالافغانی در دوحه، پایتخت قطر آغاز میشد.
روزنامه افزوده اما با گذشت ۱۴ روز از لویهجرگه مشورتی صلح، نه تنها مذاکرات بینالافغانی آغاز نشده که حتی چالشهای تازهای نیز پیش روی این پروسه دیده شده است.
به نوشته روزنامه، نامشخص بودن وضعیت اسیران حکومت، تأکید برخی از کشورها بر عدم رهایی طالبانی که شهروندانشان را به قتل رساندهاند و در نهایت بیعلاقگی طالبان بر استفاده از نام «هیأت صلح جمهوری اسلامی افغانستان» عوامل اصلی تاخیر در آغاز روند گفتوگوهای صلح است.
به باور نویسنده، هر سه چالشی به اندازهای بزرگ نیست که مذاکرات صلح را ۱۴ روز به تعویق بیندازد. هشت صبح هشدار داده که اگر هر چالش کوچک، مذاکرات را ماهها متوقف کند، فاتحه صلح را در افغانستان باید از همین اکنون خواند.
- افغانستان
روزنامه افغانستان در سرمقالهاش نوشته در حالی که این روزها از آغاز گفتوگوهای بینالافغانی صحبت میشود، اما همهروزه در سراسر کشور دهها شهروند در اثر خشونت طالبان کشته میشوند.
به باور نویسنده، طالبان میدانند که چارهای جز مذاکره با حکومت افغانستان ندارند، اما تلاش میکنند که با تأخیر مذاکرات برای خود زمان بخرند و با تشدید خشونت فشار بیشتری بر حکومت وارد کنند، تا باز هم با حمایتهای خارجی امتیازات دیگری نصیب شوند.
روزنامه افزوده که در طرف حکومت نیز انتقادها از عدم تشکیل شورای عالی مصالحه و ایجاد تیمی قوی، شایسته و جامع مذاکرهکننده در میان سیاستمداران، فرهنگیان و جامعه مدنی وجود دارد.
روزنامه افغانستان در پایان مطلب خود تاکید کرده که با این همه، مردم افغانستان امیدوارند که هر دو جانب حکومت و طالبان این روند را جدی گرفته و به جای دوام جنگ به صلح، امنیت و آسایش مردم افغانستان بیندیشند.
- آرمان ملی
و روزنامه آرمان ملی نوشته در حالی که مردم افغانستان، انتظار مذاکرات میان افغانها را دارند، اما وضعیت امنیتی جنوب و جنوبشرق کابل نیز مانند شمال خراب توصیف میشود.
نویسنده همچنین نوشته که تعدادی از افراد نظامی طالبان به دروازههای کابل رسیدهاند و شهر کابل و اطراف آن مورد تهدیدهای جدی قرار گرفته است.
نویسنده با توجه به ناامنی در سراسر کشور نوشته که با این بیباوری نسبت به مذاکرات و نتیجه مثبت آن نزد افغانها با گذشت هر روز بیشتر میشود.