برای نخستین بار در شهر شبرغان بیش از صد کودک جوگی میتوانند به مکتب بروند.
رویای این کودکان جوگی به حقیقت پیوسته. در نخستین صنفهای آموزشی ابتدایی در تقریباً دو کیلومتری شهر شبرغان مرکز جوزجان ۱۵۰ کودک اقلیت جوگی درس میخوانند: "نام من نوید است، خوش داشتیم که مکتب برویم. ما را به مکتب نمیگرفتند. امروز که صنف درسی برای ما جور شده بسیار خوش هستیم. ما هم میخواهیم در آینده معلم و داکتر شویم."
مؤسسه همیاری و توانمندی و ریاست معارف جوزجان این سهولت را ایجاد کرده اند.
مسئولان میگویند که اقلیت جوگی ۱۲۰ سال پیش از تاجیکستان وارد افغانستان شده و فعلاً نزدیک به ۶۰ خانوادۀ شان در شبرغان زندگی میکنند.
سمیرا ملکیار مسئول مؤسسه همیاری و توانمندی در شبرغان است: "اولین صنف درسی در سطح افغانستان مختص برای قوم جوگی در ولایت جوزجان ایجاد گردید. ایجاد این مکتب به همکاری معارف و نهادهایی که با ما همکار بودند، صورت گرفته است."
سه معلم به کودکان جوگی درس میدهند.
نداشتن تذکرۀ تابعیت، کودکان جوگی را از رفتن به مکتب محروم کرده.
محمد عمر نمایندۀ جوگی ها در شبرغان از این بابت شکایت میکند: "مشکل اساسی ما نبود جای و تذکره است. اگر ما تذکره داشته باشیم به مکتب هم رفته میتوانیم و کار هم برای ما پیدا میشود. درست است که برای ما مکتب جور کردند ولی ما در جایی موقت زندگی میکنیم از اینجا که رفتیم فرزندان ما دوباره از مکتب محروم میمانند، باز چطور کنیم؟"
عبدالقادر مالیه معاون ولایت جوزجان میگوید در قسمت توزیع تذکره تابعیت برای اقلیت جوگی کدام مانعی وجود ندارد: "بلی آنها یک پروسیجر دارند که طی یک درخواستی به شورای ولایتی و سپس به ولایت مراجعه میکنند و ما نظر به حکم طرزالعمل و مطابق به فرمان رئیس جمهور در قسمت توزیع تذکره برای اقلیت جوگیها کوشش خود را میکنیم."
مغفرت صمیمی مسئول سازمان حقوق بشر در جوزجان است.
او میگوید به مشکل جوگیها رسیدگی شود: "برای اینها باید صد فیصد تذکره و جای داده شود و یک جای مناسب تدارک دیده شود تا از آوارگی نجات پیدا بکنند."
خانم صمیمی میگوید که کودکان جوگیها باید درس بخوانند و در آینده به جامعه خدمت کنند.