وزیران دفاع ناتو در این هفته ملاقات میکنند، تا در مورد آیندۀ ماموریت این پیمان در افغانستان گفتگو کنند.
وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو در حالی در مورد آیندۀ مأموریت نظامی این پیمان در افغانستان بحث خواهند کرد که به گفتۀ مقامها، خشونتها و جنگ در این کشور هنوز هم ادامه دارد.
این نشست دو روزه، بهروزهای چهارشنبه و پنجشنبه آینده از طریق ویدیو کنفرانس برگزار میشود و انتظار میرود که ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو روز دوشنبه (۱۵ فبروری) در مورد این اجلاس به رسانهها، معلومات دهد.
در حال حاضر پیمان ناتو حدود ۱۰ هزار عسکر در افغانستان دارد. در این نشست روی این نکته بحث خواهد شد كه آیا این نیروها در ماه می سال جاری میلادی از افغانستان خارج شوند، یا ماموریت آنها تمدید شود.
بر اساس توافقنامه ۲۹ فبروری سال گذشته که در دوحه بین ایالات متحد و طالبان امضا شد، امریکا تعهد کرده که در ماه می سال جاری میلادی همۀ نیروهایش را از افغانستان بیرون میکند.
بر اساس توافقنامه دوحه، طالبان تعهد کردهاند که روابطشان را با تروریستان بینالمللی از جمله شبکۀ القاعده قطع کرده، خشونتها را کاهش میدهند و با دولت افغانستان صلح خواهند کرد.
اما مقامهای افغان و ظاهراً شماری از متحدان بینالمللی آنها نسبت به تعهدات طالبان بدبین هستند.
چندین مقام ادارۀ جدید ایالات متحدۀ امریکا گفته اند که آنها در حال ارزیابی توافقنامۀ دوحه با طالبان هستند، تا دیده شود که این توافقنامه چه موارد را پوشش میدهد و طالبان تا چه حد به وعدههایشان عمل کردهاند.
روز گذشته شنبه (۲۵ دلو) حمدالله محب مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان گفت، طالبان برای عملیات بهاری آمادگی میگیرند.
آقای محب طالبان را متهم کرده که به همین هدف با مقامهای پاکستان ملاقات کردهاند.
طالبان در پاسخ به این انتقاد و اتهامهای مشابه آن اعلامیۀ مفصلی صادر کردهاند که در آن گفته شده، طالبان به توافقنامۀ دوحه با ایالات متحده پایبند بوده، شدت جنگ و سطح خشونتها را کاهش دادهاند.
در اعلامیه ادعا شده"برخی جوانب و عناصر ضد صلح" در تلاش اند تا نیروهای خارجی را در افغانستان حفظ کرده و برای ادامۀ اشغال آنها کوشش میکنند.
در این اعلامیه، طالبان به ناتو گفته اند که ادامۀ جنگ به نفع هیچکس نیست و اگر کسی بخواهد، جنگ و اشغال ادامه یابد، به گفتۀ آنها مسئولیت آن مانند ۲۰ سال گذشته به عهده آنها خواهد بود.
ینس ستولتنبرگ سرمنشی ناتو اخیراً گفته که آنها در مورد ماموریتِ افغانستان با معمای پیچیدهای روبرو هستند و هر تصمیم در مورد آن، نفع و زیانهای خود را دارد.
آقای ستولتنبرگ اطمینان داده که تصمیم برای ترک یا ماندن در افغانستان، به شرایط بستهگی دارد.
در این حال جرمنی گفته که میخواهد حضور نظامیاش در افغانستان را تمدید کند.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان گفته، گفتگوهای صلح بین دولت افغانستان و طالبان تا ماه مارچ نتیجۀ نخواهد داد، بنابر این آنها باید برای یک سناریوی جدید در افغانستان آماده باشند.