هشتم مارچ، روز جهانی زن و تاثیر آن بر گفتوگوهای جاری صلح!
در افغانستان امسال از ۸ مارچ، روز جهانی زن در حالی بزرگداشت میشود که بیش از هر زمانی درگفتوگوهای صلح بر اهمیت سهم زنان در روند صلح تاکید میشود و نگرانیهایی نیز درباره حفظ دستاوردهای آنان مطرح شدهاست.
سازمان ملل متحد با پخش اعلامیهای به مناسبت ۸ مارچ، خواستار افزایش سهم زنان در گفتوگوهای صلح افغانستان شدهاست.
هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان، یوناما، در اعلامیه خود تأکید کرده که زنان باید در تصمیمگیری در همه سطوح روند صلح نقش مهمی داشتهباشند.
در این اعلامیه به نقل از دیبورا لاینز نماینده ویژه سرمنشی ملل متحد و رئیس یوناما آمده: "گفتوگوهای جاری صلح باعث حضور زنان قدرتمند افغان شود تا از جمهوری اسلامی افغانستان نمایندگی و از حل مسالمتآمیز جنگ در کشورشان حمایت کنند."
در این اعلامیه افزوده شده که افغانستان زمانی میتواند در برابر هر بحرانی بایستد که در هر تصمیمگیری زنان دوشادوش مردان قرار گیرند.
از سویی هم گروه سفیران حمایت از زنان افغان نیز در اعلامیهای به مناسبت روز جهانی زن بر حفظ دستاوردهای زنان تاکید کردهاست.
این گروه افزوده که صلح پایدار در میدان سیاسی، حکومتداری، ایجاد نهادها، حاکمیت قانون، بخش امنیتی و بازسازی ارتباط به تعادل و اشتراک موثر زنان دارد و زنان میتوانند در گفتوگوهای صلح و ایجاد اجماع نقش مهم داشته باشند.
گروه سفیران حمایت از زنان افغان، ضمن محکوم کردن ترور فعالان زن، از موضع زنان در آتشبس و کاهش خشونت نیز حمایت کرده و آن را خواست همه افغانان دانستهاست.
گروه سفیران حمایت از زنان افغانستان در کابل از نمایندگان مقامهای بلندپایه کشورهای خارجی تشکیل شده که شامل استرالیا، دنمارک، کانادا، اتحادیه اروپا، هالند، ترکیه، بریتانیا، ملل متحد، امریکا و شبکه توسعهای آغا خان میشود.
در همینحال، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان دستاوردهای زنان در دو دهه گذشته را مهم دانسته و گفته که حالا این دستاوردها با چالشهایی روبهرو است.
شهرزاد اکبر رئیس این کمیسیون روز دوشنبه در نشستی به مناسبت هشتم مارچ در کابل بر اهمیت مشارکت زنان در روند صلح و تصمیمگیری بر حفظ این دستاوردها تأکید کرد.
بانو اکبر افزود: "این بسیار مهم است که باید فقط در مورد مسایل مرتبط به زنان تنها شنیده نشود، بخاطری که تمام مسایل مرتبط به زنها است، اقتصاد، سیاست، نوع نظام، چگونگی آتشبس، چگونگی ادغام مجدد جنگجویان تمام این موارد، مواردیست که به زندگی زنان تاثیر میگذارد."
خانم اکبر هرچند سال گذشته میلادی را برای زنان پرچالش خواند، اما آغاز سال ۲۰۲۱ را نیز خونین گفته و افزود که تا کنون ۶ فعال زن جان باختهاند.
رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر پایان خشونت، تامین آتشبس و ایجاد صلح پایدار را از اولویتهای مذاکرات صلحی دانسته که به گفته او همه دیدگاههای زنان در آن در نظر گرفته شود.
این در حالی است که حکومت افغانستان در کنار تاکید بر سهم زنان در گفتوگوهای صلح، میگوید صلحی پایدار است که در آن همه دستاوردهای زنان حفظ شود.