با افزایش همهگیری ویروس کرونا در افغانستان، شماری از سازمانهای بینالمللی از همکاریها در بخش صحی با این کشور خبر میدهند.
وزارت صحت عامۀ افغانستان از سازمانهای جهانی خواهان همکاری دستگاههای تنفس مصنوعی، اکسیجن و واکسین بیماری کووید-۱۹ شده است.
وزارت صحت دیروز (۱۸ جوزا) بلند ترین ریکارد رسمی مبتلایان ویروس کرونا از آغاز این همهگیری را ثبت کرد. ۱،۷۲۴ مبتلا و شمار مرگ و میر ۲۴ ساعت هم حد اقل ۵۴ تن.
اما تخمین میشود، شمار اصلی مبتلایان به مراتب بیشتر باشد زیرا بسیاری مردم خود را تست نمیکنند یا هم زمینه آزمایش را ندارند.
در حال حاضر موج سوم ویروس کرونا در افغانستان به سرعت در حال گسترش است که نگرانی وزارت صحت عامه و سایر سازمانهای جهانی را بر انگیخته.
میرویس علیزی از سخنگویان وزارت صحت عامه در گفتگو با رادیو آزادی از نیازمندیهای صحی در افغانستان یاد آوری کرد.
علیزی میگوید: "نهادهای کمک کننده جهانی میتوانند در بخشهای مختلف صحی همکاری کنند. به ویژه در بخش ستندرد ساختن آی سی یو، سیبک و نصب دستگاههای اکسیجن، ارتقای ظرفیت پرسونل در ولایتهای که تست پی سی آر انجام نمیشود، در این بخش نهادهای کمک کننده جهانی همکاری کرده میتوانند."
در چند روز اخیر، برخی سازمانهای جهانی از همکاریهای صحی در بخش دستگاهها و سایر سهولتها با افغانستان خبر داده اند.
سازمان صحی جهان روز سهشنبه (۱۸ جوزا) در یک توییت گفت که به منظور افزایش ظرفیت تشخیص ویروس کرونا، یک دستگاه دیگر را با شفاخانه افغان-جاپان کمک میکند.
از سوی دیگر فریدون آرین سخنگوی اداره حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) به رادیو آزادی گفت، در این اواخر تلاشهای این اداره برای همکاری با افغانستان سریعتر شده است.
آرین میگوید: "یونیسف افتخار دارد که در تدارک واکسین و موارد ضروری مثل سرینج، بکسهای ایمنی، دادخواهی برای افزایش پذیرش و تقاضا برای واکسین و سطح آگاهی مردم کارهای مثمر و زیادی را با وزارت صحت عامه انجام داده. یونیسف همچنان برای آگاهیدهی عامه متواتر کار میکند."
به دنبال موج سوم همهگیری ویروس کرونا در افغانستان، وزارت معارف، محدودیتها بر درس مکتبها در ۱۶ ولایت به شمول کابل را برای دو هفتۀ دیگر تمدید کرد.
وزارت صحت میگوید، علاوه بر مکتبها و مرکزهای تحصیلی، سالونهای عروسی، کلبهای ورزشی و حوضهای آببازی هم بسته شدهاند.
اداره هماهنگی کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) دیروز گفت که کمبود منابع صحی، تست نکردن به موقع از سوی مردم و ثبت نکردن مرگ و میر در نتیجه همهگیری ویروس کرونا، شاید شمار اصلی مبتلایان و مرگ و میر را ارایه نکند و آمار واقعی شاید به مراتب بیشتر باشد.
وزارت صحت عامه افغانستان بارها به مردم سفارش کرده که برای جلوگیری از مبتلا شدن به ویروس کرونا، ماسک بپوشند، فاصله دو متری را رعایت کنند، دستانشان را روز چندین مرتبه با آب و صابون بشویند و از رفتن به محلهای مزدحم بپرهیزند، اما ظاهراً دیده میشود که این توصیهها در افغانستان نادیده گرفته شده و به شمار مبتلایان به صورت سرسامآوری افزوده است.