هیئتهای حکومت افغانستان و طالبان بهزودی گفتوگوهای "معنیدار" صلح را آغاز میکنند.
دو طرف به رادیو آزادی گفتند که توافق شدهاست که در نشستهای آینده مسایل اساسی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
بر هئیت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان به دلیل آنچه گویا پس از ورود زلمی خلیلزاد به دوحه و فشار بر آنان، هر دو هیئت به میز گفتوگو نشستند، انتقاد شدهاست.
اما هر دو طرف این ادعا را رد میکنند و میگویند که در جلسه شب گذشته (۱۹ جوزا) در مورد برخی موضوعهای اساسی توافق کردند و به زودی گفتوگوهای "صلح معنادار" را آغاز میکنند.
ناجیه انوری سخنگوی وزارت دولت در امور صلح، به رادیو آزادی گفت که دو طرف توافق کردند که گفتوگوها در مورد موضوعات اساسی آجندا را آغاز کنند.
انوری افزود: "این یک تصمیم بوده که هر دو طرف قبلا گرفتند و منتظر از اینکه باید از جانب دیگری تحت فشار قرار بگیرند نبودند براساس همان مجلس قرار است که بهزودی مجالس بین هر دو طرف آغاز شوند."
محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، نیز در پیامی به رادیو آزادی گفت: "آنان از هفته اول عید آماده هستند تا گفتوگوها را درباره مسایل مهم آغاز کنند."
محمد نعیم دلیل تأخیر در نشست را سفر معصوم استانکزی، رئیس هیئت جمهوری اسلامی افغانستان به دوحه بیان کرد.
این دور مذاکرات صلح که امریکا، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا آن را مرحله جدید میخوانند، روی مباحث اساسی دستیابی به صلح میچرخد، اما موضع دو طرف در مورد این موضوعات یکسان نیست.
اما افزون بر جامعه بینالمللی، افغانان نیز انتظار دارند که شدت جنگ جاری کاهش یابد تا راه برای آتشبس هموار شود.
برای تلاش و رسیدن به این موضوع، زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه امریکا برای صلح در افغانستان نیز وارد دوحه شد، وی در آنجا با مطلق القحطانی نماینده ویژه وزارت امور خارجه قطر ملاقات کرد تا در مورد صلح افغانستان گفتوگو کند.
خلیلزاد همچنین با هیئتهای افغانستان و طالبان دیدار میکند و از هر دو طرف میخواهد که گفتوگوهای صلح را تسریع کنند.
اما افزون بر خوشبینی در مورد دور جدید مذاکرات صلح، شعلههای سرخ جنگ در بیشتر بخشهای کشور همچنان روشن است.
شورای امنیت ملی افغانستان طالبان را به تمرکز بر جنگ و تلاش برای تخریب برخی مناطق به نام تصرف متهم میکند.
رحمتالله اندر سخنگوی این شورا گفت: "تمرکز طالبان به جنگ است و با تمام توان کوشش میکنند که بعضی ساحهها را بهنام تصرف، تخریب کنند. و مردم را مجبور به بیجا شدن کنند. آنان خلاف تمام اصول جنگ به مردم عام و غیرنظامیان فشار میآورند. اکنون نیروهای افغان در ولسوالیهای مختلف ۹ ولایت در جنگ رو در رو با دشمن هستند."
اما طالبان این اتهام را رد میکنند.
شدت جنگ نه تنها در میان افغانان، بلکه نگرانی امریکا را نیز برانگیختهاست.
نیویارک تایمز به نقل از مقامهای ارشد این کشور نوشته، پنتاگون در حال بررسی حکمی است که اگر هراسی از اینکه طالبان بتوانند کابل یا دیگر شهرهای مهم را تصرف کنند، در پاسخ، آنها برای پشتیبانی از نیروهای افغانستان حملههای هوایی کنند.
از سوی دیگر ویبسایت دیفنزون به نقل از جان روت سرپرست نیروی هوایی ایالات متحده نوشته: "در حال حاضر، نیروهای امریکایی برای محافظت از منافع خود و مبارزه با هراسافگنی از پایگاههای خود در افغانستان استفاده میکنند."
آقای روت گفته که برای این عملیات ۱۰ میلیارد بودجه پیشنهاد شدهاست و تلاشها برای تأمین آن ادامه دارد.
بزرگترین پایگاه نظامی ایالات متحده در منطقه در حال حاضر در قطر است، مکانی که گفتوگوهای صلح جریان دارد.