صدراعظم پاکستان میگوید، پس از حملات یازدهم ماه سپتمبر سال ۲۰۰۱، پاکستان در مبارزه بر ضد تروریزم پس از افغانستان، بیشترین آسیب را دیده است.
عمران خان دیروز جمعه (دوم میزان) در سخنرانی قبلاً ثبت شدهاش به مجمع عمومی سازمان ملل متحد همچنان گفت: "در مورد تغییر وضعیت و تحولات اخیر در افغانستان، روی برخی دلایل سیاستمداران امریکا و شماری از سیاستمداران در اروپا، پاکستان را مقصر میدانند. میخواهم که آنها بدانند، پس از آنکه ما بعد از یازدهم سپتمبر به مبارزه با تروریزم پیوستیم – صرف نظر از افغانستان – کشوری که بیشترین آسیب را دیده، پاکستان است."
عمران خان، جنگ ایالات متحدۀ امریکا در افغانستان را "جنگ با افغانستان" عنوان کرد و گفت تنها دلیل آنکه پاکستان آسیب بزرگ دید، پیوستنش به ائتلاف به رهبری امریکا در "جنگ با افغانستان" بود.
عمران خان گفت که حداقل باید از پاکستان تشکر میشد، اما برعکس در تحولات در افغانستان، اسلام آباد ملامت میشود."
اما واشنگتن قبل از تسلط طالبان بر شهر کابل، بارها از آنچه که همکاری پاکستان در روند صلح افغانستان خوانده شد، استقبال کرده بود و انتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه نیز در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک گفت که از همکاری پاکستان در روند انتقال امریکاییها از افغانستان سپاسگزار است.
به نوشته خبرگزاری اسوشیتدپرس، در بیش از دو دهه اخیر جنگ در افغانستان، مقامات ایالات متحدۀ امریکا، اسلام آباد را متهم کردند که با وصف تعهد در امر مبارزه با تروریزم وهمکاری با واشنگتن، از طالبان و سایر گروههای افراطی که بر نیروهای امریکایی در افغانستان حمله کرده اند حمایت کرد و بازی دوگانه انجام داده است.
به نوشته اسوشیتدپرس، با آنکه تصرف کابل توسط طالبان بیاعتمادی متقابل بین ایالات متحدۀ امریکا و پاکستان، این دو متحد فرضی را که روی افغانستان درگیر شده اند، عمیقتر کرده، اما این دو کشور هنوزهم به یکدیگر نیاز دارند.
ایالات متحدۀ امریکا خواهان همکاری پاکستان در تلاشهای ضد تروریزم است و میتواند از اسلام آباد برای پروازهای نظارتی به افغانستان و سایر همکاریهای استخباراتی مجوز بگیرد.
با آنکه شماری از رهبران پاکستان به طور آشکار به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان را جشن گرفتند، اسلام آباد هنوز خواستار کمکهای نظامی ایالات متحدۀ امریکا و روابط خوب با واشنگتن است.
حکومت پاکستان در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ از رژیم طالبان حمایت میکرد و یکی از سه کشوری بود که حکومت وقت طالبان را به رسمیت شناخته بود.