در حالی که پاکستان همواره به مداخله در امور افغانستان، پشتیبانی از هراس افگنی و فرستادن هراس افگنان به افغانستان متهم است، مشاور امنیت ملیاش میگوید، هنوز هم از خاک افغانستان در برابر پاکستان استفاده میشود.
معید یوسف به روز پنجشنبه در نشست کمیتۀ خارجی شورای ملی پاکستان گفته است، هراس افگنان به گونۀ منظم در بخشهای مرزی افغانستان فعالیت میکنند.
آقای یوسف در بارۀ حاکمیت دوبارۀ طالبان گفته که دولت پاکستان از برگشت دوبارۀ طالبان به قدرت در افغانستان جنگزده کاملاً خوشحال نیست.
اما حکومت طالبان در واکنش به این سخنان مشاور امنیت ملی نخست وزیر پاکستان میگوید، از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده نمیشود و این نگرانی نتیجۀ مشکلات داخلی پاکستان است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: "موقف و پالیسی امارت اسلامی این است که از خاک افغانستان در برابر کدام کشور دیگری تهدید و مشکل متوجه نمیشود. کدام مشکلی که وجود دارد، آن مشکل داخلی پاکستان است و توقع ما این است که این مشکل حل شود."
مشاور امنیت ملی پاکستان در حالی از موضوع تهدید از خاک افغانستان بر کشورش یاد میکند که در این اواخر حملات بر سربازان پاکستانی در بخشهای خط دیورند افزایش یافته است.
بربنیاد یک گزارش تازۀ آژانس خبری فرانسه در رویدادهای مختلف در این مناطق به روزهای پنجشنبه و جمعه حدود ۱۴ سرباز پاکستانی کشته و شمار دیگرشان زخمی شده اند.
پاکستان توقع دارد که حکومت طالبان در راستای برقراری صلح میان طالبان پاکستانی و حکومت این کشور نقش بازی کند.
در این مورد چندین بار نشستهای پنهان و آشکار هم برگزار شده، اما به نظر میرسد که پیامد مطلوبی نداشته اند، چون تحریک طالبان پاکستانی با پایان یافتن آتشبس یک ماهه میان این گروه و حکومت پاکستان، حملههای مرگبار را بر نیروهای پاکستانی آغاز کرده.
اما در حالی که ادعا میشود طالبان روابط نزدیک با پاکستان دارند، آیا خاک افغانستان میتواند برای پاکستان به یک تهدید مبدل شود؟
عبدالباری عارض، آگاه سیاسی در پاسخ به این پرسش به رادیو آزادی گفت: "طالبان افرادی نیستند که در مقابل پاکستان ایستاد شده باشند و یا ایستاد شوند. در ۲۰ سال گذشته طالبان به داشتن روابط آشکار و پنهان با پاکستان متهم شده اند. منظورم این است که پاکستان و طالبان روابط طولانی و گرم دارند."
از سوی دیگر به نظر میرسد که سیاست حکومت و مقامهای پاکستانی هم در پیوند با افغانستان واحد نیست، چون که عمران خان، نخست وزیر پاکستان موضعی خلاف مشاور بلندپایهاش دارد.
او در مقالۀ جدیدش که در روزنامۀ چینایی "گلوبل تایمز" منتشر کرده، نوشته است، بیثباتی و بحران ۲۰ سال گذشتۀ افغانستان به پایان رسیده و امید برگشت صلح در منطقه وجود دارد.
نخست وزیر پاکستان میافزاید، این دیدگاه مشترک آنان است که امنیت پایدار در جنوب آسیا به حفظ تعادل استراتژیک در منطقه بستگی دارد.
عمران خان یک بار دیگر با اشاره به وضعیت اقتصادی افغانستان، برای جلوگیری از سقوط اقتصادی و بحران بشری در این کشور بر همکاری جامعۀ جهانی تأکید کرده است.
پاکستان در حالی از وجود تهدیدها از خاک افغانستان در برابر خودش صدا بلند میکند که از سالهای دور تاکنون خودش به دلیل پشتیبانی از هراس افگنی در فهرست خاکستری بانک جهانی قرار دارد و در کنار آن به شمول امریکا کشورهای زیادی همواره پاکستان را به پشتیبانی از هراس افگنان متهم کرده اند.