وزارت ترانسپورت و هوانوردی ملکی طالبان میگوید، دو مشکل عمده هنوز هم ادارهٔ هوانوردی افغانستان را با چالش روبرو کرده و تلاشهای طالبان برای رفع آنها تا اکنون به نتیجه ملموث نرسیده است.
غلام جیلانی وفا معین عملیات تخنیکی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان شام دیروز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت با خروج قطعات ناتو از کابل و هجوم بر میدان هوایی اکثریت تجهیزات و وسایل که برای پرواز طیاره بکار بوده، همه تخریب شده و میدان هوایی برای سه شب کنترل می شد.
او افزود: "دو نوع مشکل عمده داشتیم و داریم. یکی تجهیزات تخنیکی که برخی آن آپ دیت [بروز] نیست، برخی آنها به تنظیم و نصب دوباره ضرورت دارد. دوم پرسنل تخنیکی با لیسنسها و مجوز کار تخنیک که در بخشهای مختلف میدان هوایی مصروف کار بودند، توسط پروسه اس آی وی از افغانستان خارج شدند. همین مشکل عمده در بخش پرسنل و تجهیزات وجود داشت و دارد."
به گفته آقای وفا میدان هوایی کابل در آن زمان ۱۵ تا ۲۰ میلیون دالر خساره دیده بود.
آقای وفا در باره کار هیئت برای سپردن مسئولیت میدانهای هوایی پنج ولایت به شمول کابل به قطر و ترکیه گفت که آنها برای حل این مشکلات به توافق رسیدند و در آینده نزدیک توافقنامه در این باره نهایی میشود.
پیش از آن، خبرگزاری فرانس پرس به نقل از مقامهای حکومت طالبان و قطر از موجودیت برخی اختلاف نظرها در این مورد خبر داده است.
اما عبدالقهار بلخی سخنگوی وزارت امور خارجه طالبان در رشته تویتهایش گفته که هیئت در باره میدانهای هوایی، تطبیق و توسعه پروژههای زیربنایی و همچنان خدمات مدیریت ترافیک حریم هوایی،گفتگوی مفید داشت.
قبل از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، میدانهای هوایی کابل، هرات، کندهار، مزارشریف و خوست فعالیتهای زیاد و منظم داشتند. گفتگوهای ترکیه و قطر با طالبان هم چندین ماه، در مورد مدیریت همین میدانها ادامه داشته است.
در حال حاضر میدان هوایی کابل به روی برخی پروازهای داخلی و خارجی باز است. اما به سهولتها و شرایط بهتر نیاز دارد تا پرواز شرکتهای بزرگ خارجی در آن از سر گرفته شود. اکنون تنها شرکتهای هوایی افغانستان، آریانا و کام ایر، از کابل به دبی، دوحه، اسلام آباد، تهران و مسکو پرواز دارند.
اما از پروازهای شرکتهای خارجی، تا اکنون هیچ خبری نیست. از جمله خطوط هوایی ترکیه، شرکت امارات و خطوط هوایی هند که پیش از سقوط نظام جمهوریت، پروازهای منظم به افغانستان داشتند.