سازمان داکتران بدون مرز (ام، اس، اف) میگوید که علت اصلی سوء تغذیه در افغانستان فقر و ناداری است که خانواده های زیادی را مجبور ساخته است تا برای دسترسی به خدمات صحی، فاصله های طولانی را بپیمایند.
این سازمان روز سه شنبه (۱۶ جولای) در گزارشی گفته است که افغانها برای دسترسی به مراقبتهای صحی اولیه و اضطراری با مشکل مواجه هستند.
در گزارش سازمان داکتران بدون مرز آمده است که شمار زیادی از بیماران با طی کردن راههای طولانی به شفاخانهها و کلینیکهای این سازمان و همچنان شفاخانههای وزارت صحت عامه که تحت حمایت این سازمان قرار دارند، مراجعه میکنند؛ زیرا آنها در مناطق شان به کلنیکهای صحی با کیفیت دسترسی ندارند، یا اینکه کودکان مبتلا به سوء تغذیۀ آنها بسیار کوچک هستند.
در این گزارش، با شماری از خانوادههایی که کودکان خود را برای درمان به این مراکز آورده اند، صحبت شده است.
آنها گفته اند که دلیل اصلی این مشکل نبود غذا نه بلکه نبود پول است. در کنار این مادرانی که با تغذیۀ ناکافی روبهرو هستند بدنشان قادر نیست شیر کافی تولید کند که این تاثیر بدی روی کودکانشان میگذارد.
مردم راه های طولانی را می پیمایند تا به مراکز صحی موسسات بین المللی مراجعه کنند
بر اساس این گزارش، وضعیت بد اقتصادی افغانستان سبب شده است که بسیاری از کسانی که قبلاً توانایی پرداخت هزینههای درمان در کلینیکهای خصوصی را داشتند، اکنون به مراکز صحی که از سوی سازمانهای بین المللی حمایت میشوند، مراجعه میکنند.
در همین حال برخی از خانوادههایی که فرزندانشان دچار سوءتغذیه هستند، علت بیماری فرزندانشان را وضعیت بد اقتصادی و نداشتن غذای مناسب عنوان میکنند.
فرشته، مادر یک کودک سه و نیم ساله میگوید، در گذشته از مراکز صحی برای فرزندش غذا میگرفت ،اما حالا که آن غذا قطع شده است، توان خرید غذای مناسب برای کودکش را ندارد:
"موادی را که قطع کردند ما هم دنبالش نگشتیم شوهرم آنقدر کار میکند که میتوانیم شبها غذا تهیه کنیم. پول نداریم نزد داکتر مراجعه کنیم و تداویاش کنیم و برایش دوا، میوه و چیزهای دیگر بخریم، وضعیت اقتصادی ما خوب نیست."
خداداد، باشندۀ ولایت بغلان میگوید، کودک یک و نیم سالهاش دچار سوءتغذیه است و به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتواند او را به کلینیک خصوصی ببرد.
او گفت که کودکش در مراکز صحی که از سوی نهادهای بین المللی حمایت میشوند تحت معالجه قرار دارد:
"ما دسترسی به غذای مناسب نداشتیم، او را به کلینیک بردیم، معاینه کردیم و گفتند که سوءتغذیه دارد. غذا را از کلینیک برایش میآوریم حالا کمی خوبتر شده است."
این در حالیست که سازمان جهانی غذا (WFP) در گزارش جدید خود به تاریخ ۹ جولای گفته بود که ۴ میلیون افغان که ۳.۲ میلیون نفر از آنها کودکان زیر پنج سال هستند، از سوء تغذیۀ شدید رنج میبرند.
این ادارۀ ملل متحد همچنان گفته بود که در سال جاری ۲۳.۷ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که از این میان ۱۲.۴ میلیون نفر تا ماه اکتوبر با سطح بالای ناامنی غذایی روبهرو خواهند بود.