لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۳۰ سنبله ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۲

رویا رویی داعش و طالبان؛ نبردی که هر روز ابعاد تازه کسب می‌کند


بیرق گروه داعش
بیرق گروه داعش

طالبان که مشتاق به رسمیت شناخته شدن از سوی جامعه جهانی هستند، در سه سال قدرت دوباره بر افغانستان، نه تنها نتوانسته اند که به این هدف دست یابند، بلکه شماری از گروه های افراطی رقیب مانند شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی(داعش)، طالبان را به خاطر این تلاش ها، مسخره می کنند.

شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی، طالبان را به رها کردن جهاد یا جنگ مقدس و تعظیم در برابر کشورهای خارجی، متهم کرده است.

این روایتی است که از سوی این گروه افراطی در افغانستان ترویج می شود، زیرا داعش به دنبال جذب جنگجویان طالبان در صفوف خود می باشد و برای فریب دادن جنگجویان طالبان، هر از گاهی حملاتی را در داخل و خارج از افغانستان انجام داده که حاکمیت طالبان را تضعیف می‌کند.

لوکاس ویبر، یکی از بنیانگذاران میلیتانت ویر(Militant Wire) و همکار تحقیقاتی مرکز سوفان به رادیوآزادی گفت که این یک ستراتیژی بسیار قوی، قدرتمند و احتمالاً کارا ست و گزارش هایی از فرار جنگجویان نیز وجود دارد.

سمیع یوسفزی خبرنگار افغان و آگاه مسایل سیاسی افغانستان
سمیع یوسفزی خبرنگار افغان و آگاه مسایل سیاسی افغانستان

اما سمیع یوسفزی خبرنگار افغان و آگاه مسایل سیاسی افغانستان در صحبت با رادیو آزادی، این نگرانی را کمرنگ خوانده، می گوید:

"من فکر نمی کنم که طالبان یعنی کسانیکه که می خواهند یک حکومت اسلامی داشته باشند، طالبان یک حکومت اسلامی را ساخته اند به اصطلاح شان و کسی از طالبان ضرورت ندارد که به داعش بپیوندد، تا یک حکومت اسلامی، یا خلافت اسلامی را بسازد. من فکر می کنم که طالبان از این نکته، کدام نگرانی ندارند که افراد شان به داعش بپوندند و نه هم من فکر می کنم که داعش کدام آیندۀ خاص در افغانستان داشته باشد، چون طالبان آنها را با بسیار بی رحمی سرکوب کرده اند."

اما داعش با استفاده از یک شبکه تبلیغاتی بسیار پیشرفته و چند زبانه تلاش می کند، خود را به حیث یگانه گزینه برای جنگجویان سرسخت طالبان که می خواهند به جنگ علیه خارجی ها و دشمنان فرقه ای ادامه دهند، معرفی کند.

طالبان که در سه سال گذشته تلاش کرده اند، شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی(داعش) را در افغانستان سرکوب کرده و نگرانی ها در مورد اینکه افغانستان پناهگاه امن گروه های تندرو است را رفع کند، به تکرار از سرکوب و عدم فعالیت این گروه در قلمرو افغانستان، سخن گفته اند.

شورای امنیت سازمان ملل متحد چندین بار در گزارش ها و جلسات خود از خطر گسترش فعالیت های داعش درافغانستان و منطقه هشدار داده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد چندین بار در گزارش ها و جلسات خود از خطر گسترش فعالیت های داعش درافغانستان و منطقه هشدار داده است.

اما تیم نظارتی سازمان ملل متحد در اوایل ماه جولای سالجاری هشدار داد که شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) از نظر تعداد در افغانستان افزایش یافته و موفق شده به ادارۀ عمومی استخبارات طالبان و همچنین وزارت های دفاع و داخله آنها نفوذ کند.

به نوشتۀ مرکز خبر رادیو آزادی، شواهد زیادی وجود دارد که نشان می دهد، طالبان تهدیدی که شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) هم از نظر نظامی و هم از نظر ایدئولوژیک برای حاکمیت آنها ایجاد می کند، را به رسمیت می شناسد.

درست قبل از حمله بر حومۀ شهر مسکو پایتخت روسیه در ماه مارچ سالجاری، رسانه های افغانستان یک سند داخلی منسوب به ریاست استخبارات طالبان را منتشر کردند که در آن از تلاش های شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) در ولایت میدان وردک برای جذب افراد طالبان سخن گفته می شد. نشر این سند، بحث ها در مورد احتمال اینکه شماری از اعضای طالبان که در جریان تلاش های اخیر این گروه برای پاکسازی صفوف آنها از جنگجویان به گفتۀ طالبان"نامطلوب" این گروه را ترک کرده و برای جنگیدن در صفوف داعش ثبت نام کرده باشند، را دامن زده است.

شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) در صدد ایجاد یک خلافت یا دولت اسلامی در خراسان است، منطقۀ تاریخی که شامل بخش هایی از افغانستان امروز، پاکستان، ایران و آسیای میانه می شود.

در ماه مارچ سالجاری میلادی، شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی ۲۱ تن را که بیشتر آنها کارمندان طالبان بودند، در یک بانک در شهر قندهار کشت و با استفاده از همچو حملات، تلاش می کند تعدادی از جنگجویان طالبان را به سوی متمایل سازد.

یکی از افراد طالبان در جای ایستاده است که اعضای داعش در شرق شهر کابل از آن برای انسجام فعالیت های خود استفاده میکردند. طالبان میگویند که در مبارزه با گروه داعش جدی اند.
یکی از افراد طالبان در جای ایستاده است که اعضای داعش در شرق شهر کابل از آن برای انسجام فعالیت های خود استفاده میکردند. طالبان میگویند که در مبارزه با گروه داعش جدی اند.

داعش که یک گروه افراطی سنی است و مسلمانان شیعه را مرتد می داند، به دنبال کشتار در ولایت بامیان، در اعلامیه‌ای افتخار کرد که توریست های خارجی و "شیعیان" ساکن آن منطقه را هدف قرار داده است.

ریکاردو واله، مسئول تحقیقات در نشریۀ خراسان دایری(The Khorasan Diary) می گوید که به دنبال حمله در بامیان، شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) به تفاوت ها بین حکومت دور نخست طالبان که بوداهای بامیان را از بین برد و حکومت فعلی آنها، اشاره کرده است.

ریکاردو واله گفته که شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) می گوید که یک زمان طالبان در افغانستان به درستی دین را تطبیق می کردند، از همین رو بت ها را از بین می بردند. اما امروز داعش، طالبان را به حفاظت از بوداهای بامیان متهم کرده تا در مقابل آن چینی‌ها کمک‌های مالی و اقتصادی را به افغانستان بدهند.

به گفتۀ واله، این خشونت‌ها بخشی از تلاش‌های شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) برای مختل ساختن اقتصاد طالبان و تضعیف روابط این گروه با کشورهای خارجی است.

ریکاردو واله می افزاید که شاخۀ ولایت خراسان گروۀ دولت اسلامی(داعش) همچنان مستقیماً با عساکر طالبان صحبت کرده، تلاش می کند تا به آنها نشان دهد که دولت اسلامی یگانه بازیگر جهاد است و می داند که ممکن است تعدادی از طالبان افغان به گوش دادن به این سخنان، مایل باشند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG