جهان
کمالا هریس نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا پیشنهاد اشتراک در مناظرهٔ ۲۳ اکتوبر را پذیرفت
![کمالا هریس معاون ریاست جمهوری ایالات متحده و نامزد حزب دموکرات برای انتخابات امریکا.](https://gdb.rferl.org/a9ecaec6-e08d-4f0c-9ce8-5e6a0b6fe73c_w250_r1_s.jpg)
کمالا هریس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده و نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، دعوت شبکه تلویزیونی سی. ان. ان را برای شرکت در یک مناظره که قرار است به تاریخ ۲۳ ماه اکتبر برگزار شود، پذیرفته است.
کمپاین انتخاباتی هریس روز شنبه(۲۱ سپتامبر) گفت که دونالد ترمپ رئیس جمهور سابق و نامزد حزب جمهوریخواه، نباید برای موافقت با این مناظره، مشکلی داشته باشد.
این همان فرمت و تنظیم مناظره سی. ان. ان است که ترمپ در آن شرکت کرده و در ماه جون گفت که در آن برنده شده و از مدیران و قوانین تمجید کرد.
ترامپ در ۲۷ جون در مناظره با جو بایدن، رئیس جمهور امریکا، اشتراک کرد، آنچه که اکثر ناظران می گویند، عملکرد غیرثابت رئیس جمهور بایدن بود که در نهایت به پایان کمپاین انتخاباتی او منجر شد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
گروه جی هفت اقدامات و فعالیت های ایران را محکوم کرد
![وزیران خارجه کشورهای عضو جی هفت](https://gdb.rferl.org/935a9ed1-bba9-4b79-a53d-08dd4a814ce6_w250_r1_s.png)
گروه جی هفت کمک های نظامی ایران با روسیه ، فعالیت های اتومی وحمایت تهران از گروه های نیابتی را محکوم کرد
وزرای خارجۀ کشورهای صنعتی گروه هفت (G7)، کمکهای نظامی ایران به روسیه و "اقدامات بیثباتکنندۀ" ایران در زمینۀ برنامۀ هستهای و حمایتهای تهران از گروههای شبهنظامی در منطقه را محکوم کردند.
در همین حال، نمایندۀ ویژۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا در امور روسیه و اوکراین اعلام کرد که امریکا به دنبال تضعیف یا شکستن اتحاد روسیه و ایران است.
وزیران خارجۀ امریکا، کانادا، بریتانیا، فرانسه، جرمنی، ایتالیا و جاپان و نمایندۀ ارشد اتحادیۀ اروپا روز شنبه، 27 دلو در حاشیۀ نشستی امنیتی مونیخ دیدار کردند.
بیانیۀ گروه 7 به ریاست کانادا نشان میدهد که کشورهای عضو تعهد خود را برای حمایت از صلح بلندمدت اوکراین در برابر جنگ مخرب روسیه تجدید کرده اند و تاکید کرده اند که باید تضمینهای امنیتی قوی برای جلوگیری از از سرگیری درگیریها ارائه شود.
حکومت خیبرپختونخوا دو هیئت به افغانستان میفرستد
![محمد علی سیف مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا](https://gdb.rferl.org/01320000-0aff-0242-24a9-08da7f8d291c_w250_r1_s.jpg)
محمد علی سیف، مشاور وزیر اعلی خیبر پختونخوا روز یکشنبه گفت که حکومت این ایالت دو هیئت را برای گفتوگو با طالبان به افغانستان میفرستد.
به گفتۀ محمدعلی سیف، این هیئت ها به منظور ایجاد یک فضای مساعد برای مذاکرات و سازماندهی امور دیپلوماتیک به کابل اعزام خواهند شد.
این هئیتها در حالی اعزام خواهند شد که حملات تروریستی در پاکستان افزایش یافته است و اسلامآباد پیوسته گروههای غیرقانونی را مسئول این حملات میداند که به ادعای مقامهای پاکستان در افغانستان حضور و پناهگاه دارند.
اما حکومت طالبان همواره این ادعاها را رد کرده است.
پیش از این، حکومت ایالتی خیبر پختونخوا از حکومت مرکزی پاکستان خواسته بود که به آنها اجازه دهد تا به منظور گفتوگوهای مستقیم با طالبان جرگه یا هیئتی را به کابل بفرستند.
اما برخی از مقامات حکومت مرکزی پاکستان این پیشنهاد را رد کرده و گفته بودند که حکومتهای ایالتی حق تماس و گفتوگو با کشورهای خارجی را ندارند.
وزیر خارجه امریکا وارد اسرائیل شد
![مارکو روبیو با جدعون سعار](https://gdb.rferl.org/0758ffdd-76f4-4518-b5f1-701be3557c71_w250_r1_s.jpg)
مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده در اولین سفر خود به شرق میانه از زمان تصدی این سمت وارد اسرائیل شد.
آقای روبیو که پس از شرکت در نشست امنیتی مونشن به شرق میانه سفر کرده، عصر دیروز (شنبه) در میدان هوایی بن گوریون تل ابیب مورد استقبال جدعون سعار، همتای اسرائیلی خود قرار گرفت.
انتظار میرود که وزیر خارجۀ امریکا امروز (یکشنبه) با بنیامین نتانیاهو، صدر اعظم اسرائیل و دیگر مقامات ارشد این کشور دیدار کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام وزارت خارجۀ امریکا چند روز پیش گفته بود که مارکو روبیو در این سفر در بارۀ پیامدهای حملات حماس و همچنین پیشنهاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا برای آیندۀ غزه بحث خواهد کرد.
حماس که امریکا و اتحادیه اروپا آن را یک گروه تروریستی میدانند، هفتۀ گذشته با وارد کردن اتهام نقض آتشبس از سوی اسرائیل، اعلام کرد که دیگر گروگانهای اسرائیلی را آزاد نخواهد کرد.
جان باختن پانزده نفر در ازدحام در یک ایستگاه قطار آهن در هند
![](https://gdb.rferl.org/61da1b2e-054e-417f-4747-08dd4a80b3ca_w250_r1_s.jpg)
در نتیجۀ ازدحام جمعیت در ایستگاه خط آهن در دهلی نو هند دست کم 15 نفر جان باختند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، 10 زن و سه کودک در میان جان باختگان هستند.
نارندرا مودی، صدر اعظم هند از این حادثه ابراز تاسف و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی کرده است.
گزارشها حاکی از آن است که مسافران در این ایستگاه قطار جمع شده بودند تا برای شرکت در جشن مذهبی "مها کومب" به شهر پرایاگراج بروند.
این جشن مذهبی هر 12 سال یکبار برگزار میشود و به مدت شش هفته ادامه دارد.
پیش از این تخمین زده میشد که امسال بیش از 400 میلیون نفر در این جشن شرکت کنند که بیشترین تعداد شرکت کننده در تاریخ این مراسم مذهبی است.
"تغییر بزرگ" در تجارت میان هند و افغانستان
![بندر چابهار ایران ، آرشیف](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-a300-08dc74faf311_w250_r1_s.jpg)
ارقام جدید وزارت تجارت هند نشان میدهد که از زمان روی کار آمدن طالبان، تحول بزرگی در تجارت این کشور با افغانستان رخ داده است.
بر اساس آخرین آمار وزارت تجارت هند، واردات هند از افغانستان افزایش یافته، اما صادرات هند به افغانستان کاهش یافته است.
روزنامه ایندین اکسپرس امروز (یکشنبه) بر اساس دادههای وزارت تجارت هند گزارش داد که واردات هند از افغانستان در سال مالی 2023-2024 به بیش از 642 میلیون دالر رسیده است که رکورد جدیدی به شمار میرود.
با این حال صادرات هند به افغانستان به میزان قابل توجهی کاهش یافته و به پایین ترین سطح خود در 16 سال گذشته رسیده است.
در این تحلیل آمده است که بندر چابهار در ولایت سیستان و بلوچستان ایران به عنوان یک کریدور تجاری برای هند و افغانستان عمل میکند و نیاز آنها به مسیرهای تجاری پاکستان را رفع میکند.
حمله یک پناهجوی سوری در اتریش با چاقو؛ یک کشته و پنج زخمی برجا گذاشت
![پولیس جنایی اتریش پس از حمله با چاقو در نزدیکی میدان اصلی در مرکز شهر فیلاخ در جنوب اتریش](https://gdb.rferl.org/beba2958-e67e-4af2-ae5b-42daf0d32299_w250_r1_s.jpg)
در جنوب اتریش، پس از آنکه یک فرد روز شنبه با چاقو بر مردم حمله کرد، یک پسر ۱۴ ساله جان باخت و پنج تن دیگر زخمی شدند،
به گفتۀ پولیس، فرد مشکوک که ۲۳ ساله است در شهر فیلاخ، جایی که حمله صورت گرفته بازداشت شده است. پولیس گفته که او تبعۀ سوریه است و به طور قانونی در اتریش اقامت دارد.
وضعیت دو تن از زخمیان وخیم گزارش شده است.
راینر دیونیسیو سخنگوی پولیس، گفت که انگیزۀ حمله تا اکنون روشن نشده است.
پولیس اتریش اعلام کرده که یک مرد ۴۲ ساله که در یک شرکت انتقال مواد غذایی کار میکند و او نیز تبعۀ سوریه است، در جلوگیری از وخامت اوضاع نقش داشته است، زیرا موتر خود را به سمت فرد مشکوک هدایت کرد.
پولیس افزود که هنوز مشخص نیست آیا فرد مظنون این حمله را به تنهایی انجام داده یا خیر، و تحقیقات برای یافتن دیگر افراد احتمالی مشکوک ادامه دارد.
ترمپ یک هیئت دیپلماتیک را برای مذاکرات در باره اوکراین به عربستان سعودی اعزام میکند
![دونالد ترمپ](https://gdb.rferl.org/d1d58a7d-3df0-49ac-857e-6a76b2d8931f_w250_r1_s.jpg)
مقامات امریکایی میگویند که دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا در چارچوب تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در اوکراین یک هیئت دیپلماتیک را برای مذاکرات به عربستان سعودی اعزام میکند.
به گزارش بخش مرکز خبر رادیو آزادی، هدف از سفر این هیئت، آغاز گفتگوها با اوکراین و روسیه برای پایان دادن به جنگی است که نزدیک به سه سال طول کشیده است.
برخی مقامات روز شنبه ۱۵ فبروری به رسانههای امریکایی گفتند که مارکو روبیو وزیر امور خارجه، مایک والتز مشاور امنیت ملی قصر سفید و استیو ویتکاف، نمایندۀ ویژه امریکا در امور شرق میانه در این مذاکرات شرکت خواهند کرد.
به گفتۀ مقامات امریکایی، کیت کیلاگ، نمایندۀ ترامپ برای اوکراین و روسیه، در این هیئت حضور ندارد.
همچنین، مقامات تأکید کردهاند که هیچ برنامهای برای مشارکت نمایندگان دیگر متحدان در این مذاکرات وجود ندارد.
دونالد ترامپ رئیسجمهور امریکا در ۱۲ فبروری، پس از گفتگوی تلفونی با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، اعلام کرد که هر دو توافق کردهاند تا در عربستان سعودی دیدار کنند.
وزرای امور خارجه گروه «جی هفت» بار دیگر بر حمایت خود از اوکراین تأکید کردند
![وزرای امور خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان](https://gdb.rferl.org/935a9ed1-bba9-4b79-a53d-08dd4a814ce6_cx0_cy9_cw0_w250_r1_s.png)
وزرای امور خارجه گروه هفت کشور صنعتی جهان «جی هفت» یکبار دیگر بر حمایت قاطع خود از اوکراین تأکید کردند.
در بیانیه مشترکی که روز شنبه ۲۷ دلو در حاشیۀ کنفرانس امنیتی مونیخ پس از نشستی منتشر شد وزرای خارجه هفت کشور صنعتی اعلام کردند که اعضای این گروه دربارۀ جنگ ویرانگر روسیه در اوکراین گفتگو کرده و بار دیگر تعهد خود را برای همکاری مشترک جهت دستیابی به صلح پایدار و ایجاد اوکراین قدرتمند و آرام تجدید کردند.
آنها همچنین بر لزوم تضمینهای امنیتی قوی تاکید کردند تا اطمینان حاصل شود که جنگ دوباره آغاز نخواهد شد.
در این نشست، وزرای امور خارجه امریکا، فرانسه، جرمنی، بریتانیا، کانادا و ایتالیا حضور داشتند و اندری سیبیها وزیر خارجۀ اوکراین، نیز در آن شرکت کرد.
تأکید وزرای خارجه گروه «جی هفت» بر تضمینهای امنیتی برای اوکراین در حالی صورت میگیرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز روز جمعه در حاشیۀ کنفرانس امنیتی مونیخ پیش از دیدار با معاون رئیسجمهور جی دی ونس امریکا، تأکید کرد که کشورش قبل از هرگونه مذاکرات صلح با روسیه، به تضمینهای امنیتی نیاز دارد.
زلنسکی روز شنبه در سخنرانی خود در این کنفرانس همچنین پیشنهاد کرد که اروپا باید نیروی مستقل خود را تشکیل دهد، زیرا به گفتۀ او اوکراین در جنگ با روسیه عملاً بنیان چنین نیرویی را گذاشته است.
یک مقام ایران: تواناییهای تحقیقی و علمی دانشجویان افغان چشمگیر است
![نمایشگاه کتاب ایران (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0aff-0242-869b-08db56027d03_w250_r1_s.jpg)
حسین روزبه، رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران میگوید که به شرکتهای علمی افغانستان مانند شرکتهای ایرانی، اجازۀ فعالیت در این کشور داده شده است.
براساس خبرگزاری ایسنا، روزبه روز شنبه، ۲۷ ماه دلو در نخستین کنفرانس نخبگان افغان گفت که برای ثبت نام، معیارهای خاص و شرایط ویژه لازم است و این شرکتها باید معیارهای علمی را نیز اخذ کنند.
به گفتۀ حسین روزبه، ایران از نخبگان غیر ایرانی به خصوص افغانها حمایت میکند، زیرا مهاجرین و دانشجویان افغان بسیار با استعداد بوده و تواناییهای تحقیقی و علمی آنها، چشمگیر است.
رئیس سازمان توسعۀ همکاری های بین المللی ایران همچنین گفته که این سازمان از همکاری با نخبگان غیر ایرانی استقبال میکند و میخواهد که با استفاده از قابلیتهای علمی، اکوسیستم نوآوری و تکنالوژی ایران را به خارج از این کشور صادر کند.
وزیران خارجۀ زن چندین کشور از طالبان خواستند که تعهد بین المللی افغانستان را رعایت کنند
![اعتراض زنان افغان در برابر محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان](https://gdb.rferl.org/f2f193f8-6204-46c2-a4ce-08dd4a814ce6_w250_r1_s.jpg)
در اعلامیۀ پایانی نشستی در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان از مقامات طالبان خواسته شده که تعهدات حقوقی بینالمللی افغانستان، از جمله تعهدات مندرج در کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان را حفظ و اجرا کنند.
ملانی جولی، وزیر خارجۀ کانادا، ریاست این نشست با اشتراک وزرای خارجۀ زن اندورا، آسترالیا، کلمبیا، اکوادور، اتحادیۀ اروپا، فنلند، گرجستان، جرمنی، ایسلند، جامائیکا، کوسووا، لتونیا، لیختن اشتاین، موناکو، منگولیا، اسلوونی و سویدن و همچنین نمایندۀ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی را بر عهده داشت.
براساس اعلامیۀ که روز شنبه، ۲۷ ماه دلو از سوی حکومت کانادا منتشر شد، این نشست در ۱۱ فبروری دایر شده بود و وزرای خارجۀ زن از سراسر جهان گردهم آمدند، تا نگرانیها در مورد ادامۀ نقض سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان از سوی مقامات طالبان، بهویژه مواردی را بررسی کنند که زنان و دختران افغان را تحت تأثیر قرار میدهد.
از اگست ۲۰۲۱ میلادی که طالبان دوباره قدرت را در افغانستان به دست گرفتند، محدودیتهای گستردهای را بر زنان و دختران افغان وضع کردهاند.
نخست دختران افغان از آموزش بالاتر از صنف ششم و سپس از تحصیل در پوهنتون ها منع شده اند، کار زنان دختران افغان در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ نهادهای غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد ممنوع اعلام شد و محدودیتهایی شدیدی بر مشارکت فعال زنان در سایر بخشهای جامعه از جمله بر آزادی تردد و سفر آنها وضع شده است.