کنفرانس ملل متحد برای حفاظت از محیط زیست دیروز در باکو گشایش یافت. یک هیئت از حکومت طالبان بعد از سه سال برای نخستینبار در این اجلاس زیر عنوان COP 29 اشتراک میکند.
(OCHA) اداره هماهنگی کمکهای بشردوستانه ملل متحد، همزمان با آغاز COP 29، کنفرانس بینالمللی حفاظت از محیط زیست در آذربایجان، اعلام کرد که افغانستان یکی از ده کشور جهان است که با تهدید جدی تغییر اقلیم روبهرو است.
اوچا روز دوشنبه در وبسایت خود نوشت که افغانستان نقش بسیار اندکی در تغییرات اقلیمی دارد و تنها ۰.۱ فیصد گازهای گلخانهای جهان را تولید میکند.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد از شرکتکنندگان در نشست COP 29 در باکو خواست که برای حمایت از جوامع آسیبدیده از تغییرات آب و هوا اقدام فوری انجام دهند. این نشست به میزبانی سازمان ملل متحد امروز ادامه خواهد داشت.
برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد نیز روز دوشنبه در گزارش خود درباره امنیت غذایی در افغانستان پیشبینی کرد که تغییرات آب و هوا در سال ۲۰۲۵ بر حاصلات زراعت و مالداری تأثیر منفی خواهد گذاشت، لذا نیازمندی به کمکهای غذایی ادامه خواهد یافت.
علیرغم اینکه افغانستان از تأثیرات تغییر اقلیم به شدت آسیب دیده، این کشور در نشستهای قبلی در مورد تغییرات اقلیمی به دلیل نداشتن یک حکومت به رسمیت شناختهشده بینالمللی، حضور نداشت. اما اینبار هیئتی به سرپرستی مطیعالحق خالص، رئیس ادارۀ حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان، در کنفرانس باکو شرکت میکند.
سید محمد سلیمانخیل، کارشناس افغان در امور حفاظت از محیط زیست، میگوید که افغانستان در کنفرانسهای سه سال گذشته دربارۀ محیط زیست حضور نیافت و انتظار میرود که اینبار برای مقابله با تأثیرات تغییر اقلیم کمکهایی بهدست آورد. "در این اواخر ما شاهد سیلابها، کاهش آبهای زیرزمینی و کاهش حاصلات زراعت بودهایم و این در حالی است که افغانستان در تغییر اقلیم جهانی تقریباً نقشی ندارد."
مطیعالحق خالص هنگام عزیمت به باکو گفت که تلاش میکنند در نشستهای مختلف این کنفرانس شرکت کنند زیرا افغانستان از تغییر اقلیم یا آب و هوا به شدت آسیب دیده و با چالشهای مختلفی روبهرو بوده است.
شرکتکنندگان در کنفرانس ملل متحد برای حفاظت از محیط زیست در باکو امیدوارند که کشورهای عضو ملل متحد بودجۀ سالانۀ مبارزه با تغییر اقلیم را به ۱۰۰ میلیارد دالر افزایش دهند.
از جنجالیترین موضوعات مورد بحث این کنفرانس این است که چه اندازه از پول درخواستشده از سوی کدام کشورها پرداخت خواهد شد و کدام کشورها از آن مستفید خواهند شد. کشورهای روبهانکشاف خواستار «هزاران میلیارد» دالر به صورت کمک مالی و نه به شکل قرضه هستند.
در کنفرانس تغییرات اقلیمی در پاریس فیصله شد که کشورها باید کوشش کنند که درجه حرارت زمین ۱.۵ درجۀ سانتیگراد کاهش یابد.