برخی از افرادی که در بخش خرید و فروش وسایل استفادهشده فعالیت می کنند نیز در گفتگو با رادیو آزادی این موضوع را تأیید کردهاند.
در نخستین روز های فصل زمستان در کابل و ولایات مختلف افغانستان، شماری از خانوادههای بی بضاعت میگویند که توان خرید مواد سوخت را ندارند و مجبورند وسایل خانه خود را بفروشند.
صایمه ساکن کابل و سرپرست یک خانواده دهنفری میگوید به دلیل مشکلات اقتصادی نمیتواند خانهاش را در زمستان امسال گرم کند.
او مجبور شده برای نجات نواسههای کوچک خود از سرما، برخی وسایل خانهاش را بفروشد و با پول آن چوب بخرد.
سایمه به رادیو آزادی گفت:“وسایل دو خانه را فروختم. دو پسر داشتم و دو عروس. در زمان ازدواجشان خیلی وسایل خریده بودم. همه را فروختم، آن هم به قیمت ارزان. کسی برای کار ندارم، خودم هم بیمارم و از دکتری به دکتر دیگر میروم اما توان خرید دارو ندارم. بچههایم مشکل اعصاب دارند. حیران ماندهایم و به خدا امید داریم.”
رُنا یکی دیگر از ساکنان مرکز ولایت میدان وردک نیز وضعیت مشابهی دارد.
“با رسیدن زمستان مشکلات اقتصادیمان زیاد شده است. در خانه یک قالین داشتیم، آن را فروختیم و یک بوجی زغال خریدیم. سال گذشته هم زمستان سختی را اینطور گذراندیم.”
برخی از شهروندان کابل میگویند که اکنون قیمت یک خروار چوب در کابل به حدود ۱۳ هزار افغانی، یک خروار زغالسنگ به ۷ هزار افغانی و یک کیلو گاز مایع به ۶۰ افغانی رسیده است.
همزمان برخی فروشندگان اجناس دستدوم یا کسانی که در بخش خرید و فروش وسایل استفادهشده فعالیت دارند نیز این موضوع را تأیید میکنند.
محمد شعیب یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
“وضعیت اقتصادی مردم خیلی خراب است. قالین، مبل، وسایل خانه، یخچال، تلویزیون و چیزهای دیگر را میفروشند. من به خانههایشان میروم و این وسایل را میخرم. چون وضعیت اقتصادی بد است و کاری وجود ندارد، مردم برای تأمین هزینههای خود این وسایل را میفروشند.”
این اظهارات در حالی مطرح میشود که سازمان ملل متحد و نهادهای مختلف نیز اخیرا در گزارشهای خود هشدار دادهاند که امسال افغانها زمستان سختی را پیشرو دارند و در بسیاری از مناطق به دلیل بارش برف روند رساندن کمکها نیز دشوار خواهد بود.
برنامه جهانی غذا (دبلیو-اف-پی) در گزارش تازه خود که در (۳۰ قوس) اولین روز زمستان منتشر کرد، اعلام کرده است “در زمستان سخت پیشرو، نزدیک به ۱۵ میلیون نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.”
ضیاالدین صافی معاون سخنگوی این نهاد در افغانستان در گفتگو با رادیو آزادی گفته که امسال نیازهای بشردوستانه در افغانستان بسیار زیاد است و یکسوم جمعیت افغانستان با گرسنگی روبهرو هستند.