پس از تاکید مجدد حکومت طالبان بر ممنوعیت کار زنان و دختران افغان در همه موسسهها و ادارههای غیردولتی، موسسهٔ اکبر که نهاد هماهنگ کننده تمامی ادارههای داخلی و بین المللی غیردولتی در افغانستان است، گفته که با مقامهای وزارت اقتصاد طالبان در کابل ملاقات کرده و به آنها گفته شده که کارکنان زن در عرصههای صحت و معارف از این ممنوعیت مستثنی هستند.
در سند منتشر شده در شبکههای اجتماعی به نقل از موسسهٔ اکبر آمده که زنانی که به صورت آنلاین از خانه کار میکنند یا با محارم خود به محل کار می روند می توانند طبق روال عادی به کار خود ادامه دهند.
اما موسسهٔ اکبر به تازگی روز دوشنبه در صفحه رسمی خود در فیس بوک وضاحت داده است که این موارد تنها به صورت محرمانه در ایمیلی بین آنها و سران سازمان های عضو به عنوان پیشنهاد احتمالی آنها به وزارت اقتصاد ارائه شده که به گفتهٔ این نهاد بدون اجازهٔ آنها منتشر و تعبیر نادرست از آن صورت گرفته است.
وزارت اقتصاد حکومت طالبان روز یکشنبه ۲۹م دسمبر با نشر مکتوبی در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود از تمامی ادارههای غیردولتی و انجوها خواسته است که اگر در زمینهٔ عدم به کار گماشتن زنان با این وزارت همکاری نکنند، جواز آنها لغو خواهد شد.
هشدار ملل متحد: ممنوعیت تازهی طالبان بر تحصیل زنان، به سیستم صحی افغانستان زیان جدی میرساند
این هشدار وزارت اقتصاد طالبان واکنشها و نگرانیهای مقامهای افغان در سازمان ملل متحد، بسیاری از مقامهای پیشین، سازمان های حقوق بشر و زنان را برانگیخت.
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد، روز یکشنبه در صفحهٔ ایکس (تویتر سابق) خود این تصمیم طالبان و فشار آنها بر زنان را دشمنی آشکار با مردم افغانستان خوانده است.
از سوی هم رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان در جمهوری مخلوع در واکنش به اظهارات موسسهٔ اکبر در صفحهٔ ایکس خود نوشته که عملی کردن پالیسی محدود کنندهٔ دوامدار در برابر کارکنان زن و عادی نشان دادن آن بسیار خطرناک بوده و باید به گفتهٔاو جلو این محدودیتها گرفته شود.
نبیل تاکید کرده که این اداره به جای این که با این اقدام طالبان موافقت کند، باید برای جلوگیری محدودیتهای و بیعدالتیها متحد شود.
در همین حال برای از زنان و دختران که از سالها به اینسود در موسسههای مختلف داخلی و خارجی کار میکردند، میگویند که یگانه نان آور خانههای شان هستند و اکنون که اجازهٔ کار را ندارند به مشکلات شدید اقتصادی و فشارهای روحی روبهرو اند.
فرشتهٔ فیضی، باشندهٔ کابل و کارمند یک موسسهٔ داخلی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
«با آن که اکثریت مردان بیکار هستند، از سوی دیگر طالبان بر کار زنان در موسسهها و ادارات ممنوعیت وضع کرده، این به همه زنان و بشریت مشکلات را به وجود آورده است، ما با چقدر مشکل درس خواندیم تا به مشکلات خانوادهٔ خود رسیدگی کنیم، کار پیدا کنیم و با همان معاش حلال زندگی خود را به پیش ببریم، اما این که ما از کار منع شدیم، در چهاردیواری خانه نشستییم، این وضعیت ما را با فشارهای روحی و روانی مواجهٔ کرده و با مشکلات اقتصادی رو به رو شدیم.»
یک کارمند موسسهٔ خارجی که به علت حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی گفت:
«قبلا که زنان کار میکردند شرایط زندگی شان خوب بود، در آرامش زندگی میکردند، اکنون با فقر و سایر مشکلات روبهرو شدند، از جامعهٔجهانی و اتحادیهٔ اروپا میخواهیم که این زنان که اکثریت شان سرپرست خانوادههای خود هستند، به زندگی شان توجه کنند.»
این درحالیست که ملا هبت الله آخندزاده، رهبر حکومت طالبان، در ۲۴م دسمبر، سال ۲۰۲۲، فرمانی را مبنی بر ممنوعیت کار زنان در تمامی ادارههای غیردولتی داخلی و خارجی از جمله سازمان ملل متحد صادر کرد.
پس از این فرمان طالبان، بسیاری از سازمانها که در زمینه کمکهای بشردوستانه فعالیت میکردند، فعالیتهای خود را در افغانستان متوقف یا محدود کردند.
گفتنیست که در ماه جنوری سال روان ، برنامه توسعهای ملل متحد (یو ان دی پی) در گزارشی اعلام کرد که به علت ممنوعیت کار زنان توسط طالبان در افغانستان، اقتصاد افغانستان یک ملیارد دالر خساره متحمل شده است.
پیش از این بارها، سازمانهای کمکهای بشردوستانه در داخل و خارج از افغانستان ابراز نگرانی کردهاند که ممنوعیت کار زنان به شدت بر توانایی انجام تلاشهای کمکرسانی در این کشور تأثیر گذاشته است.